![]() |
Yıldız Sarayı |
![]() |
![]() |
#1 |
Şengül Şirin
![]() |
![]() Yıldız Sarayıyıldız sarayı Eski Saray, Topkapı ve Dolmabahçe'den sonra Osmanlı sultanlarının oturduğu dördüncü saraydır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yıldız Sarayı adı ilk kez III ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sonradan II ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bunlardan Koltuk Kapısı gün boyu açık kalırdı ![]() ![]() ![]() ![]() Sultan Kapısı, Koltuk Kapısı'nın üstünde yer alırdı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Korunun geri kalan bölümüyse bugün Yıldiz Parkı adıyla anılan dış bahçeyi oluşturur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Harem Kapısı'ndan girip sola yönelindiğin-de Hasbahçe'ye ulaşılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
__________________
Arkadaşlar, efendiler ve ey millet, iyi biliniz ki, Türkiye Cumhuriyeti şeyhler, dervişler, müritler, meczuplar memleketi olamaz
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Cevap : Yıldız Sarayı |
![]() |
![]() |
#2 |
Şengül Şirin
![]() |
![]() Cevap : Yıldız Sarayıİstanbul ili Beşiktaş ilçesinde bulunan Yıldız Sarayı, deniz kıyısından başlayarak, kuzeye doğru yükselen tüm yamaçları ağaçlarla kaplı 500 ![]() ![]() ![]() Bu araziye ilk kasrı Sultan I ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu nedenle de 1834–1835 yıllarında yeni bir köşk yaptırarak çevresine yeni bir bahçe düzenlemiştir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sultan Abdülaziz’in tahttan indirilmesinden sonra yerine geçen Sultan V ![]() ![]() ![]() ![]() Bundan sonra sarayın yeniden yapılanmasına başlanmış, çevredeki araziler satın alınarak bugün Yıldız Parkı denilen dış bahçeler genişletilmiş ve bunun içerisinde de yeni imar çalışmaları yapılmıştır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sultan Abdülhamid’in tahttan indirilmesinden sonra yerine geçen Sultan Mehmet Reşat (1909–1918) buradaki Hususi Daire denilen köşkün Dört Mevsim Salonunda ameliyat edilmiştir ![]() ![]() ![]() Yıldız Sarayı, Avrupa şehircilik ve saray kompleksine göre biçimlendirilmiştir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sarayın en görkemli yapısı olan Abdülaziz’in Balyan ailesine yaptırdığı Büyük Mabeyn Köşkü’nün yanında Seyir Köşkü ve Çit Kasrı, onların karşısında da Yaveran Dairesi bulunmaktadır ![]() Osmanlı İmparatorluğu’nun sona ermesinden sonra saray uzun süre terk edilmiş, bir süre Harp Akademileri binası olarak kullanılmıştır ![]()
__________________
Arkadaşlar, efendiler ve ey millet, iyi biliniz ki, Türkiye Cumhuriyeti şeyhler, dervişler, müritler, meczuplar memleketi olamaz
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Cevap : Yıldız Sarayı |
![]() |
![]() |
#3 |
Şengül Şirin
![]() |
![]() Cevap : Yıldız SarayıYeşil bir ormanı andıran Yıldız koruluğu denilen bu güzel yerde Topkapı sarayında olduğu gibi köşkler bulunmaktadır ![]() ![]() Burada ilk köşkü III ![]() ![]() ![]() ![]() Sultan Abdülmecid’in annesi Bezmialem sultan 1842 yılında Kasrı Dilkûşa isimli bir köşk yaptırarak Yıldız sarayının büyümesini sağlamıştır ![]() ![]() II ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yıldızda yer alan bütün binalar üç bahçede toplanmakta ve binalara dört büyük kapı ile girilmekteydi ![]() ![]() ![]() ![]() Aynı bahçe üzerinde Sultan Abdülaziz’in yaptırdığı ve sefillerin kabul edildiği Çit köşkü bulunur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Çit köşkü ile Küçük mabeyn binaları arasında harem kapısı vardır ![]() ![]() ![]() ![]() İstanbul’a gelen yabancı toplulukların konser ve temsil verdiği tiyatronun tavanı mavi zemin üzerine sarı yıldızlarla süslüydü ![]() ![]() Sarayda birde müze vardı ![]() ![]() ![]() Yıldız Sarayının bugün İstanbul Üniversitesi kütüphanesinde bulunan zengin birde kütüphanesi vardı ![]() ![]() ![]() ![]() Dış bahçe saray kadınlarının gezinti yeri olan bugünkü yıldız parkıdır ![]() ![]() Çadır Köşkü Sultan Abdülaziz tarafından yaptırılmış olup önünde bir havuzu vardır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İyi bir marangoz ustası olan Abdülhamid’in marangozhanesi, tamirhane ve bıçkıhanesi de bugün artık yıkılmıştır ![]() ![]() Yıldız Sarayı birçok köşkleri, 1886 da yapılan camisi ve 1891 de yapılan saat kulesiyle 12 ![]() ![]() Bugün bu sarayın en bakımlı kısmı köşk denmesine rağmen büyücek bir saray olan Şale köşküdür ![]() ŞALE KÖŞKÜ Şale Köşkü, Yıldız Sarayını meydana getiren köşkler topluluğunun en güzel ve en bakımlı yapısıdır ![]() ![]() Şale Köşkü, Alman İmparatoru Wilhelm’in İstanbul’u ziyaretleri sırasında, dokuz yıl arayla, birbirine bitişik olarak yapılmış iki yapıdan oluşmuştur ![]() ![]() II ![]() ![]() 19 ![]() ![]() ![]() ![]() Köşkün içinde Rokoko ve Barok üslûptaki süslemeler ve yine aynı üslûptaki mobilyalar, Yıldız Çini Fabrikası ürünü soba ve vazolar, Hereke imalâtı halılar köşkün güzelliğini tamamlayan unsurlardır ![]()
__________________
Arkadaşlar, efendiler ve ey millet, iyi biliniz ki, Türkiye Cumhuriyeti şeyhler, dervişler, müritler, meczuplar memleketi olamaz
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|