02-08-2010
|
|
Şengül Şirin
|
Vergi Nedir?
Vergi Nedir?
Vergiler, devletlerin en önemli gelir kaynağıdır Vergiler hükümetler tarafından, yasaları ve kuralları uygulamak, savunma hizmetlerini yerine getirmek, yollar, okullar, hastaneler yapmak ve genel olarak ülkeyi ya da yerel topluluğu yönetmek için yapılan harcamaları karşılamak üzere toplanır Vergiler doğrudan merkezi devlete ya da yerel yönetimlere ödenebilir
Günümüzde vergiler para ile ödenmektedir Ama geçmişte sık sık mal ya da hizmet olarak Ödendiği de olurdu Örneğin çiftçilerin, ürünlerinin bir bölümünü devlete vermeleri genel bir uygulamaydı Öteki vergi yükümlüleri birkaç haftalığına orduya katılabilir ya da yeni yol ve bina yapımında devlet için ücretsiz çalışabilirlerdi Böylece, vergilerini parayla değil, hizmet ederek öderlerdi
Değişik ülkelerde insanların ödedikleri vergiler arasında oldukça büyük farklar vardır 1980'lerin sonunda toplam vergi gelirleri İsveç'te ulusal gelirin yaklaşık yüzde 45'ine ulaşmışken, bu oran İngiltere'de yüzde 38, ABD'de yüzde 18, Japonya'da yüzde 26, Türkiye'de ise yüzde 15 olmuştur Oranlar arasındaki bu büyük farklılığın nedeni, devletin mal ve hizmet sağlanmadaki payının ülkeden ülkeye değişmesidir Örneğin, bazı ülkelerde devlet parasız eğitim sağlarken, bazılarında eğitim paralıdır Ayrıca, her devletin yaşlılara, hastalara, sakatlara ve işsizlere yaptığı ödemeler de farklıdır Transfer ödemeleri-olarak adlandırılan bu ödemelerle vergi yükümlülerinden alınan paralar gereksinimi olan toplum üyelerine aktarılır
Bazı devletler, eğitim ve sağlık hizmetlerini de içerecek biçimde, tüm mal ve hizmetlerin sağlanmasını özel sektöre bırakmayı yeğler Özel şirketler bu hizmetleri para karşılığında sağlar Aynı zamanda, hastalık ya da bir kaza sonucu tıbbi bakım için gerekli parayı ya da çalışılmayan sürede ücretlerin ödemesini sağlayan özel sigorta şirketleri de vardır Çoğunlukla bu mallar, hizmetler ve transfer ödemeleri devletin ve özel sektörün her ikisince de karşılanır Böylece, bir ülkede devlet okulları ile özel okullar ve devletten alman emekli aylığı ile özel sektörden alınan emekli aylığı birlikte bulunabilmektedir
|