Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Yemek Tarifleri > Pasta, Kek, Börek & Kurabiye

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
illerin, meşhur, tatlıları

İllerin Meşhur Tatlıları

Eski 10-29-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

İllerin Meşhur Tatlıları



İllerin Meşhur Tatlıları

Bayramların en güzel geleneklerinden biri de misafirlerimizi tatlı ile ağırlamak İşin kolayına kaçıp pastaneden baklava almak çok yaygın bir âdet haline gelse de, 'tatlısız bayram olmaz' diyen ev hanımları bütün hünerlerini göstermeye çalışıyor

Bayramın coşkusuna kendi renk ve tatlarını katan ev hanımları birbirinden ilginç lezzetlerle adeta yarışıyor Hangi yörede hangi tatlılar yapılıyor, hangi il hangi farklı lezzetleri tadıyor? İşte Türkiye'nin her bayram yapılan yöresel tatlıları Tatlı okuyup, tatlı konuşalım

Bayram deyince ilk aklımıza gelen şeylerden biri de herhalde tatlılardır Günler öncesinden tatlı bir telaşla ev hanımları tarafından açılan baklavalar, fırına gönderilen özel lezzetler Türkiye'nin her yıl yaşadığı bayram rutinlerinden Daha çok baklava ile özdeşleştirdiğimiz bayram lezzetleri arasında ismini-cismini, tadını-lezzetini bilmediğimiz o kadar çok lezzet var ki Türkiye'nin çeşitli yörelerinden derlediğimiz özel lezzetleri ağzınız tatlansın diye sizinle paylaşıyoruz

Adana: Karakuş tatlısı, halka tatlısı, ev baklavası ve taş kadayıf

Adıyaman: Burma tatlısı

Afyon:Kaymaklı elma tatlısı

Antalya: Kabak tatlısı, lezzet çıkısı, saray lokması, kadın göbeği ve helvalar

Ankara: Vişneli ekmek tatlısı

Artvin: Burma tatlısı, laz böreği, mekik tatlısı

Aydın: Kabak tatlısı

Balıkesir: Lor sarması

Bartın: Kabak burması

Bilecik: Büzme tatlısı

Bursa: Kemalpaşa tatlısı, kestane şekeri, cennet köşkü, dilber dudağı, ramazan helvası, cevizli baklava, incir dolması, zerde, cendere ve sütlü kabak

Çanakkale: Peynir helvası: özellikle yağlı, tuzsuz, taze koyun peynirinden yapılan helva eritilerek süt haline getirilen peynire un, irmik ve toz şeker karıştırılarak yapılıyor

Çorum: Gül baklavası

Denizli: Davas tatlısı, baklava yufkasında tel kadayıf

Diyarbakır: Nuriye tatlısı, zingil, sargı burma, kabak burması

Edirne: Gaziler helvası, sepet hurması, bademli baklava, cevizli oturtma, keşkül, dilber dudağı, un helvası, pelte

Elazığ: Gömme

Erzincan: Kete, kaysefe, su böreği

Erzurum: Kadayıf dolması

Eskişehir: Met helvası; yoğurt tatlısı

Gaziantep: Birçok ilin aksine Gaziantepliler, baklavayı ustasından alıyor Fıstık ve tereyağı ile süslenen yufkalar, bıçakla kesildikten sonra taş fırında odunla pişiriliyor Bayramda misafirlerine baklava ikram etmek isteyenler baklavacılara siparişleri verdiler bile

Giresun: Tatlı papara; fındıklı kabak tatlısı, samatsa

Hatay: Kömbe tatlısı, kahke

Iğdır: Balık çöreği, dilber dudağı, revani ve baklava

İstanbul: Yonca tatlısı, ayva tatlısı, cevizli güllaç ve kabak tatlısı, revani, kalburabastı

İzmir: Kalburabastı tatlısı, sakızlı muhallebi, ekmek dolması

Kahramanmaraş: Tuzlu-şekerli maraş çöreği, kömbe

Karabük: Safranlı zerde, höşmerim, haluşka

Kastamonu: Cırık tatlısı, ballı güllaç

Kayseri: Nevzine tatlısı, oklavadan çekme baklavası

Konya: Sac arası, höşmerim

Kütahya: Cevizli yufka tatlısı

Malatya: Ev baklavası, kömbe

Mardin: Zerdaç tatlısı, zerde, zingil, hedik, mahlep tatlısı, hel hel hedik

Mersin: Kerebiç: kreması çöğen bitkisinden yapılan içliköfte şeklindeki bayramlık tatlının dışında irmik, yağ, karbonat ve su karışımı var Tercihe göre fıstık veya ceviz konuluyor

Sakarya: Kabak tatlısı, incir uyutma tatlısı, dartılı keşkek, kıvrım baklava, üre, vezirparmağı, kemalpaşa, uhut, kuşburnu ve tel kadayıf tatlıları

Samsun: Nokul: Samsun'un bafra ve alaçam ilçesinde bayramlara özel (nokul) yapılıyor Cevizli, fındıklı ve üzümlü evde açılan hamurla yapılan, poğaça türü şerbetsiz bir tatlıKıvratma: Çarşamba ilçesinde ise evlerde açılan yufka içerisine fındık, ceviz, kuru üzüm konularak yapılan az şekerli bir tatlı

Sivas: Hurma tatlısı, ev baklavası

Tekirdağ: Ev baklavası, zerde, peynir tatlısı, kadayıf, revani

Trabzon: Ev baklavası; tahin helvası

Rize: Pepecura tatlısı: (kokulu kara üzümden yapılıyor)

Uşak: Cendere tatlısı, demir tatlısı

Zonguldak: Kaymaklı

Katkıda bulunanlar: Adem Elitok, Adem Yılmaz, Duran Savaş, Ersan Temizel, Hasan Demir, Hasan Küçük, İlkay Göçmen, Kadri Kılıç, Mehmet Kuru, Muzaffer Altunay, Mükremin Albayrak, Ömer Sarı, Rıdvan Ölmez, Resul Cengiz, Şaban Gündüz, Ünal Livaneli

Alıntı Yaparak Cevapla

İllerin Meşhur Tatlıları

Eski 10-29-2012   #2
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

İllerin Meşhur Tatlıları



offf off Erzrumun kadayıf dolması harika tatmanızı öneririm :) Emeğine sağlık son osmanlı iştahımız kabardı :D
Alıntı Yaparak Cevapla

İllerin Meşhur Tatlıları

Eski 10-29-2012   #3
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

İllerin Meşhur Tatlıları



zeyno ya katılıyorum erzurumun kadayıf dolması süper :)
Alıntı Yaparak Cevapla

İllerin Meşhur Tatlıları

Eski 10-29-2012   #4
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

İllerin Meşhur Tatlıları



şanlıurfa: şıllık tatlısı,baklava,peynirli kadayıf
Alıntı Yaparak Cevapla

İllerin Meşhur Tatlıları

Eski 10-29-2012   #5
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

İllerin Meşhur Tatlıları



afern guzel
Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.