Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Bilgisayar,Teknoloji & İnternet Dünyası > Oyun Merkezi

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
incelemesi, live, nba

Nba Live 07 İncelemesi

Eski 11-04-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Nba Live 07 İncelemesi

Oyuna sıfır verebilirim Nerede Michael Jordan?

Oyunun modlarından başlayarak yavaş yavaş incelemeye start verelim En başından başlarsak; ilk olarak Play Online karşımıza çıkıyor Zaten adı üzerinde oyunu Online oynamamıza imkan sunan adresimiz kendileri Single Player maçlardan sıkılanlar ve kendilerini başkalarıyla sınamak isteyenler için her zaman başvurulan bir adres Play Online İkinci modumuz ise Season Aslında böyle teker teker anlatmaya kalkışınca evet gereksiz cümleler kurmak zorunda kalıyorum Seasonun ne olduğunu söylemeye gerek yok sanırım Tam manasıyla "adı üzerinde" Üçüncüsü ise seriyle yeni tanışanların (böyle bir şey mümkünse eğer) yabancılık çekebileceği bir isim Dynasty Modun kabaca kariyer bölümü olduğunu söyleyebilirim Eğer eski versiyonlardan bilginiz ve tecrübeniz varsa NBA Live 07de güncellenmiş kadrolarla uzunca vakit geçirebilirsiniz Bazılarını kısa kısa geçiyorum mazur görün Çünkü Play Offları vs anlatmaya kalkarsam gereksiz yere yer işgal etmeye başlayacağım, söylemiştim All-Star Weekend ise Rookie Challenge, 3 Point Shoot Out, Slam Dunk Contest ve NBA All-Star Game olmak üzere dört bölüme ayrılıyor Bu dört bölüm sayesinde All-Star kapışmalarıyla haşır neşir oluyoruz Freestyle Challengeda ise kafamıza göre iki oyuncu seçtikten sonra istersek Slam Dunk, istersek 3lük yarışması yapabiliyoruz 1 on 1da teke tek karılaşmaların yapıldığı modumuz Invidual Practice benim en sevdiğim modlardan biri Bu modda seçtiğimiz bir oyuncuyla boş bir salonda kafamıza göre hareketler deneyebiliyoruz Slam Dunk Schoolu size bırakıyorum Anlaması çok zor evet

Peki ya Charles Barkley?

NBA Live oyunları için diğer EA Sports oyunları gibi birer yıl ara verilmesi görsel yönden yapılan gelişmelerin her zaman çok ufak çaplı olmasına neden oluyor Dikkatli incelendiğinde sadece derlenip toparlanan modellemelerden ibaret olduğu izlenimi veren motorun, artık daha iddialı değişimlere uğratılması gerektiğine inanıyorum Bir önceki oyuna baktığımızda Enginein iki hali arasındaki farklı anlamak gerçekten zor Öncelikle seyirci tasarımlarına dikkati çekmek istiyorum Yıllardır yapımcıların kopyala yapıştır yapmaktan bıkmadıkları bu insanlar için doğru düzgün bir çözüm bulunmalı artık Sonra ben halen daha motorun tam randımanlı çalıştığına inanmıyorum Her zaman oyuncularda bir ruhsuzluk, bir donukluk oluyor Yüz tasarımlarından tutunda, vücut dillerine kadar her şey bana kukla oynatılıyormuş gibi hissiyat veriyor Ayrıca animasyonlarda ki otomatik hareketler arasında gerçekleşen geçişler bazen çok sert yansıyabiliyor ekrana Fakat grafiklerin çok fazla hakkını yemeyeceğim Kısa periyotlarda değişiklik yok gibi görünmesine rağmen 2–3 yıllık bir süreci göz önünde bulundurduğumuzda motorun şimdi ki hali ortalamanın çok üstünde PC platformunda yeteri kadar alternatifimiz olmadığını da hesaba kattığımız vakit, durumu kabullenmek dışında başka çaremiz yok Sonuçta spot ışıklarından yansıyan gölge animasyonları ve geriye kalan bütün efekt ve kaplama halen daha benden geçer not alabiliyor Sivri şeyler söylemek istemememe rağmen daha iyisi olabileceğini de atlamıyorum
Extras kısmında nasıl yapıldığına dair fikir sahibi olduğumuz animasyonların, bir nevi motion capture tekniği ile oyuna eklendiğini anlamak zor değil Yaptığımız çeşitli komboların ekrana harika bir biçimde yansıdığını söyleyebilirim Tasarımcıların yıldızlardan geriye kalan tüm NBA tayfasının sahip olduğu yetenekleri ve özellikle farklılıkları oyun akışına gerçekten başarılı yansıttığını düşünüyorum Buraya kadar sorun yok ama modellemelerden kaynaklanan donukluk ve animasyonlarda ki bir takım geçişlerin sert olmasının yanında bazı "fizik" eksikliklerinin de altını çizmem lazım Daha iyisi nasıl olacak pek kestiremiyorum fakat EA gibi bazı ufak ayrıntıların üzerinde çok fazla duran bir yapımcı firmanın artık "çok önemli değil" diye kestirip attığımız ufak sorunlardan arındırması gerek NBA Live serisini Her yıl bir önceki yılın ek paketini oynuyormuş hissiyatından kurtulmak için bu gerekli Özellikle popüler bir fizik sisteminin oyuna eklenmesi eminim performans konusunda problem yaratmayacaktır Neyse görsel kısım için söylenebilecek bir diğer husus videolar Gerek maçlardan derlenen görüntülerle yapılmış ve giriş videosunun da dahilinde olduğu, gerekse engine sayesinde tasarlanan sahnelerin kurgu bakımından EA kalitesinde bir yerde olduklarını belirtebilirim Görsel kısım için topyekûn oluşturduğumda 3,5 yıldız gibi bir notun hoş duracağını düşünüyorum

