Karakuş Tatlısı Tarifi |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Karakuş Tatlısı TarifiKarakuş TatLısı Tarifi Hamur İçin: 2 su bardağı un 1 kahve fincanı zeytinyağı 1 çorba kaşığı sirke 1 adet yumurta Tuz Harcı işin: 1 su bardağı dövülmüş ceviz 2 tatlı kaşığı tarçın 2 çorba kaşığı toz şeker Şerbeti işin: 3 su bardağı toz şeker 2,5 su bardağı su 1 çorba kaşığı limon suyu HAZIRLANIŞI Bir kapta un elenir, Ortasına zeytinyağı, sirke, yumurta ve tuz koyulup yoğrulur, Kulak memesi yumuşaklığında hamur elde edilir Hamur 45 dakika dinlendirilir, 6 parçaya bölünerek, çok ince yufkalar halinde tek tek açılır Açılan yufkaya ceviz, tarçın ve toz şeker karşımı serpilir Bir ucuna oklava koyulup, gevşek rulo şeklinde sarılır 10 cm uzunluğunda kesilir, İki yanı büzülerek kapatılır, Bol kızgın yağda kızartılır, Soğuk şuruba atılır, 1-2 dakika sonra çıkarılır, Hamur yumuşamadan yenir Şerbettin hazırlanması: Su, toz şeker ve limon suyu orta hararetli ateşte 8-10 dakika kaynatılıp soğumaya bırakılır ![]() |
|
Karakuş Tatlısı Tarifi |
|
|
#2 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Karakuş Tatlısı TarifiKarakuş Tatlısı Tarifi Malzemeler: 1/2 kg irmik 2 bardak süt 1 adet yumurta 1/2 kg ceviz içi 1 bardak şeker 1 adet limon kabuğu rendesi yeterince un Şurup için: 6 bardak şeker 5 bardak su 1/2 adet limonun suyu Hazırlanışı: Bir gece önceden irmik ılık süt ile ıslatılır Üzerine yağ ve yumurta eklenerek, yoğrulur Kulak memesi kıvamına gelinceye kadar üzerine un serpilir Hazırlanan hamur 8 eşit parçaya bölünür ve üzerine nemli bez örtülerek dinlendirilir Bezeler tek tek üzerine un serpilerek açılır Açılan yufkaya dövülmüş ceviz içi ve limon rendesi serpilir Tekrar oklavaya sarılarak rulo haline getirilir ve baklava dilimi şeklinde kesilir Diğer taraftan şurup malzemeleri kaynatılarak soğutulur Kesilen karakuşlar bol yağda kızarıncaya kadar pişirilerek şerbetin içine atılır El ile bastırılarak şekeri emmesi sağlanır Bu tatlı yapılırken iki ayrı tava kullanılmalıdır Her kızartmadan sonra yağ süzülmelidir
|
|
Karakuş Tatlısı Tarifi |
|
|
#3 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Karakuş Tatlısı TarifiKarakuş Tatlısı Tarifi 1 kg buğday unu 1 kg yağ (tercih durumuna göre; tereyağı, margarin, sıvı yağ olabilir) 400 gr nişasta 2 yumurta 5 çay bardağı yoğurt 500 gr ceviz içi (kalın kıyılmış) 1 200 gr toz şeker 1 yemek kaşığı sirke 2 su bardağı su Malzemeler bir çukur kabın içerisine sırasıyla; bir kg un, iki yumurta, beş çay bardağı yoğurt, bir yemek kaşığı sirke koyup harç yapacak şekilde karıştırılır İki bardak su ilave edilip iyice yoğrularak yumuşak bir hamur haline getirilir Bıçak yardımı ile yoğurdumuz hamuru bir el yumruğu halinde 14 adet kesilerek, avuç içi ile yuvarlak bezeler haline getirilir Kesmiş olduğumuz 14 beze 45 dakika dinlendirilir Dinlendirme işleminden sonra oklava ve ekmek tahtası kullanılarak bezeler kâğıt inceliğinde yufka büyüklüğünde açılır Açtığımız yufkayı oklava yardımı ile ikiye katlar yufkaların içine 7 cm aralıklarla daha önceden hazırlamış olduğumuz karakuş tatlısının iç malzemesi konulur Diğer iki katı da yine oklava ile iç malzemesinin üzerine gidişli ve gelişli iki kat daha hamur serilir 7 cm aralıklarla bıçak yardımı ile kesilir Daha sonra iki kenar ucu el yardımı ile sıkıştırılıp büzüştürülür Tam bir kuşun kanadına benzetilir Böylece bir bezenden 7 karakuş tatlısı elde edilmiş olur İki taraftan büzüştürülen yufkanın orta kısmı bu şekilde kabartılmış ve dört katında görünmesi sağlanmış olur Karakuş tatlısı pişirime hazır hale getirilmiştir Karakuş tatlısının pişirimi için bir tavaya 1 kg yağ konulur Kızgın yağda kızartma işlemine başlanır Kızartma işleminden sonra daha önce hazırladığımız şerbete karakuş tatlısı bandırılarak servise hazır hale getirilir Ancak karakuş tatlısı sıcak ise şerbetin soğuk olması gerekir Şerbet sıcaksa karakuş tatlısının soğuk olması gerekmektedir Aksi takdirde karakuş tatlısı ve şerbet sıcak olduğunda hamur haline gelir
|
|
|
|