![]() |
Gül Nasıl Yetiştirilir? |
![]() |
![]() |
#1 |
Şengül Şirin
![]() |
![]() Gül Nasıl Yetiştirilir?GÜL YETİŞTİRİCİLİĞİ A- Gerekli Faktörler A ![]() Güller oldukça taze, killi-tınlı ve organik maddece zengin toprakları tercih ederler ![]() ![]() ![]() ![]() Toprak analiz sonuçlarına göre gülün istekleri şöyledir ![]() pH ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tuz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() N ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() P2O5 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() K2O ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() MgO ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Mn ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() A ![]() Güllerin kolay ve çabuk köklenebilmeleri, gelişip süratle büyüyebilmeleri için toprağın çok iyi hazırlanması gerekir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() A ![]() Güller havadar güneşli yerlerden hoşlanırlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Işık, seralarda yetiştirilen bitkilerin gelişmesini en çok etkileyen faktörlerden biridir ![]() ![]() ![]() ![]() A ![]() Bir çok gül çeşidi için 16 C gece sıcaklığı uygundur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() A ![]() Sera içi sıcaklığa bağlı olarak oransal nem, güllerin gelişmesi için uygun düzeyde tutulmadır ![]() ![]() ![]() ![]() Geceleri sera içi neminin düşük olması ( % 40-60 )istenir ![]() ![]() ![]() ![]() A ![]() Sera güllerinde fotosentez için su ile birlikte kullanılan önemli bir maddedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() A ![]() Seraların sıcaklığına ve nem oranına bağlı olarak gerektiğinde havalandırma yapılmalıdır ![]() ![]() ![]() ![]() A ![]() Güllerde dikimden itibaren yeterli sulamaya özen gösterilmelidir ![]() ![]() ![]() Bir dekar seranın yıllık su ihtiyacı 2000-2500 ton arasında hesaplanabilir ![]() B ![]() B ![]() Güllerin dikiminde en uygun periyodik Kasım ve Mart ayları arasındadır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Gerek bahçecilikte, gerekse seralarda kesme çiçek olarak yetiştirilen güllerin dikimi çok önemlidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Toprak içinde, köklerin kesilen kısımlarının etrafında oluşan yara dokusunun çevresin- den çıkan çok sayıda kökçükler gülün toprağa sıkıca tutulmasını sağlarlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Fazla uzun kökler de budama sırasında uçlarından kesilerek kısaltılabilirler ![]() ![]() B ![]() Güllerde Budamanın dört ana nedeni vardır ![]() 1- Gençleştirme 2- Verimi Arttırma 3- Kaliteyi Arttırma 4- Form Verme Güller her yıl ne kadar iyi bakılırsa bakılsın, zamanla karşılaştığı, dalların kısalıp gelişmediği, kurumuş bir hal aldığı görülür ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Gül fidanlarında budama üç şekilde yapılır ![]() 1-) Uzun Budama (yumuşak budama ) : Dalların dipten itibaren 510 göz bırakılacak şekilde kesilmesiyle gerçekleşir ![]() ![]() 2-) Kısa Budama (Sert Budama ) : Dallar dipten itibaren 2-4 göz üzerinden budanır ![]() ![]() ![]() 3-) Karışık Budama : Gül fidanlarındaki dalların kuvvet, kalınlık, uzunluk, yaş, verim