Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Kitap Özetleri

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
damga, kitabı, özeti

Damga Kitabı Özeti

Eski 11-03-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Damga Kitabı Özeti

Damga kitabı özeti

Hikayenin kahramanı İffet küçük yaşlardan itibaren yaramaz,haşarı ve çok hareketli bir çocukturFakat yaşı büyüdükçe ruhuna bir ağırlık ve dinginlik çökerBabası saraylı bir paşa ,abisi ise hünkar yaveri olmuşturO ise babasının ve abisinin aksine hukuk okumak istemektedirKüçük yaşlardan itibaren Mahmut Efendi isminde bilgili ve aile dostu bir hocadan hususi ders alırLise çağına gelince Hukuk Mektebine girerOkulda birçok arkadaş edinir, fakat en iyi arkadaşı Celal isminde bir gençtirBirgün okuldan bir öğretmen düşünceleri yüzünden atılırTüm okul bu işi babası paşa olduğu için onun yaptığına inanırO bu olaydan sonra okuldan ayrılrçok geçmeden meşrutiyet ilan edilirMeşrutiyetin ardından saraylı bir paşa olan babası Midilliye sürgün edilirİffet babası ölene dek onun yanında kalır ve ona bakarBabasının ölümünün ardından İstanbula geri döner ve bir konakta yaşayan bir beyin çocuklarına kurs vermeye başlarÇok geçmeden konağın hanımı Vedia Hanıma aşık olurBir gece Vedia Hanımla başbaşa bir odada vakit geçirirken konağın bahçıvanı tarafından yakalanırlarİffet kendisini hırsızlıkla itham eder ve vedia hanım suçsuz olduğunu söylerTutuklanıp altı ay cezaya mahküm edilir
Hapisten çıktıktan sonra sefaletle geçen günlerin ardından birgün yolda eski arkadaşı Celale rastlarCelal ona bir iş bulur ve hayatı az da olsa düzene girerİstanbula indiği birgün yolda Vedia Hanımla karşılaşırOnu görünce içindeki aşk alevi yeniden canlanmaya başlarOnu arar ve tekrar buluşmak istediğni söylerBuluştukları zaman ona evlenme teklif eder fakat Vedia hanım onu ciddiye almaz ve teklifini reddeder 3Kitabın Anafikri:
Hiç bir zaman insanları gerçek anlamda tanımadan onların hakkında bir karara varmamalı ve bir insan için hayatımızı feda etmek istiyorsak bu kişinin hayatımızı feda etmeye değer biri olup olmadığnı düşünmeliyiz
4Kitapta Geçen Olayların ve Şahısların Değerlendirilmesi:
İffet:Son derece duygusal,neşeli,aydın,meşrutiyet taraftarı,demakratik bir gençtir
Celal:Ateşli bir meşrutiyet yanlısı,kara gün dostu ve aydın bir kişiliğe sahiptir
Vedia: Duygusal,sorumluluklarını bilen bir kişidir
Mahmut Efendi:Bilgili ve aile dostu bir kişidir
5Kitap Hakkında Şahsi Görüş:
Kitaptaki olaylar osmanlı devrinde geçmesine rağmen kitap anlaşılır bir uslüpla yazılmıştırKitaptaki kişiler halkın arsından seçilmiş kişiler olduğu için kitapta geçen olaylar da herkesin başına gelebilecek türden olaylardır

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com