![]() |
Ölüm! |
![]() |
![]() |
#1 |
angelesdream
|
![]() Ölüm!![]() ÖLÜM -------------------------------------------------------------------------------- Her canlı ölümü tadacaktır -------------------------------------------------------------------------------- "Her canlı ölümü tadacaktır ![]() Her nefis canlı ölümü tadacaktır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Onlar için bir ecel tayin ettik ki onda hiç şüphe yoktur" (2) "Biz senden önce de hiçbir beşere dünyada ebedîlik vermedik ![]() "Yer yüzünde bulunan her canlı fanidir" (4) -------------------------------------------------------------------------------- Allah'ın diriliği ve ölümü yaratmasının sebebi -------------------------------------------------------------------------------- "O, hanginizin daha güzel amel yapacağınızı denemek için ölümü de dirimi de takdir edip yaratandır" (5) Bir hayatın arkasından ölümün ve onun arkasından diğer bir hayatın karşıt olarak yaratılması, insanların bu ikisi arasında iyi bir çalışma gayretiyle Allah'ın mülkünde güzel bir işçi, yüksekbir görevli olmak üzere yarış için bir imtihan meydanına çıkarılmaları hikmetine, bu da hayattan hayata, güzellikten güzelliğe bir yükseliş nizamı ve en güzel amellere daha güzeliyle mükafat vererek ileride bambaşka bir hayata ulaştırılmaları gayesine yöneliktir ![]() "Ben cinleri ve insanları, ancak bana kulluk etsinler diye yarattım ![]() "Ben gizli bir hazine idim tanınmak istedim ve tanınmak için de mahlûkatı yarattım ![]() -------------------------------------------------------------------------------- Ölüm konusundaki kader yazgısı -------------------------------------------------------------------------------- "Allah'ın emir ve kazası olmadıkça hiç bir kimseye ölmek yoktur ![]() Allah Teâlâ'nın izni ve iradesi olmaksızın hiçbir kimsenin ölmesi ihtimali yoktur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bazı kimseler ecel-i müsemmâ (eceliyle gelen, normal ölüm) ve ecel-i kaza (kaza ile gelen ölüm) diye iki ecel tasavvur ederler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() -------------------------------------------------------------------------------- Ölümden kaçıp kurtulma imkânı yoktur -------------------------------------------------------------------------------- "Nerede olursanız olun, tahkîm edilmiş yüksek kalelerde bile bulunsanız ölüm sizi bulur" (8) Her nerede olursanız olunuz ölüm size yetişir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() -------------------------------------------------------------------------------- Ölüme hazırlıklı olmak -------------------------------------------------------------------------------- Cenab-ı Hak gerçekte insan varlığına sonsuza kadar uzanan bir ömür takdir etmiştir ![]() ![]() Kur'an'da ruhun başlangıcı ile ilgili olan bu olay şöyle belirlenir: "Hani Rabbin Âdem oğullarından onların sırtlarından zürriyetlerini çıkarıp kendilerini nefislerine şahit tutmuş; Ben sizin Rabbiniz değil miyim?" demişti ![]() ![]() ![]() Ruh, dünya hayatına bir imtihan devresi geçirmek üzere doğum yoluyla gelen insan oğluna anne karnın da dört aylık cenin döneminden sonra üflenir ve böylece dünya hayatı başlamış olur ![]() ![]() ![]() ![]() Hayatın bu gerçeği karşısında ölüme hazırlıklı olmak her insanın şiarı olmalıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Lezzetleri yok eden ölümü çok anın" "Eğer dünyada ölümü çok anarsanız, onu önemsemezsiniz; az anan ise onu çok önemser" "Ölümü ve öldükten sonra kemiklerin ve cesedin çürümesini hatırlayın ![]() -------------------------------------------------------------------------------- Ölüm hastasına ve ölüye söylenecek sözler yapılacak işler -------------------------------------------------------------------------------- Ölüm hastasına ecel konusunda hoşuna gidecek, sevindirecek sözler söylemelidir ![]() ![]() ![]() ![]() Çünkü Allah elçisi; "Vasiyet edeceği bir şey olup da, yanında yanlı vasiyeti bulunmaksızın iki gece geçirmek müslümanın işi değildir" buyurmuştur ![]() Ölüm halindeki kişiyi sağ yanına yatırıp kıbleye döndürmelidir ![]() ![]() "Ölü ve dirilerinizin kıblesidir" buyurmuş ![]() Hz ![]() ![]() "Beni kıbleye çevir" demiştir Eğer yer darlığı yüzünden hastayı kıbleye çevirmek mümkün olmazsa sırt üstü yatırılır ve yüzü ile ayakları kıbleye doğru çevrilir ![]() ![]() ![]() Hasta can çekişirken ona yardımcı olmak yakınları için bir görev ve sevap bir ameldir ![]() ![]() "Ölülerinize; "Lâ ilahe illallah'ı" telkin ediniz ![]() ![]() "Son sözü La ilahe illallah olan kimse Cennet'e girer" Hastanın yanında şehadet getirilir ki, o da hatırlayıp şehadet getirsin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kişi vefat edince ağzı kapatılır, bir bez ile çenesi başından bağlanır ![]() ![]() ![]() "Bismillahi ve ala milleti rasülih ![]() ![]() Anlamı: "Allah'ın ismiyle ve Resulullah'ın dini üzerinde olsun ![]() ![]() ![]() Sonra ölünun üstüne bir örtü çekilir ![]() ![]() ![]() -------------------------------------------------------------------------------- Ölümün ne zaman nerede olacağı bilinebilinir mi? -------------------------------------------------------------------------------- İnsan ne zaman ve nerede öleceğini bilmez ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|