Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
cetveller

Cetveller

Eski 10-29-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Cetveller

Cetveller

Plastik cetvel çeşitleri

Cetvel, Türk Dil Kurumu'nun tanımına göre; doğru çizgileri çizmeye yarayan, dereceli veya derecesiz, tahtadan, plastikten, madenden yapılmış araç, çizgilik ve liste, çizelge anlamlarına gelmektedir

Cetvelin bir çok çeşidi bulunur Ancak, genel olarak ilk akla gelen kullanımıyla; bir metreden az olan uzunluktaki ölçümler için kullanılan, 30 - 50 santimetre uzunluğunda, tahta, metal, genellikle de plastik ölçü aletleridir

Cetveller, teknik çizim, geometri, terzilik, inşaat, pratik uygulamalar, mimari vb gibi birçok alanda çok büyük kolaylıklar sağlar Özel ve ayrıntılı ölçümler yapan mikrometre gibi, karşılaştırmalı ölçüm yapan kumpas gibi, şekiller çizmeye yarayan şablon gibi ve hesaplamalar yapmaya yarayan kızaklı cetvel gibi özel çeşitleri de bulunur

Ayrıca çeşitli hesaplamaları tablolaştırmakta kullanılan çizim uygulamaları, cetvel olarak adlandırılır: Borsa cetveli, çarpım cetveli, hazirun cetveli, hesap cetveli gibi

Bazı çeşitleri

* T cetveli
* Açıölçer (İletki)
* Gönye
* Şerit metre
* Katlanır metre (marangoz metresi)
* Çelik metre
* Kızaklı cetvel (hesap cetveli)
* Kumpas
* Mikrometre
* Şablon
* Pistole

Kızaklı (hesap) cetvel

Marangoz cetveli

Şerit metre

Çelik cetvel

Mimari cetvel

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com