Prof. Dr. Sinsi
|
Yaza Hazırlık İçin Vücutta Yapılacak Bahar Temizliği
Yaza Hazırlık İçin Vücutta Yapılacak Bahar Temizliği
Evet bahar geldi, bahar temizliği dönemi başlıyor
Evler inceden inceye temizlenecek, yorgan yastık ne varsa havalanacak, dip köşe temizliği ile evimizi bahara hazırlayacağız Aynı şekilde vücudumuzda da bir bahar temizliğine ne dersiniz? İşte size vücudunuzu yaza hazırlamak için basit öneriler  
Fazla kilolardan yavaş yavaş kurtulun
Yaklaşan yazla beraber saklamakta güçlük çekeceğimiz kilolardan kurtulalım Sağlıklı bir diyet için az ve sık beslenme, sıkılaşma için streching, olanak varsa bisiklet, değilse doğada mutlaka uzun yürüyüşlerle forma girmeye başlama zamanı geldi Son dönemde ciddi dergilerdeki yayınların çoğu, yağ kısıtlı diyetlerin karbonhidrat yüklenmesine neden olduğunu, dolayısıyla; zengin protein, normal yağ, bol meyve sebze, kalorisi düşük ara ürünler ve karbonhidrat kısıtlamasına dayalı diyetlerin daha sağlıklı ve başarılı olduğunu ortaya koyuyor En düşük kalorili diyet yerine sevdiğiniz yiyeceklerden oluşan, nefis köreltecek miktarı aşmamak kaydıyla kalorisi zengin yiyecekleri de içeren sürdürülebilir, yavaş zayıflatan ama istikrarlı diyetler çok daha yüz güldürücü sonuçlar veriyor
Detoksla yaza daha zinde girin
Mucize beklememek, riske girmemek ve kendinize eziyet etmemek kaydıyla basit bir detoks programı ile vücudunuzda bir bahar temizliği yapabilirsiniz Aşağıda sunulan 1 günlük basit detoks programını ara vererek uygulayabilirsiniz
1 günlük detoks
Alkali detoks denilen bu program basitçe alkali su ve alkali gıdalarla yapılıyor Maden suyu ve sodalarla yapabileceğiniz gibi, 1 5 ltlik şişe suyuna 5 çay kaşığı karbonat (kabartma tozu) koyarak da alkali detoks suyu elde edebilirsiniz Tatlandırmak ve zindelik hissi için içine limon dilimleri ve taze nane yaprakları da koyabilirsiniz Suyu alkalinize etmenin pek çok yöntemi var Hazır alkali konsantre ürünler de kullanabilirsiniz 1 5 ltsi hazırladığınız karışımdan olmak üzere günde 3 lt su içerek asidik molekülleri uzaklaştıracak ciddi bir vücut iç temizliği yapabilirsiniz
Alkali gıdalar
Beslenmenizin yüzde 65ini bu ürünlerden seçerek alkali diyet uygulayabilirsiniz Elma, kayısı, avokado, muz, kiraz, vişne, Hindistan cevizi, taze kuş üzümü, kuru incir, greyfurt, kavun, şeftali, armut, ananas, üzüm, ahududu, domates, karpuz, kuru üzüm, yonca, arpa, pancar, brokoli, lahana, havuç, karnabahar, kereviz, badem, kestane, tofu, elma sirkesi, pekmez, yoğurt
1 günlük program boyunca et, alkol, sigara, kahve, asitli yiyecek ve içeceklerden uzak durun ama ertesi gün de acısını çıkartmayın Her zaman yediklerinizin yüzde 65 alkali gıdadan oluşmasına özen gösterin
Bahar hastalıklarına dikkat!
Bahar demişken, bahar hastalıklarından da bahsetmekte fayda var Doğanın uyanışı ile koşut vücut metabolizmasında da değişiklikler olur Havadaki iyon değişikliğinden ve polenden, vücut kimyasında pek çok değişim bazı sağlık risklerini de beraberinde taşır Grip, kronik hastalıklar, kalp hastalıkları, romatizmanın yanı sıra, çevre ve vücut kimyasındaki değişikliklerin yarattığı bahar yorgunluğu ve polenlerin neden olduğu bahar alerjisini de unutmamak gerekiyor
Alerji demişken, bahar alerjisinin yanında gıda ve ilaç alerjisinden de söz etmek gerekir Gerek gıda, gerekse ilaçta alerji mevsimden bağımsız olmakla beraber, bahara özgü alerji ile aynı anda seyredecek ilaç ve gıda alerjisinin daha şiddetli geçeceği aşikar İlaç ve gıda alerjileri bireyden bireye değişiklik gösteriyor Aynı bireyde farklı zamanlarda da değişiklik gösterebiliyor Hatta maruz kalınan miktara bağlı olarak da farklılık oluşuyor B tipi reaksiyon dediğimiz alerji tipinin maruz kalınan alerjen miktarından bağımsız olduğu konusunda hakim görüşün, “günlük yaşam pratiğinde karşılaşılan her dozda” olarak ifade edilmesinin daha doğru olduğu düşüncesindeyim Çocuklarda daha sık görülen gıda alerjileri, yaşla birlikte azalıyor ya da kayboluyor
Gıda alerjisinin belirtileri
* Bulantı-kusma * Karın ağrısı * İshal Kaşıntı * Kızarıklık * Ürtiker * Burun akıntısı * Astım * Solunum güçlüğü * Anafilaksi (Tüm bulguların şiddetli olduğu ölümcül tablo)
En sık alerjiye yol açan gıdalar
Çocuklarda yerfıstığı, süt, portakal suyu, yumurta, buğday, soya alerjileri tüm alerjilerin yüzde 90ını oluştururken, erişkinlerde yer fıstığı, deniz kabukluları ve balık alerjisi görülüyor
|