|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
askerlerine, balkan, çocuklar, duran, harbinde, selam, sırp |
![]() |
Balkan Harbinde Sırp Askerlerine Selam Duran Çocuklar |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Balkan Harbinde Sırp Askerlerine Selam Duran ÇocuklarBalkan harbinde Sırp askerlerine selam duran çocuklar Balkan harbinden kalma bir fotoğraf, tarihe ışık tutuyor ![]() Zaman gazetesi yazarı A ![]() ![]() ![]() İşte o yazı ve fotoğraf Efendim, geçenlerde bir kitap karıştırıyordum, adı "Milliyetçilik ve Emperyalizm Yüzyılında Balkanlar ve Osmanlı Devleti" ![]() ![]() "Balkanlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Derken o fotoğraf ilişti gözüme; o fotoğraf, yanda gördüğünüz fotoğraf ![]() Önce fotoğrafı uzun uzun seyretmeniz, tek tek her figürü, her hareketi mânâlandırmanız lâzım ![]() ![]() Fotoğrafı, o tarihlerde çok tanınan meşhur "L'illustration" mecmuasının muhabiri çekmiş ![]() Sene 1912 sonları, belki 1913 baharı ![]() ![]() ![]() "İleri ileri, haydi ileri/ Alalım düşmandan eski yerleri" heyecan ve beklentisiyle, "Harp isteriz" mitinglerinde bağırmaktan kendimizden geçerek giriştiğimiz Balkan Harbi'nin ilk safhasında, Türk tarihinin en büyük mağlubiyetine uğramışız ![]() ![]() ![]() ![]() Fotoğraf, o tarihte Sırp Birliklerinin işgaline uğrayan Makedonya'da bir Müslüman Osmanlı köyünde çekilmiş ![]() Çocuklar at arabasının üzerinde Köye Sırp Birlikleri giriyor; köyün çocukları ne olup bittiğinden habersiz; belki gelenlerin Sırp askeri olduğunu bile bilmiyor ![]() ![]() İşte o fotoğraf ![]() Çocuklar için sıradan bir seyirlik Daha önce asker görmüş olmalılar; doğrusu fırtınalı ve kara günlerde Balkanlar'da yaşayan çocuklar için asker görmek, sıradan bir seyirlik olmalı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sırp askerine selam veriyor çocuklar; Bulgar askeri de olabilirdi pekâlâ, Yunan veya Karadağlı da ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() O karmaşa içinde çocuklara ne oldu O askerler bir daha çıkmayacaklar o köyden, o topraklardan ![]() ![]() ![]() Ciğerimiz söküldü O günün devlet adamlarından biri, Balkan mağlubiyetini öğrenince, "Ciğerimiz söküldü; Rumeli bizim ciğerimizdi; ciğersiz bir vücut nasıl yaşar" diye ağlamıştı ![]() ![]() ![]() ![]() Bu fotoğraf bana çok dokundu Balkan Harbi'nde çekilmiş başkaca kara fotoğraflar da vardır: Muhacir kafilelerinin batak yollarda nasıl perişanlıkla öz yurtlarından kaçtıklarını resmeder ![]() Bu fotoğraf mağlubiyetin resmidir ve mağlubiyetleri öğrenmek, sadece zafer şarkılarıyla büyümüş olanların zaman zaman kapıldıkları dengesizliği tedavi etmenin en iyi yoludur ![]() Bunlar ilginç şeylerdir Bu fotoğraf aynı zamanda ordusu birbirine düşmüş, kumandanları arasında sen-ben davası başlamış bir milletin ne hâllere düştüğünün de resmidir ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|