gibi faktörler gözönünde bulundurulmak suretiyle yerini göre uzun, yerine göre kısa budanmasıdır ![]() ![]() 1 ![]() 2 ![]() 3 ![]() 4 ![]() Bu şekilde yapılan budamayla güllerin hem şekillerini korumuş olur, hem de ömürlerini uzatmış oluruz ![]() ![]() ![]() B ![]() Koltuk Filizleri ve Tomurcuk Alam : Güller genel olarak, dipten itibaren 1 veya 2 kalın dal ve çok sayıda ince dal meydana getirirler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Doğal olarak gelişen kuvvetli, orta kalınlıktaki gül sürgünleri çiçek tomurcukları görülene dek gelişmelerine izin verilir, daha sonra üstteki ilk beş yaprakçıklı yaprağın altından kesilirler ![]() ![]() Güllerde birde “Sert Uç Alma” vardır ki: Bu da uzun saplı, kaliteli gül elde edilmesi için uygulanır ![]() ![]() Filiz alma, güllerde çiçek sapı ve buna bağlı olarak ta çiçek tomurcuğu sayısını kontrol altında tutmak amacıyla yapılır ![]() ![]() ![]() Güllerde ayrıca çiçek sapı üzerindeki tepe tomurcuğundan başka, çeşit özelliğine göre 2-4 arasında değişen sayıda ikinci derecede çiçek tomurcukları da vardır ![]() ![]() ![]() ![]() 5 ![]() Güller, genel olarak dikimden itibaren kesime kadar üç aylık bir zamana ihtiyaç duyarlar ![]() ![]() ![]() ![]() Genel olarak geç ilkbaharda veya yazın bu süre 5-6 hafta iken, kışın 8 haftaya çıkar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 6-Çiçek Kesimi : Bir gül sürgünü incelendiğinde, sürgünün orta kısmında 2-5 adet beş yaprakçıklı yaprak bunların hemen altında ve üstünde bir çok üç yaprakçıklı yaprak ve dar yaprakçıklar bulunmaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() Gül sürgünü üzerindeki tomurcukların durumunu bilmemizin, çiçek kesiminde büyük önemi vardır ![]() ![]() ![]() ![]() Çiçek kesim zamanı üzerinde, farklı tür ve varyeteler de rol oynar ![]() ![]() 7-Depolama : Kesilen güller hemen ılık suya konarak 4-5 C hava sıcaklığındaki depolarda saklanmalıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 8-Gül Sorunları, Hastalık ve Zararlıları Gül yetiştiriçiliğinde karşımıza çıkan en büyük sorunlar “Kör Sürgün” ve “Bozuk Baş” oluşumudur ![]() 1 ![]() Güllerin generatif gelişmeye başlaması gerekirken, vejetatif devrede kalarak yaprak açmaya devam etmesi, böylelikle sapın ucunda çiçek meydana gelmemesi olayıdır ![]() ![]() ![]() Bununla beraber 21 C nin üzerindeki sıcaklıklarda kör sürgün oranı tekrar artış göstermektedir ![]() ![]() Budama şekli de kör sürgün oranına etki eden önemli bir faktördür ![]() ![]() 2 ![]() Gül tomurcuklarının ortasındaki petallerin tam olarak gelişemeyerek yassı ve ondüleli bir şekil almasıyla ortaya çıkar ![]() ![]() Güllerde en çok görülen Külleme, Pas, Mildiyö, Yaprak ve Sap Lekesi, Siyah Leke, Kök Çürüklüğü gibi hastalıklar ve Gül Pseuronu, Afidler, Gül Filiz Arısı, Gül Kabuklu Biti vb ![]() ![]() ![]() ![]()
__________________
Arkadaşlar, efendiler ve ey millet, iyi biliniz ki, Türkiye Cumhuriyeti şeyhler, dervişler, müritler, meczuplar memleketi olamaz
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Gül hangi toprakta yetişir? |
![]() |
![]() |
#2 |
Şengül Şirin
![]() |