Sesler falan da "İLGİNÇTİR" eskisiyle neredeyse aynı

Maç motorunda kullanılan seslendirmelerin yanında, geriye kalan bütün efektlerin oyunun geneli gibi aynı, aynı yine aynı olduğunu eminim sizde anlamışsınızdır Yapılan maç anlatımından bir iki ufak diyaloga kadar geçen seneyle hiçbir değişiklik fark edemedim bile diyebilirim Bu kadar büyük bir hayran kitlesinde sahip bir serinin aslında ne kadar eksik olduğunun farkına varılması lazım Yapılan her şeyi gözümüz kapalı kabul ettiğimiz için eminim bu dediklerimden sonra çok eleştiri alacağım Neyse Steve Kerr ve Marv Albertin seslere katkısı sayesinde ne diyelim oyunumuz kendisini aşmış (!) oyuncuların ayaklarından çıkan Vıcıyk! sesinden tutunda topun çembere çarptığında ya da sektiğinde oluşan tepkimelere kadar her şey "eh işte" Oyuncu dublajları ve videolarda ki ses kalitesinin de yeteri kadar iyi olduğunu görüyoruz Sesler için uzun uzun dil dökmeye gerek yok belki ama özellikle yenilenenler (?) kısmına adını yazdırdığı için ayrı paragrafta bahsedeyim dedim Daha fazla uzatmayalım ama Sesler için genel bir değerlendirme yaparsam bu kategori içinde ortalama bir notun doğru olacağını düşünüyorum Her ne kadar aksini düşündürecek kadar kaliteli bir ses yapılandırması olsa da ben artık tek kelimeyle "bıktım"

İster EA Sports, ister EA Games amblemiyle piyasaya çıksın bütün Electronic Arts oyunlarının muhteşem müziklerine alışmış bir kitleyiz Her durumda itinayla hazırlanan EA soundtrackları konusunda şuana kadar kulağa hitap etmemesi dışında şikâyet eden bir kimseyle karşılaşmadım Hele bir de Fifa 06ya Manga ve Athenaya yer vermelerinin akabinde içten içe saygı duymaya başladığım firmanın yeni NBA için hiçbir zaman dinlemeyeceğim melodiler eklemesine ve "kulağıma hitap etmiyor" diyen kitle arasında olmama rağmen oyunun soundtrackına ayıp etmeyeceğim NBA Live 07 için Redrama, Pigeon John, Army Of The Pharaohs, Lupe Fiascaus gibi sanatçılarla 24 parçalık bir albüm hazırlanmış Bunlardan bazıları ilk başlarda kilitli durumda bulunuyor EAin şarkı kalitesini kime neye göre ayarladığını bilmiyorum ama bazılarının böyle bonusa ayrılması herhalde diğerlerinden farklı olduğunun bir göstergesidir Neyse oyundaki müziklerin yıllardır hep aynı telden çalması sebebiyle hiçbir olumsuz şey söylememeye çalışıyorum Müzik ve ses kısmı için eşittir dersek 4 yıldız gibi bir puanı uygun olarak görüyorum şahsen Not kırmamın tek sebebi parçaların her kesime hitap etmemesi sadece NBA için ****l, HardRock falan kullanılmaz tabii fakat her Basketbol severin de Rap dinlediğini sanmıyorum Aman her neyse uzatmayalım

—Bak Videoda L1e basacaksın diyor
—L1? Neresindeymiş abi bu klavyenin?

