Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
kümeleri, yıldız

Yıldız Kümeleri

Eski 02-14-2010   #1
Şengül Şirin

Yıldız Kümeleri

Yıldız Kümeleri

Pek çok yıldız, küme olarak adlandırılan yıldız grubunun ya da topluluğunun üyesidir Açık yıldız kümeleri bizim gökadamızın sarmal kollarına saçılmış olarak bulunan yıldızların oluşturduğu görece gevşek yığışımlardır Küresel yıldız kümeleri Samanyolu'nun ana düzlemi dışında bulunurlar ve adlarından da anlaşılabileceği gibi dev küreler biçimindeki yıldız topluluklarıdır

Açık kümeler genellikle Samanyolu'nun sarmal kollarında oluşmakta olan türden genç, sıcak, mavi beyaz yıldızları içerir Astronomlar bu genç yıldızları Öbek i olarak adlandırılan bir grup içinde sayarlar Açık kümelerde 20 ile birkaç bin arasında değişen sayıda yıldız olabilir Küresel kümeler çok daha büyüktür ve bunlar, büyük çoğunluğunu Öbek II'ye giren yaşlı, kırmızı devlerin oluşturduğu on binlerce güneş içerirler Açık kümeler bizim gökadamızın çekirdeği çevresinde, kabaca dairesel yörüngeler üzerinde, küresel kümeler ise aynı çekirdek çevresinde oldukça dışmerkezli eliptik yörüngeler üzerinde dolanır

Boğa takımyıldızındaki Ülker gibi çok sayıda açık kümenin, o kümenin oluşmasına yol açan gaz bulutunun kalıntılarını da içerdiği görülebilir Küresel kümelerde ise tam tersine, bu türden ya çok az madde vardır ya da hiç yoktur Türünü en iyi temsil eden küresel küme Erboğa takımyıldızındaki Omega Erbo-ğa'dır (Omega Centauri) Başka gökadalarda da hem açık, hem de küresel kümelerin varlığı saptarımıştır

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com