Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Kitap Özetleri

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
300, kitap, spartalı, özeti

300 Spartalı - Kitap Özeti

Eski 11-03-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

300 Spartalı - Kitap Özeti

300 Spartalı kitap özeti

MÖ 4810 yılında Kral Kserkses emrindeki, Herodotun belirttiğine göre, iki milyon askerden oluşan Pers İmparatorluk orduları Hellespontosu geçerek, YunanI istila etmek üzere yola çıktılar
Çaresiz kalan Spartalılar, bir oyalama taktiği olarak Termopilai geçidine üç yüz seçilmiş asker gönderdiler Burada ,dağlarla deniz arasındaki geçitler o kadar dardı ki, Pers kuvvetlarinin en azından bir kısmının etkisiz kalacağını umuyorlardı
Canlarını feda etmekye hazır seçkin bir kuvvet bir kaç günde olsa istilacı milyonları durdurabilirlerdi
Üç yüz Spartalı ve müttefikleri, istilacılaaa yedi gün boyunca karşı koyabildi Sonunda yenildikleri ana kadar, silahları parçalanıp tükandiğinde bile(Herodotun kayıtlarında belirttiği gibi) ” dişleriyle ve elleryile” savaştılar
Spartalılar ve Thespialı müttefikleri, kanlarının son damlasına kadar savaşmışlardır; kndi canlarını feda ederek gösterdikleri bu cesaret sayesinde Yunalılar bie araya gelerek: o güz ve o bahar, Persleri, Salamis ve Plataiaide mağlup ederek, Batıda yeni yeni filizlenmekte olan dewmmokrasi ve bağımsızlık kavramlarını henüz beşikteyken yok olmaktan kurtamışlardır
Bugün Termopilaide iki anıt kalmıştır Bunlardan yeni olanı, orada şehit düşen kralın onuruna Leonidas Anıtı adını taşır Üzerindeki yazıtta, Kserksesin Spartalılardan silahlarını bırakmalarını istemesi üzerine jralın verdiğiyanıt kazılıdır Leonidasın yanıtı iki sözcükten oluşur: Molon labe “Gel ve bunları kendin al
İkinci anıt, eski olanı, Şair Simonidesin sözlerini taşır Bu dizeler tüm savaş yazıtlarının en ünlüsüdür:
Yoldan geçen yabancı, git Spartalılara söyleki ;
burada onlara hep sadık kalan bizker yatmaktayız
Tüm Spartalı veThespialı askerler kaharamanca savaşmışlarsa da , hepsinin en cesuru olarak Spartalı Dienekes gösterilisöylentiye göre savaşın arifeisnde bir Trakya yerlisi on Pers okçularının ne kadar klabalık oldıklarını anlatmak için, attıkları okların güneşün yüzünü örttüğünü söylemişitir Dienekes buna yanıt olarak gülmüş ve “İyi öyleyse biz de gölgede savaşırız,” demiştir

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com