![]() |
Sadaka Taşı |
![]() |
![]() |
#1 |
Yar'e
|
![]() Sadaka TaşıEn makbul yardım gizliden gizliye yapılan yardımdır ve eskiler bu iş için ‘‘sadaka taşı" nı icat etmişlerdir ![]() ![]() Dinimiz hali-vakti yerinde olanların fakirlere yardım yapmalarını emreder ve gelenekler bu yardımların gizlice verilmesini, alanların rencide edilmemesi gerektirir ![]() Eski İstanbul'da yardımların en göze batmayanı ‘‘sadaka taşları’’ kullanarak yapıldı ![]() ![]() ![]() ![]() İhtiyacı olmasına rağmen dilenmekten çekinenler gecenin geç saatlerinde taşın yanına para almaya gelir ama bırakılan meblağın tamamını değil, ihtiyaçları olduğu kadarını alırlardı ![]() ![]() ![]() İstanbul'un dört yerinde sadaka taşı vardı: Üsküdar'da Gülfem Hatun Camii'nin avlusunda, yine Üsküdar Doğancılar' da, Karacaahmet' te ve Kocamustafapaşa' daydı ![]() Bugün bu taşlardan sadece bir tanesi, Doğancılar' da dikili olanı, ama o da yarısından fazlası toprağa gömülü vaziyette duruyor ![]() "Çünkü bir yardım, ne alanı küçük düşürmeli, ne de veren için bir öğünme nedeni olmalıdır ![]()
~ Seven, sevdiğinin sözünü, başkalarının sözüne tercih eder ![]() ~ Seven, sevdiğinin sohbetini, başkalarının sohbetine tercih eder ![]() ~ Seven, sevdiğini memnun etmeyi, başkalarını memnun etmeye tercih eder ![]() İmam Gazâli (r
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|