![]() |
Sigmoid Kolostomi |
![]() |
![]() |
#1 |
bukett
|
![]() Sigmoid KolostomiKolostomi, cerrahi operasyonla, dışkıya bir çıkış yolu oluşturmak amacıyla kalın bağırsakta oluşturulan açıklıktır ![]() ![]() ![]() ![]() 1- Cecum 2- Yukarı çıkan kolon 3- Enine kolon 4- Aşağı inen kolon 5- Sigmoid kolon Kolostomi, kolonun (kalınbağırsağın) hastalıklı kısmının alınıp geriye kalan kısmının ameliyatla karın ön duvarına dikilerek dışarıya açılmasıdır ![]() ![]() Bir kolostomide anüsteki gibi sfinkter kası bulunmaz, bu yüzden kolostomisi olan bir kişi bağırsak hareketlerini kontrol edemez dışkı devamlı çıkar ![]() ![]() Kolostomi ameliyatı sırasında kalın bağırsak kalın duvarında açılan bir kesiden dışarıya ağızlaştırılır ki bu haline STOMA denir ![]() Bir kolostomi kolonun çıkan, yatay, inen ve sigmoid bölümlerinde açılabilir ![]() ![]() Tabii ki stomanın açıldığı yere görede dışkının kıvamı değişmektedir ![]() ![]() ![]() KOLOSTOMİ’Yİ ANLAMAK Sindirim sistemi: Sindirim sırasında, yiyecekler önce mideye daha sonra emilime uğradıkları ince bağırsağa, sindirilemeyen kalan kısım ise kalın bağırsağa (Kolon) gider ![]() Bu son kalan çözünmez artıklar da kolondan geçerken içlerindeki su emilir böylece kalın bağırsakta ilerledikçe daha fazla su emilir ve artıklar katılaşır ![]() Kolonun son kısmı olan rektum, düz bir yapıya sahiptir ve dış açıklık olan anüste biter ![]() ![]() Kolostomi neden gereklidir? Kolostomi aşağıdaki sebeplerden gereklidir: Rektum, anüs veya sol bağırsağın alt kısmında oluşan tümörün (kanser) alınması gerekliliği olduğunda ![]() Omurgadaki anormalliklerde, veya dışkıyı tutamama hastalığına neden olan paralysis�i oluşturan omurilik yaralanmalarında ![]() Divertikulumda apse oluşumu ve bunun patlaması ile oluşan divertukular hastalığında, cerrahi müdahale ile dışkının geçici olarak yönlendirilmesi gerektiğinde, Rektum ya da anüse zarar veren yaralanma ve travmalarda, Doğuştan gelen anormallikler veya rektum/anüsün kusurlu oluşu Kalın bağırsak tıkanıklıkları Kolostominin Oluşumu En sık rastlanan kolostomi türü sigmoid kolostomidir(sigmoid kolonundan oluşur) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Stoma Kolostominiz olması, dışkınızı kontrol edememeniz anlamına gelir çünkü stomanızda, anüsün aksine, sphincter kası yoktur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Juzz Tv - Sigmoid Kolostomi
|