![]() |
Felatun Bey İle Rakim Efendi-Kitap Özeti |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Felatun Bey İle Rakim Efendi-Kitap ÖzetiFelatun Bey İle Rakim Efendİ kitap özeti Mustafa Meraki Bey, Beyoğlu civarında oturan 45 yaşllarında bir beydi ![]() ![]() Mustafa Meraki Beyin hanımı ilk gebeliğini 15 yaşında yaşadığı için diğer gebeliklerinde hep düşük yaptı ![]() ![]() ![]() ![]() Mustafa Meraki Bey , çocuklu olduğu için evlenmedi ![]() ![]() ![]() Mustafa Meraki Bey, Felatunu mektebe verdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Rakım Efendi, Tophane kavaslarından birisinin oğlu olup,bir yaşarında iken babası ölmüştü ![]() ![]() Rakım büyüdü mektebe gitti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Gazetelerde makale yazmaya başladı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Canan eğitilip öğrenmeye başlatıldı ![]() ![]() ![]() Bu kızlar birbirine çok benziyordu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() -Dadı,her zaman seni ben karşılarken bu gün neden Canan karşıladı ![]() -Bizim beyaz bir cariyemiz var, benim kara yüzümü görmektense -Yok yok dadıcığım senin yüzün ana yüzü gibidir, bilirim ![]() Yine bir gün dersten sonra eve geldi ![]() ![]() ![]() -Dadı; Canan nerede? -Buradayım beyim ![]() -Evin her yerinde aradım ama bulamadım ![]() -Geliyorum deyip -Ne oldu? -Bir şey olduğu yok -Cariyen piyano öğrenmek istiyormuş bir de adam tutmuştu ![]() ![]() -Hala da izinim yoktur ![]() ![]() Bir yarım saat sonra Canan geldi ![]() ![]() - Gel yavrum korkacak bir şey yok ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Öğretmenin istediği piyano alındı ve derslere başlandı ![]() ![]() Kış gelmiş günler kısalmıştı ![]() ![]() O, akşam Tophaneden Taksime çıkarken bozacıların olduğu yere gelince Felatun Beyle karşılaştı ![]() - Bu ne hal üzerine boza mı döküldü? Desem bozahaneye yeni giriyorsun ![]() - Sorma birader aşçı dükkanında geçerken aşçının cama koyduğu mayonezle süslü balık tabağı,ayağım takılarak üstüme döküldü,tüm mayonez ![]() - İyi ki cam bir yerime batmamış ![]() - Evet efendim ![]() Rakım Efendi sözü kesip oradan ayrıldı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Felatun Bey de mi gelecekti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Sizde buralarda rast gelir miydiniz? - Bir adam evine gelmez mi? - Her adam gelir ama sizi aylardır göremedik ![]() - İşlerin çokluğundan ![]() - Haftada iki defa Beyoğluna geldiğiniz halde dostunuzun evine bir selam vermiyorsunuz ![]() - Daha evinizin adresini sormayı unuttum ![]() - Size ne ceza vereyim şimdi ![]() - Evet efendim ne ceza verirseniz razıyım ![]() - Vereceğim cezayı kararlaştırdım,zamanı gelince veririm ![]() Ertesi gün Rakım,öğretmenin evine gideceği için erkenden kalkıp Beyoğluna çıktı,öğretmen Rakımı evde bekliyordu ![]() ![]() Derken konu açıldı ![]() - Rakı içer misin Rakım ? - Bazen içerim,bazen içmem ![]() - Ben çok seviyorum ![]() - Az içilirse güzeldir ![]() - Ismarlayayım ![]() - Siz bilirsiniz efendim ![]() Rakı içildikten sonra,öğretmen gitar çalarak romans denen şarkıdan söyledikten sonra;öğretmenin vereceği ceza aklına gelir ![]() ![]() Rakım İngilizlere ders okutmak için acele acele geldi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Rakım eve dönünce evden piyano sesleri geliyordu ![]() - Sen yatmadın mı? - Sizi bekledim efendim ![]() - Sana öğretmeninden selamı var ![]() ![]() - ……………………… - Canan evde canın sıkılıyor mu? - Hayır efendim ![]() - Bak! Dadı kalfaya gezmek istersen söyle seni gezdirsin ![]() - Dadı kalfa bana gezme teklif etti de ben kabul etmedim ![]() - Aferin Canan ![]() ![]() Kışa doğru Rakım yine ders için öğretmenin evine gitti ![]() - Rakım ! benim senin dostum olduğundan şüphen var mı? - Yok - Canana bir alıcı çıktı ![]() - Çıkabilir ![]() - Hem de nasıl müşteri ![]() - Canan bilir ![]() Oradan ayrılıp İngiliz kızların evine gittiğinde evde kimse yoktu ![]() ![]() ![]() - İngiliz şiirleri hoşuma gitmez ![]() ![]() - Siz de duymadığım sözler duyuyorum ![]() - Biz odundan mı yaratıldık? - Siz de haklısınız, mademki şiir istiyorsunuz,öyleyse dinleyin ![]() Çok güzel Hoca Hafız gazelini okuduktan sonra,anlamını bitirmek üzereyken anne ve babaları geldi ![]() Kızlar bu şiirden çok etkilendi ![]() Rakım eve gitti ![]() -Canan senin hiç haberin yok ![]() ![]() - Alı… ![]() ![]() ![]() - Evet, görünüşte çok yağlı ![]() - Beni satacak mısın efendim? - Sen ne dersin? - Siz bilirsiniz efendim ![]() - Hayır ben seni yanlış tanımışım ![]() - Beni satacak mısın? - Hayır satmayacağım ![]() Bahar gelmişti ![]() ![]() O günkü sohbet Kağıthaneden açıldı ![]() - Gerçi Kağıthane dünyanın en güzel yeridir ![]() ![]() - Nasıl gidilir? - Gider misin? - Yalnız mı gideceğim? - Yok benimle beraber ![]() - İstersen Cananı da alırız,isterseniz dadı kalfayı da alırız ![]() - Ne zaman gidelim? Hazırlık yapalım ![]() - Siz ne derseniz o zaman , ama Pazartesi günü Kağıthaneye gidildi ![]() ![]() Canan ve öğretmeni çocuklar gibi eğlendiler ![]() ![]() ![]() ![]() Güneşin son ışıklarına doğru eve döndüler ![]() Rakım İngiliz kızlarına doğru gitti ![]() ![]() Cuma günü gelip çattı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Bizden fazla olmalarına rağmen bizden daha iyi ve güzel bir bahçe olduğunu söylediler ![]() O gün bitti ![]() ![]() ![]() - Canan bize Rakımın kendisini kız kardeşi gibi sevdiğini söyledi ![]() - Hiç kız kardeşi gibi sevme olur mu? Can Rakımı sevdiği için bunu duyunca deliye döndü ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Baba Rakımdan Can ile evlenmesini ister ![]() ![]() ![]() Kız doktorun demesine göre ölümüne iki gün vardı ![]() ![]() ![]() ![]() Rakım Canan nikahlandı ve nur topu gibi bir evlat verdi ![]() |
![]() |
![]() |
|