![]() |
Vücudunuzu Liflerle Temizleyin |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Vücudunuzu Liflerle TemizleyinVÜCUDUNUZU LİFLERLE TEMİZLEYİN Sağlıklı beslenmenin en temel taşlarından biri olan lifler, çok konuşulmasına ve çok tartışılmış olmasına rağmen hala kafaları karıştırmaya devam eden bir konudur ![]() ![]() Lifler, besinlerin içerisinde doğal olarak yer alan sindirime karşı dirençli birleşiklerdir ![]() ![]() Liflerin sağlığa sağlık katan 7 yönü • Lifli besinler düşük kalorilidir… Lif içeren besinlerin kalori içerikleri, lif içeriği düşük olan besinlere kıyasla daha azdır ![]() ![]() • Daha az besin ile doymamızı sağlarlar… Çünkü çiğneme refleksini uyarırlar ![]() ![]() ![]() • Lifli besinler daha uzun süre tok tutar… Yavaş sindirilmeleri, midede daha uzun süre kalmalarına neden olur ![]() ![]() • Kan şekerinin dengeli yükselip alçalmasını sağlarlar… Bitmek bilmeyen açlık veya tatlı krizleri ile mücadele edenler ve diyabet (şeker) hastaları için önemli etkileri vardır ![]() ![]() ![]() • Kan kolesterolünün düşürülmesinde etkindirler… Lifli besinler, barsaklardan kolesterol emilimini azaltır ![]() ![]() • Kabızlıkla savaşmanın sağlıklı yolunu çizerler… Modern şehir yaşantısının yan etkilerinden biri olan kabızlığın önlenmesinde ve tedavisinde lifli besinlerin ayrı bir önemi vardır ![]() ![]() • Sindirim sistemi kanserine karşı koruma sağlar… Sindirim sisteminin etkin çalışmasını sağlayarak, vücuttaki artık maddelerin uzaklaştırılmasını ve sindirim sisteminin temizlenmesini sağlarlar ![]() ![]() DENGESİZ LİF ALIMININ TATSIZ SONUÇLARI Liften zengin besinlerin yetersiz tüketimi sonucunda kabızlık sorunu ortaya çıkar ![]() ![]() ![]() Yetersiz tüketimi kadar aşırı tüketimi tatsız sonuçlar doğurur ![]() ![]() ![]() ![]() SAĞLIĞA AÇILAN KAPI: LİFTEN ZENGİN BESLENME Sebzeler, meyveler, kuru baklagiller, tam tahıl ürünleri, kuru yemişler ve kuru meyveler lif içeriği yüksek olan besinlerdir ![]() ![]() Beslenme alışkanlıklarında yapılacak küçük değişiklikler liften zengin beslenmek için yeterli olacaktır ![]() • Haftada 1–2 kez, kahvaltıda yüksek lifli kahvaltı gevreklerini ve yulaf ezmesini tüketmeyi deneyebilirsiniz ![]() • Ana öğünlerde, sebze yemeklerinin yer almasına özen göstermelisiniz ![]() • Her öğününüze 1 kâse salata veya söğüş sebze ekleyebilirsiniz ![]() • Meyveleri ihmal etmemelisiniz ![]() ![]() • Kabuklu tüketilebilen meyveleri kabuğu ile tüketmelisiniz ![]() • Haftada en az 2 kez kuru baklagilleri sofranıza davet etmelisiniz ![]() • Ekmek seçiminiz tam buğday, tam çavdar veya yulaf olarak yapmalısınız ![]() • Beyaz pirinç yerine kabuklu pirinç, rafine makarna yerine kepekli makarna tercih etmelisiniz ![]() • Haftada 2–3 kez miktarında aşırıya kaçmadan kuruyemiş ve kuru meyve tüketebilirsiniz ![]() |
![]() |
![]() |
|