Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Kitap Özetleri

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
fethi, gülün, kitabı, tavsiyesi

Gülün Fethi Kitabı Tavsiyesi

Eski 11-03-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Gülün Fethi Kitabı Tavsiyesi

GÜLÜN FETHİ Kitabı Tavsiyesi

Elinde gül tutan adamla tarihi fethe çıkmak

Osmanlı tarihi alanında ülkemizin çok okunan yazarlarından "Mustafa Armağan"'dan Fetih ve Fatih üzerine yeni bir eser

''İnsanlar önceleri birbirlerine taş atıyorlarmış Daha sonra taşların yerini kılıçlar ve kalkanlar almış Modern dünyaya gelindiğinde silahlar gelişen teknolojiyle eskiye nazaran daha mücehhez bir yapıya bürünmüş Ama insanların birbirlerine karşı silahları yöneltmeleri hiçbir zaman değişmemiştir''
Marx böyle diyordu insanlığın birkaç binyıllık geçmişini izah ederken İnsanların elinde hep silah vardı, görüşü tarihi anlamak için bir parametreye dönüşse de, bu görüşü kabul etmeyen insanlar da var Bunlardan birisi de, Gülün Fethi: Fatih Sultan Mehmed (Profil Yayıncılık, 2008) adlı kitabın yazarı Mustafa Armağan
Kitapta maddeyi esas alan tarih algısını fetheden Armağan, silahların yerine gülü koyuyor Böylelikle maddenin, tarihi yaparken sadece araç olduğu hakikati okuyucunun gözünde parıldıyor Yani fethi anlatan bu kitabın kendisi aslında bir fetih oluyor Bu fetih Fatihin İstanbul'u fethetmesi gibi bir anda meydana gelmiyor Fatih'e gelene kadar İstanbul nasıl defalarca kuşatılmış ise maddeci tarih algısı da kitapta defalarca kuşatılıyor
Gülün Fethinde bu kuşatmalara da yer veren Armağan, Nurettin Topçu ve Yahya Kemal'i böyle delici bir nazarla selamlıyor Buna ek olarak yazarın üzerinde durduğu en çarpıcı husus, fethin 29 Mayıs günü bitmediği, aksine 29 Mayısta başladığı Dolayısıyla buradan fethin günümüzde de ufukları aydınlattığı sonucu çıkıyor
Bu bağlamda Sezai Karakoçun fetih ve zaman üzerine yaptığı, Fetih zamanın kıvrımlarını açmaktır değerlendirmesi kitabın mana direklerinden birisi oluyor Bir mana halkası oluşturan Armağan, Nurettin Topçunun “Aksiyon içimizden doğarak âleme yönelir” sözüne uygun bir şekilde Fetih ve Fatihle ilgili muhtelif meselelere ışık tutuyor
Yazar, Söyleşiler bölümünde mevcut algıları irdeleyerek ve kendinden önceki kuşatmalara yer vererek maddeci tarih algısını fethettikten sonra Makaleler bölümünde elindeki gülle tarihin karanlık dehlizlerini aydınlatmaya çıkıyor Maddenin ihata edemediği Fatih'in Rönesans ile ilişkisi, eğitim anlayışı, fetih sırasında sur içindeki durum, Fatihin annesinin Hıristiyan olup olmadığı, Ayasofyanın Müslüman olduğu gün gibi karanlık noktalar aynı mana feneri ile aydınlanıyor Bunların yanı sıra yine mana çerçevesinde değerlendirilen Fatih portresi, okuyucuya Fatihin şahsında Mehmedi gösteriyor
Kadim Yunanda sofistler kitapların insanlara seslendiğini söylermiş Bu ne kadar doğru bilmem ama bu kitap bana Fetih içindeki fetihleri keşfet diye sesleniyor

Gülün Fethi Fatih Sultan Mehmed
OSMANLI TARİHİ ALANINDA ÜLKEMİZİN ÇOK OKUNAN YAZARLARINDAN MUSTAFA ARMAĞANDAN FETİH VE FATİH ÜZERİNE ÇOK KONUŞULACAK BİR ESER

“Biz fetihleri kılıç kalkan, mızrak, top tüfek gibi kabukların başka kabuklarla savaşı gibi görüyoruz Bunlar tarih değil, tarihi yapan araçlar Tarih daha derinlerdedir: ruhlarda, beyinlerde ve ideallerde

“29 Mayıs 1453de gerçekleşen fetihten sonra küllerinden yeniden doğdu Konstantinopolis Uyandığında adı artık İstanbuldu Müslümanların yönetiminde ciddi bir canlanma, bir yenilenme yaşandı

“İstanbul kuşatmasında, karadan gemilerin yürütülmesi çok tartışılan bir konu Bazı yazarlar zaman zaman çıkıp, Böyle bir şey olmamıştır, bu hayâl ürünüdür diye demeçler veriyorlar Hâlbuki bunun olmadığından bahseden hiçbir tarih kaynağı yok, sadece hangi güzergâhtan gittiği konusunda ihtilaf var

“Bir asrı aşan ömrüyle İstanbulun fethi kutlamaları, günümüzde Osmanlıyı Cumhuriyete bağlayan en önemli bağ olarak tarihî bir köprü işlevini görüyor

Osmanlı tarihi alanında ülkemizin çok okunan yazarlarından Mustafa Armağan Fetih ve Fatihi çok farklı bir açıdan değerlendiriyor ve kafa kurcalayan soruları şüpheye yer vermeyecek cevaplandırıyor

Yazar:Mustafa Armağan
Yayınevi:Profil Yayıncılık
Sayfa Sayısı:192
Etiket Fiyatı:10,00 YTL
Bizde :8,00 YTL
Kazancınız:%20
ISBN:9789759961596
Basım Tarihi:Mayıs 2008

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com