Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Fizik / Kimya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
tepkime, yanmakimyasal

Yanma-Kimyasal Tepkime

Eski 02-17-2010   #1
Şengül Şirin

Yanma-Kimyasal Tepkime

Yanma-Kimyasal Tepkime

Çok miktarda ısının açığa çıktığı bir kimyasal tepkime ya da tepkimeler dizisidir Tepkimeye katılan maddelerden biri gazdır ve bu gaz genellikle oksijendir Yanma sırasında çoğunlukla ışık ve alev de çıkar Kömür, odun, gaz ya da petrol gibi maddeler ateşlendiğinde yanma oluşur Yanma, patlama olarak adlandırılan çok ani bir süreç halinde gerçekleşebilir ya da çok yavaş gelişebilir Paslanma çok yavaş bir yanma biçimidir; bu olayda demir havadaki oksijenle birleşir ve bu tepkime sırasında açığa çıkan ısı anında çevreye yayılıp kaybolur

Otomobil motorlarında yakıt olarak benzin buharı ve hava karışımı kullanılır; motorun silindirlerine emilen yakıt bir kıvılcımla ateşlenerek yakılır ve bunun sonucunda aniden genleşerek pistonu aşağı doğru iter Bazı yavaş yanma süreçlerinde ısı dışarı kaçamaz ve yakıt zamanla ısınarak birden alev alır Yaş saman yığınlarında bu olay gerçekleşebilir ve yığının iç kesimleri bir anda alev alacak kadar ısınabilir Buna kendiliğinden yanma denir Alev, ısı kadar ışığın da açığa çıktığı bir yanma bölgesidir (bak Alev) Açık ateşte kömürün ancak bir bölümü yanar; ama bu, yanmamış parçacıkların akkor hale gelmesini sağlayacak yeterli ısı sağlar Bu parçacıklar daha sonra soğur ve bacanın üst kesimlerinde is ya da kurum halinde birikir Gaz sobasında yakılacak olan gaz, püskürtme memesinde havayla karıştırılır Havadaki oksijen gazdaki karbonun tümüyle yanmasını sağlar Böylece, hemen hemen renksiz ya da soluk mor bir alev çıkar En büyük ısı, bu renkte alev çıkaracak oranda karıştırılmış gaz-hava bileşiminden elde edilir

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com