![]() Gül hangi toprakta yetişir?GÜL HANGİ TOPRAKTA YETİŞİR ![]() ![]() Gül fazla seçici olmamakla beraber, en iyi bağ toprağı da denilen demiri bol hafif kırmızımsı,kumlu killi toprakta yetişir ![]() ![]() ![]() ![]() Ağaç veya yüksek çalı bitkilerinin altlarına gül dikilmemelidir ![]() ![]() Mecbur kalınırsa dikim çukuru biraz geniş ve derin açılır ve buradan çıkan toprak kullanılmaz ![]() ![]() ![]() Ayrıca toprağın drenajlı olması gerekir ![]() ![]() ESKİ GÜLLERİN YERİNİ DEĞİŞTİRMEK ![]() ![]() Bazen gölgede kaldığı için veya başka bir sebeple gül fidanının yeri değiştirilmek istenir ![]() ![]() ![]() ![]() Önce yeni çukur açılıp hazırlanır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() GÜL İÇİN GEREKLİ BESİN NASIL SAĞLANIR ![]() ![]() Aşırı besin tüketen bir bitki olduğu için toprağı her yıl gübrelenmelidir ![]() ![]() ![]() ● Gül için hazırlanmış kurumuş kan ve öğütülmüş boynuz ile yapılan tabii gübreler de çok faydalıdır ![]() ![]() ![]() ● Fidanlar tomurcuk zamanı gübre şerbeti veya suni gül gübresi eritilmiş suyla arada bir sulandığı takdirde bol çiçek açar ![]() ![]() ![]() Gülleri beslemek için yukardaki iki usulden biri tercih edilir ![]() Gübre şerbeti için bir kovaya bir kaç kürek yanmış gübre ıslatılır ![]() ![]() ![]() ![]() GÜL DİKİLECEK YERİN HAZIRLANMASI ![]() ![]() Az sayıda gül dikilecekse mümkünse dikimden bir ay önce 40-50 cm ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() GÜL DİKİMİ ![]() ![]() Ayrılan üst tabaka toprak fidan başına bir kova yanmış gübreyle karıştırılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Gül çıplak köklü dikilecekse açılan çukurun dibine gübreli topraktan bir tümsek yapılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bir kova içinde birer kürek gübre ve killi toprak az suyla eritilip dikimden önce kökler bu sulu balçığa batırılırsa daha kolay tutar ![]() DİKİM ARALIKLARI NE KADAR OLMALI ![]() ![]() Bu önemli bir ayrıntıdır ![]() ![]() ![]() Minyatür güller: 30 cm ![]() Melez çay ve demet güller, boylarına göre: Kısa: 45 - 60 cm ![]() Orta: 60 - 75 cm ![]() uzun:75 cm ![]() Çalı güller: Boyuna göre 50 cm ![]() ![]() ![]() Sarmaşık güller: 2 metre ![]() ![]() GÜL NASIL BUDANIR ![]() ![]() Güller budandıkça gençleşir ve ömrü uzar ![]() ![]() ![]() ![]() Öncelikle kaliteli bir gül makası gerekir ![]() ![]() Tekrar açan güller iklime göre ocak ve mart ayları arasında budanır ![]() ![]() ![]() ![]() Budamaya başlarken öncelikle kuru,hastalıklı ve zayıf ve çok ince dalları dipten kesin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yeni dikilmiş güller kuvvetlenmesi için ilk yıl derin budanır ![]() ![]() ![]() Yetişkin melez çay ve demet güller de her dal 5-6 göz üzerinden budanır ![]() Çalı gülleri yüksekliğinin yarısı kadar kesilir ![]() ![]() ![]() Sarmaşık güller ilk yıllarda şekil verilmek için budanır ![]() ![]() Minyatür güller de daha çok normal bir makasla hafifçe budanır ![]() ![]() Gül bitkisi için hijyen çok önemlidir ![]() ![]() YAZ BUDAMASI ![]() ![]() Bahar ve yaz aylarında gül keserken,her dalın üzerinde 4-5 göz bırakmaya dikkat edilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bazen gül dalları körleşir açmaz ![]() ![]() ![]() GÜL HASTALIKLARI