NBA Live 07 için yapılan en önemli yenilik veya değişiklik kontrol kısmında olmuş Yeni geliştirilen FreeStyle Control sayesinde özetle artistik hareketleri ve bazı özel numaraları daha kolay yapabiliyoruz Analog bir Gamepad sayesinde kolaylıkla ulaşılabilen bu opsiyon (en azından ben öyle denedim, denemeye çalıştım:) biraz olsun oynayışı canlandırmış Doğrusu pek bir numarasını göremedim ama özellikle firmanın tanıtım videoların sadece Gamepadlere yer vermesi ayrıca dikkatimi çekti Klavyeyle bu ayrıntının pek randımanlı çalışmayacağına karar verdim ve elimden geldiğince Gamepad ile test etmeye çalıştım Açık konuşmak istiyorum bence hiçbir şekilde abartılacak bir yenilik olmamış Sadece işte superstarların klas smaçları falan daha bir estetik yapılıyor Artık NBA Live olayının da konsollar baz alınarak yapılıyor izlenimi vermesi sinirime dokunmaya başladı FreeStyle Controlün işe yarayıp yaramamasını bir kenara bırakın tanıtım videolarında GamePadlere yer verilmesi hele ki PC versiyonunda resmen fıkra gibi Neyse fazla derinlere inmeyeceğim Ama ben FreeStyle Controlü yalnız başına yeterli bulmadım Geriye kalan kontrollerde aynı zaten

Oyunun sınıfta kaldığı bir başka nokta da yapay zeka maalesef İster kendi, ister karşı tarafın elemanlarını hangi tarafı ele alırsanız alın bütün saha kukla gibi hareket ediyor Yapay zekânın ne kadar yenilendiği söylenirse söylensin bana hiçbir zaman randımanlı bir performans sergileyemediler Çünkü yaptığım maçların hemen hepsinde ne disiplin görebildim ne de takım oyunu Pas konusuna hiç girmek istemiyorum Zaten hiç var olmayan paslaşma X-Factor konusuyla iyice yok olmuş Ona da birazdan geleceğim Bir iki ufak noktayı fark etmekten ibaret olan yapay zekâdan medet ummayın Çok insafsız konuşuyor gibi görünebilirim ama benim yapay zekâdan edindiğim izlenim olumlu olmadı Firmanın serideki zorluk seviyelerini kurcalamaya başladığı andan itibaren gittikçe değişen yapay zekânın sayesinde 2004te hafiften zorlaşmaya başladıktan sonra 2005te ve 2006da iyice değişerek SuperStarların bile bazen anlamsızca smaç kaçırdığı bir oyun haline gelmişti NBA Live Halen daha tam oturtulamamış olmasına rağmen yeni oyunda bu durumun biraz önüne geçilebilmiş Normal ve teke tek maçlar dışında zaten pek bir olayı olmayan yapay zeka ne yazık ki not alamadı benden Yalnız siz bana takılmayın lütfen Ben ne söylersem söyleyeyim zaten farklı düşüncede olanlar olacaktır Ancak eleştirilmemek için eksik bulduğum noktaları kayıramam

Skill mi? Spor oyununda?

