Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Kitap Özetleri

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
cihannüma, kitabi, yayınlandı, yeni, yorumuyla

Kitab-İ Cihannüma Yeni Yorumuyla Yayınlandı

Eski 11-03-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Kitab-İ Cihannüma Yeni Yorumuyla Yayınlandı

Kitab-ı Cihannüma Yeni Yorumuyla Yayınlandı

Kitab-ı Cihannüma, 360 yıl sonra yeni yorumu ve biçimi ie yayınlandı

Osmanlı döneminin meşhur bilim adamlarından Katip Çelebi'nin 1648 yılında yazmaya başladığı ''Kitab-ı Cihannüma'', 360 yıl sonra yeni yorumu ve biçimi ile Boyut Yayıncılık tarafından yayınlandı Günümüz Türkçesine ilk kez aktarılan eser, okurlarına isme özel sertifika ile sunulacak

Konuya ilişkin açıklamaya göre, Katip Çelebi'nin 1648'de yazmaya başladığı, 1654'te eklemeler yaptığı ve 1732'de İbrahim Müteferrika'nın da kendi eklemelerini yaparak Matbaa-ı Amire'de bastığı Kitab-ı Cihannüma, Boyut Yayıncılık tarafından yepyeni bir anlayış, yeni bir tasarımla ve aslından uzaklaşmaksızın yeniden basıldı

Kitab-ı Cihannüma'nın içerdiği ve zaman içinde farklılaşan bilgiler, açıklamalar eşliğinde sunulan kitap, bir anlamda postmodern yaklaşımla yorumlanarak hazırlandı

Matbaa-ı Amire'de basılan kitapların 11'incisi olan, astronomi, coğrafya, din ve dil bilimlerini içeren Cihannüma'da dönemin kentlerinin enlem ve boylamları, birbirlerine uzaklıkları, bölgesel ürünler, sanayilerin durumu, çeşitli bölge halklarının dinleri, dilleri ve hatta nüfusları erkek, kadın ve çocuk sayıları saptanmış olarak yer aldı

Sınırlı sayıda basılan eser, kişiye özel, numaralandırılmış sertifikasıyla sunulacak Numaralandırılmış sertifika ile kitabı satın alan okur, tüm dünyada bu kitaba sahip olan kaçıncı kişi olduğunu bilebilecek

360 yıllık masalsı bir öyküsü olan Kitab-ı Cihannüma'nın Katip Çelebi tarafından elle yazılan ilk kopyaları, nakkaşların el emeği göz nuruyla çoğaltıldı Sayısı bilinmeyen el yazması kopyaların tümü, İbrahim Müteferrika tarafından Osmanlı'nın ilk matbaasında basıldıktan sonra yok oldu İlk baskısı 500 adet olan kitabın bir kopyası şu anda Topkapı Sarayı'nda sergileniyor

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com