Güllere musallat olan bir çok zararlı vardır ![]() Külleme: Yapraklar ve tomurcuklar pudralanmış gibi beyazlaşır ![]() ![]() Pas: Yaprakların altında pas rengi lekeler oluşur ![]() ![]() Siyah Nokta: Yapraklarda siyah noktalar oluşur ![]() ![]() Güller budandıktan hemen sonra bakır esaslı bir mantar ilacı ile ilaçlanmalı ve bu işlem 2 haftada bir tekrarlanmalıdır ![]() ![]() ![]() ![]() Zararlı böcekler: Gül bitleri,tırtıllar,testereli arı ve çeşitli böcekler ![]() ![]() ![]() ![]() Bazı böcekler dalların içine girerek boşaltırlar ![]() ![]() Mantar hastalıklarında belirti görülmeden ilaçlama yapılır ![]() ![]() ![]() İlaçlama kuru,rüzgarsız,güneşsiz ve serin havada yapılır ![]() ![]() ![]() ![]() SULAMA: Gül dayanıklı bir bitki olduğu için,fazla sulanmasa da kolay kurumaz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() En ideal sulama için gül fidanının çevresi hafif çukurlaştırılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Gül Aşısı - aşı İle Çoğaltma |
![]() |
![]() |
#3 |
Şengül Şirin
![]() |
![]() Gül Aşısı - aşı İle ÇoğaltmaGül Aşısı aşı İle Çoğaltma aşı ile çoğaltma tekniği çoğaltılması istenilen bitkinin bir parçasını anaç olarak kullanacağımız başka bir bitki ile kaynaştırarak tek bir bitki olarak geliştirme tekniğidir bitkinin toprak üstü kısmını yani gövde ve dalları oluşturacak kısma kalem veya göz denir bunlardan kalem üzerinde birkaç uyur göz bulunan dal parçasıdır bu parçanın göz olarak alınması halinde tek bir gözden oluşan bir parça söz konusudur yeni bitkinin kök kısmını oluşturacak olan aşı kısmına ise anaç denir aşılama yöntemleri kalem aşıları ve göz aşılarıdır türlere göre aşılamada başarı alanları çok farklılık gösterir a) aşı bıçağı ile kalemden gözün çıkarılması b) kalemden çıkarılmış aşı gözü c) anaç üzerinde aşı bıçağı ile t şeklinde çizik açılması d) açılan t’ye gözün yukarıdan aşağıya doğru yerleştirilmesi e) anaca yerleştirilmiş göz f) aşı yerinin bağlanması Üzerinde birkaç tomurcuk bulunan ve kalem adı verilen bir parçanın kullanılarak yapılan aşı çeşidine kalem aşıları denir ![]() kalem aşıları daha çok iğne yapraklı bitkilerde değerli varyetelerin çoğaltılmasında kullanılır bir çok kalem aşısı metodu vardır Üzerinde bir göz veya tomurcuk bulunan küçük bir kabuk parçasından alınan bir kalem kullanılarak yapılan aşılama yöntemine göz aşısı denir bu yöntemle bir bireyden çok sayıda göz alma olanağı vardır ![]() göz aşıları da sürgün göz aşıları ve durgun göz aşıları olmak üzere 2 çeşittir ![]() sürgün göz aşılarında anaca yerleştirilen göz o yıl içinde sürgün verir genelde nisan- mayıs aylarında yapılan aşılardır durgun göz aşılarında ise gözler o yıl uyur halde kalırlar ve ancak ertesi yıl sürerler haziran – temmuz - ağustos ve eylül aylarında durgun göz aşısı yapılır güllerde durgun göz aşısının yapım aşamaları şöyledir: • anaçta aşı bıçağıyla t şeklinde çizik açılır ve kabuk hafifçe kaldırılır • kalemden aşı bıçağı ile göz (yaprak sapı ile birlikte) çıkarılır • Çıkarılan göz anaçta bulunan t şeklindeki bölgeye yukarıdan aşağıya doğru itilerek yerleştirilir • daha sonra aşı yeri düzgün bir şekilde aşı bağı ile bağlanır |
![]() |
![]() |
|