Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
renkleri, yıldızların

Yıldızların Renkleri

Eski 02-14-2010   #1
Şengül Şirin

Yıldızların Renkleri

Yıldızların Renkleri

Çok farklı renklerde yıldızlar vardır En parlak yıldızlar, çıplak gözün ayırdına varacağı bir renk etkisi yaratabilecek güçte ışır; ama, dürbün ya da küçük bir teleskopla çok farklı renklerde yıldızların bulunduğu görülebilir Kışın gözüken Büyükköpek takımyıldızının önde gelen üyelerinden, göz alıcı beyazlıktaki Akyıldız en tanınmış renkli yıldızlardan biridir Orion'un sol ayağı olarak görülen mavi beyaz Ayak (Rigel) da Akyıldız'a benzer Orion'un sağ kolu olarak görülen parlak kırmızı üstdev İkizlerevi, Akyıldız ve Ayak'la tam bir renk karşıtlığı oluşturur

Arabacı takımyıldızındaki parlak Kapella, Güneş gibi sarıdır Bir yıldızın rengi sıcaklığının iyi bir göstergesidir Mavi ve mavi beyaz yıldızlar, yüzey sıcaklıkları 20000 K'yi aşan en sıcak yıldızlardır; Güneş gibi san yıldızların yüzey sıcaklıkları 6000 K dolayındadır Kırmızı yıldızlar ise yaklaşık 4000 K'lik yüzey sıcaklıklarıyla daha soğuk yıldızlar sınıfına girer çok farklı büyüklüklerde de olabilir En büyükleri üstdevlerdir Örneğin, Herkül takımyıldızında yer alan Ras Algethi'nin (Alfa Herkül) çapı 320 milyon kilometrenin üzerindedir 1391000 kilometrelik çapıyla Güneş bunun yanında oldukça gösterişsiz kalır Bilinen küçük yıldızlar, yukarıda anlatılan beyaz cüceler ve nötron yıldızlarıdır

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com