Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Kitap Özetleri

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
esir, insanları, kemal, kitabının, tahir, özeti, şehrin

Esir Şehrin İnsanları Kitabının Özeti Kemal Tahir

Eski 11-03-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Çok güzel bi kitap ilk kitabını okudum şuan 2ciyi okuyorum okumanızı tavsiye ederim

Roman kişileriyle birbirine bağlanan üç eser vardır: Esir Şehrin İnsanları, Esir Şehrin Mahpusu, Yol Ayrımı 1956-1971 yılları arasında yazılan Esir Şehir üçlemesinde tarihsel toplumsal değişimlerin bir aydının hayatına yaptığı etkileri izleriz İlk kitap Esir Şehir İnsanlarında Osmanlı paşazadelerinden hariciye görevlisi Kamil Beyin İstanbula dönüşü, işgal altındaki şehrin yozlaşması karşısındaki şaşkınlığı ve öfkesi, ilk bakışta ona pek güven telkin etmeyen Anadoludaki hareketi yavaş yavaş benimsemesi, giderek o hareketin İstanbuldaki taraftarlarına katılması, tutuklanması ve aldığı yedi yıllık hapis cezası anlatılıyor Avrupa kültürünü benimsemiş, aklı fikri Don Kişotu Osmanlıcaya çevirmekte olan Kamil Bey, hayal dünyasında yaşayan yerli bir Don Kişottur aslında Silkinecek, gerçeklerle yüzleşecek, yönünü tayin ettikten sonra kimliğini bulacaktır…

Altı yıl sonra Esir Şehrin Mahpusunu yazar Kemal Tahir; Kamil Beyi, bir hücrede yalnız başına kitap okuyarak, resim yaparak geçirdiği dört ayda iyice bunalmış bir halde buluruz Hücresinden çıkarılıp ipten kazıktan koparılmış mahkumların arasına gönderildiğinde uyum sorunları yaşar, mahpushaneyi ve Anadolu insanını tanımaya, onlarla yakınlaşmaya çalışır Ancak maruz kaldığı düzenbazlıklar, hırsızlıklar ve kalleşliklere tahammül edemeyecek, koğuş ağası ve adamlarını bir güzel pataklayacak, kendisi gibi siyasilerin –içlerinde en sevdiği İttihatçı bir subaydır- koğuşuna geçtiğinde kendine gelecek, Anadolu Hareketine yeniden bağlanacak ve İstanbuldaki yozlaşmış hayata ayak uyduran karısından boşanma kararı alacaktır Bu kısa özetteki her olay; hücredeki yalnızlık, hapishane, halk kesimine yakınlaşma çabası, halkın iflah olmaz karakteri, ancak kendisi gibi aydınlarla sürdürdüğü yürüyüş, karısından boşanması; bunların her biri yazarın halka, aydına, Milli Mücadeleye ve İstanbula bakışını yansıtan birer simge olarak okunmalıdır İlk iki romanda umutlu gibidir Kemal Tahir 1971te yayımlanan üçlemenin son kitabı Yol Ayrımında ise karamsar bir tablo çizer Roman kişileri Cumhuriyet devrimlerinin getirdiği yeniliklere karşı şüphecidir artık, devletse 1930lara gelindiğinde despotik bir hüviyete bürünmüştür Ölümünden sonra yayımlanan Bir Mülkiyet Kalesi ve Hür Şehrin İnsanlarında da altını çizecektir; devlet kurulmuştur kurulmasına ama yüzünü Batıya çevirerek gelenekten ve halktan kopmuştur Bundan sonrası, tıpkı Osmanlı devletinin çözüldüğü mütareke günlerindeki gibi, bir yozlaşma tablosu olacaktır

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com