Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Kültür - San'at & Eğitim > Kültür-Sanat

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
eski, fatihte, mektebi, mez, yazı

Fatihte Bir Eski (mez) Yazı Mektebi

Eski 02-05-2010   #1
Yar'e

Fatihte Bir Eski (mez) Yazı Mektebi

Hattat Yusuf Sezer, güzel sanatların içerisinde önemli bir yeri bulunan hat sanatını, hoşgörülü öğretim metoduyla otuz beş yılda tam beş bin öğrenciye ulaştırmış Gönlünü eski(mez)yazıya kaptıran Yusuf Sezer'le Fatih'teki atölyesinde konuştuk

HAT SANATINDA 35 YIL

Hattat Yusuf Sezer, hat sanatında otuz beş yılı geride bırakmanın mutluluğunu öğrencileriyle paylaşıyor Sezer, 1970'lere karşılık gelen lise yıllarında hat sanatına ilgi duymuş ve bu ilginin verdiği itici güç ile kamış kalemle kalıcı dostluklar kurmuş Sanatçı, 20 yüzyıl hat sanatının zirve ismi Hattat Hamit Aytaç'tan sekiz sene bu sanatın inceliklerini öğrenerek; icazetnamesini 1980 yılında almış

Hattat Hamit'in "evlat eğer bu sanata hizmet edersen sana hakkımı helâl ederim" sözünün kendisini bu sanata iyiden iyiye bağladığını ifade eden sanatçı, güzel sanatlar içerisinde ayrı bir yeri bulunan hat sanatına hizmetini elleri kalemi tutabileceği âna kadar kararlı olduğunu söylüyor

FATİH'TE BİR HAT OKULU

Hattat Yusuf Sezer'in Fatih Adliye binası yakınlarında bulunan yazıhanesi, hat sanatının tatbikî olarak öğretildiği bir okul görünümünde Sanat sevdalılarına hat sanatını öğretebilmek için hafta sonunu ayıran sanatçı, öğrencilerine, yazı kalemini açmayı, kağıt boyamayı, istif yapmayı, orijinal hazırlamayı uygulamalı olarak gösteriyor Sanatçı, bu yıl 200 öğrencisine hat sanatını ve bu sanatın içinde barındırdığı büyülü dünyanın inceliklerini ince detaylara varıncaya kadar aktarıyor

"Bu sanat, usta çırak sistemiyle zamanımıza kadar geldi, bizden sonraki kuşakların bizden öğrendikleri güzel yazı sanatını layık olduğu mevkie götüreceklerine tüm benliğimle inanıyorum" diyen sanatçı, geleneksel sanatlarda sabrın çok önemli bir yeri bulunduğunu ifade ediyor

'HAT SANATI BİR DENİZDİR'

Hattat Yusuf Sezer, "Geleneksel sanatlarda alçak gönüllülüğün oldukça önemli bir yeri vardır Hat sanatı bir denizdir Sanatçılar ise bu denizin damlalarıdır Ve sanatçılar bu sanata/denize hizmet ettiği ve eser verebildiği ölçüde sanatta/denizde derinliklere ulaşabilirler" diyor

HER YIL EN AZ BİN ESER

Yusuf Sezer, hat sanatı çevrelerinde velûd bir isim olarak tanınmakta Hattat, her yıl, irili ufaklı bine yakın yazının altına "ketebe" koyuyor

"Hat sanatında laftan ve sözden çok işe önem vermek gerekir İnsan sevgisinin kalplerde yer etmesiyle beraber, hat sanatının aşkıyla insan sevgisini yoğurup yumak haline getirmek gereklidir Sanatçı, ilk olarak hoşgörülü davranmalı, ardından da, ancak güzelliklere açılan kapılara adım atmalıdır Sanatçı güzeli ve güzel eseri, güzel sözü yakalamaya çalışarak; iş üretmeyi söz üretmeye tercih etmeli" diyerek sanatçıların yalnızca kendi işleriyle meşgul olmaları gerektiğinin altını çiziyor

DÜNYA SANATÇISI

Yusuf Sezer, uluslararası sanat camiası tarafından çalışmaları ilgiyle izlenen bir Türk hattatı olma özelliğine de sahip Sanatçı yurtiçindeki sergilerinden ve öğrenci hizmetlerinden fırsat buldukça yurtdışındaki sanat sevdalılarına da ulaşmaya çalışıyor Şikago Mescidi, Dağıstan Mohaçkale Camii, Pakistan Karaçi Mescidi, Afrika Kano Üniversitesi, Kazakistan Akmola Mektebi sanatçının yurt dışındaki çalışmalarından bazılarını oluşturmakta

Geçtiğimiz yıllarda Amerika'da ve Peru'da açtığı sergilerle Atlantik ötesinde yaşayan sanatseverlerin beğenisini kazanan Sezer, Kanada Camii'nin kubbe-kuşak yazılarını yazmış

Amerika Indiana Üniversitesi tarafından Üstad Hattat olarak seçilmiş Amerika Santa Fe Üniversitesi'nden Sanat Elçisi ünvanına layık görülen Yusuf Sezer, Amerikalı sanat araştırmacısı Prof Dr Henry Glassie tarafından Türkiye'de örnek sanatçı olarak gösteriliyor

Prof Dr Glassie, Turkish Traditional Art Today isimli geniş hacimli kitabında Türk Hat Sanatı'na katkılarından dolayı Yusuf Sezer'e yaklaşık 40 sayfalık yer ayırmış

HEDEF 10 BİN ÖĞRENCİ

Hat sanatını deri, kâğıt, ebru, papirus, cam ve seramik üzerine uygulayan sanatçı, Hattat Hamit'ten sonra hat sanatında en fazla eser veren ve öğrenci yetiştiren hattat olarak biliniyor Hedefinin hat sanatının inceliklerini en az on bin öğrenciye öğretmek olduğunu belirtiyor

İbrahim Ethem Gören/Dünya Bülteni

İmam Gazâli (ra)
Alıntı Yaparak Cevapla

Cevap : Fatihte Bir Eski (mez) Yazı Mektebi

Eski 02-05-2010   #2
bukett

müthiş birşey ya bende yazmayı çok isterdim

G€rç€k ßana bîr adım daha yaklş gafl€t ßnd€n ßîr adm daha g€rî at ama uzak dr ßnd€n d€ssas

Alıntı Yaparak Cevapla

Eski 02-05-2010   #3
Yar'e

Ben de bir ara çok heveslenmiştim ama bütün hevesim sadece kurs araştırmakla kalmıştı, her zamanki gibi
Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com