Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
1300, bulunan, metin, yenikapıda, yıllık

Yenikapı'da Bulunan 1300 Yıllık Metin

Eski 11-04-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Yenikapı'da Bulunan 1300 Yıllık Metin

Yenikapı'da Bulunan 1300 yıllık metin

Marmaray projesi kapsamında Yenikapı'da devam eden arkeolojik kazılarda 13 satırdan oluşan Arapça metin bulundu

Avrupa ile Asya'yı birbirine bağlayacak Marmaray projesi kapsamında Yenikapı'da yürütülen arkelojik kazılar hızla devam ediyor İstanbul'un 8 bin yıllık tarihine ışık tutan kazılarda insan ve hayvan kemiklerinin yanı sıra ilaç şişeleri, 35 gemi kalıntısı ve çok sayıda mimari parça bulunmuştu

YAZIDA 4 İSİM GEÇİYOR

Önceki günkü kazılarda ise bir hayvanın kürek kemiği üzerine yazılmış ve 8'inci yüzyıla ait olduğu düşünülen 13 satırlık Arapça metin gün ışığına çıkarıldı Tılsım ya da mektup olduğu henüz belirlenemeyen bu dikkat çekici metni İstanbul Arkeoloji Müzeler Müdürlüğü adına Osmanlıca yazı uzmanı Günay Paksoy inceledi Siyah bir mürekkeple yazı ldığı belirlenen metin için Paksoy şunları söyledi: "İçinde Ahmet, Muhammet, Emir ve Mevali diye 4 isim geçiyor

YAZI BESMELE İLE BAŞLIYOR

Besmele ile başlayan yazının ilk 3 satırını okumak mümkün Mesela bir yerde Lailahe illahu (ondan başka tanrı yoktur) diye yazarken bir başka satırda ise 'Lâ havle ve lâ kuvvete illâ billâhil- aliyyil-azîm' (Güç ve kuvvet ancak şânı yüce Allah'tandır) kelimesi açıklıkla okunuyor" Tılsım veya mektup olduğu düşünülen metnin, İstanbul'u fethetmeye gelen Emeviler'e ait olabileceği belirtildi Aynı bölgede buna benzer iki buluntuya daha rastlanıldığı ancak yazılarının bu örneğe göre okunmasının pek mümkün olmayacağı öğrenildi

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com