Daha fazla yer işgal etmeden oyunun diğer ekstralarına geçelim Yeni eklenen özelliklere rağmen oyunda çok fazla bir değişiklik olmadığını yer yer dile getirdim Yeni eklenen X-Factor ile birlikte takım ruhunun yok olmasının sebebi oyunumuzun iyice spor oyunu havasından uzaklaşarak tamamıyla konsol oyunlarının felsefesine bürünmesi X-Factor mevzusu aktive olduktan sonra özetle bazı oyuncuların özel hareketlerini kullanılabilir hale getiriyoruz Bunu bir nevi dövüş oyunlarında ki süper kombolara benzetebiliriz belki Pek alakalı olmasalar da temelde birbirlerine benziyorlar bence Neyse genelde bu ayrıntı her maçta değişiklik gösteriyor Ama maç boyunca belirli oyunculara odaklanılması benim pek hoşuma gitmedi doğrusu Oyuncuların asıl becerilerini ortaya çıkarmak için güzel düşünülmüş bir fikir ama ne bileyim ben bir türlü ısınamadım Oyunumuzun Extras kısmında klasik olarak oyunun yapımıyla ilgili videolar ve diğer EA Sports oyunlarının Trailerları bulunuyor Uzun zaman önce daha geniş içeriği olan Extras kısımlarını özlüyorum açıkçası Karakter hareketlerinin kayıt aşamaları dışında Madden NFL ve Tiger Woods PGA Tour 07 gibi oyunların videolarına göz atabilirsiniz Ayrıca bazı SuperStarların belgesel nitelikli bir iki ufak videosunun da bulunduğunu ufak bir not olarak belirteyim Gayet bayat bir şey olsa da Extras kısmı için yakışıklı olmuş Tracy McGrady, Steve Nash gibi sekiz yıldız için hazırlanmış bu kısa sahnelerle belki bir müddet kendinizi oyalayabilirsiniz

My NBA Live nedir ne değildir biliyorsunuzdur eminim ama bunu da anlatmadan yazıyı sonlandırmayalım NBA Store sayesinde spor ayakkabı, Main Menü Skinleri, şakı-türkü gibi bilumum ıvır zıvır satın alabiliyoruz Burada sahip olduğumuz puanlar devreye giriyor Hall Of Fame ile de adı üzerinde rekor kayıtları ve kazanılan ödüllere bakabiliyoruz Bir de Code girdiğimiz kısım mevcut tabi Oyundaki müzik listesine ve diğer kayıtlara ulaşabildiğimiz opsiyonlar yine buradan hallediliyor Son noktayı koymadan maç motorundaki gelişmelere göz atalım Öncelikle oyun akışı eskiye göre hızlandırılmış Artık yapılan hareketler ve smaçlar daha komplike bir şekilde ekrana yansıyor Bazen ataklar öyle hızlı gelişiyor ki ne yaptığımızı fark edemiyoruz Yalnız topun verdiği tepkiler halen daha çok yapay görünüyor Örneğin rebound mücadelelerinde bir sürü saçmalık mevcut bu konuda SuperStarların özel yeteneklerinin ön plana çıkartılması bir yere kadar güzel olarak algılansa da, bana göre takım oyunu sırf bu yüzden yok gibi, söylemiştim Ayrıca oyuncu değişikliği konusunda ki boşluklar tam takım devam ediyor Ancak bazı hatalarına rağmen oynarken özellikle unutmayayım diye bir hususu not etmiştim Oyunun ana menüsünün altını çizmek istiyorum Yani tasarım oldukça iyi olmuş

Oyunun artılarını tek bir tarafta toplarsak animasyonların derlenip toparlanmasını ve geliştirilen maç motorunu direk yazabiliriz Ayrıca sesler ve müzikler EA kalitesine yakışır bir yerlerde Her şeye rağmen oyunumuz kendisini oynatmayı biliyor Birde X-Factor ve yeni kontrol sistemi bazılarının hoşuna gidebilir

Eksilerini tek bir paragrafta toplarsak sürekli bir önceki yılın ek paketlerini oynamamızı, ufak yeniliklerle göz boyamaya çalışılmasını en tepeye yazmak gerekir Ayrıca oyundaki fizik eksikliklerinin ve yeni özelliklerle iyice ortadan kaybolmaya başlayan takım oyununun başlıca eksiler olduğu söylenebilir Yapay zekânın da geliştirilmesi gereken çok fazla gereksiz kusuru var

Sonuç

Çok uzun bir zamandır devam eden NBA Live serisinin artık titreyip kendine gelmesini söyleye söyleye dilimizde tüy bitti Eminim oyunu çok beğenenlerde çıkmıştır ama bu saatten sonra fanboyluk yapmanın âlemi yok Geçen senenin neredeyse tıpatıp aynısı olan bir oyuna maalesef yüksek not vermeyeceğim Herkesin benimle aynı görüşü paylaşmasını bekleyemem elbette ki Ama bu sene NBA Live olmamış bence Oyunun yeni özelliklerini merak ediyorsanız ve güncellenen kadrolar sizin için önemliyse yüz sürebilirsiniz Fakat geçen sene 06yı edindiyseniz tekrar onu oynayın derim Çok fazla bir şey kaybetmezsiniz Hepinize iyi oyunlar

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com