Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
filozof, hirmis, hürmüz

Filozof Hirmis (Hürmüz)

Eski 01-25-2010   #1
Şengül Şirin
Icon3

Filozof Hirmis (Hürmüz)

Filozof Hirmis (Hürmüz)

Tarihçilerin eserlerinde kaydettiğine göre bir çok ilke adını yazdıran Hz İdris, önceleri deri giysi kullanılıyorken, iğne, makas icat edip kumaş dokumuş,kalemi, rakamları icat edip yazı ve hesabın atası olup matematik ve astronomi ile meşgul olmuştur
İlk defa ok yay gibi savaş aletlerini icad etmiş, atları evcilleştirip savaşta kullanmış, Habil’i
Hz İdris ilk filozof olarak Yunan filozoflarının da ilgi odağı olmuştur
Yunanlıların “hirmiz” dedikleri filozof Hz İdristir öldüren kabilin çocuklarını ve ordusunu yenerek esir almıştır

(İlkdefa)kalemle yazı yazan kişidir Yine o, ilm-i nücûm (astroloji) ve hesap İlmiyle ilk uğraşan kimse olmuştur Yunan filozoflarının katında büyük bir itibara sahip olan Hanûh'a onlar, Filozof Hirmis (Hürmüz) adını vermişlerdir
Rivayete göre, Hz İdrîs (As)'a otuz sahife indirilmiştir Allah yolunda ilk cihad yapan, kumaş biçip elbise diken ve Kabil'in çocuklarını esir alıp onları köle olarak kullanan ilk kişi yine Hz İdrîs'tir kişi yine Hz İdrîs'tir(1)

Hz İdris (AS) a ihsan buyrulan vasıflar şunlardır:
1İlk iğne, makas icat edendir…ilk kumaşı dokumuş,kesip biçerek,elbise yapmış ve ilk giyinen insan olmuştur
2Dünya kalemi, harfler, rakamlar onun icadıdır
Bu suretle ilkyazı ve hesap bilgisi onun eseridir
Matematik ve müspet ilimlerin hepsi ile ilgilenmiştir
3İlk kimyagerdir
4İlk fizikçidir
5İlk astronomdur…Gök esrarını ve ilahi hikmetleri çözmeye çalışmıştır
6Küfre ilk cihad yapandı
7İlk feylesoftur
8Atı ilk terbiye edendir
9İlk ata binen süvaridir
10İlk savaş silahları icat edendir
Hz İdris’ 30 sahife nazil olmuştur(2)

Kaynaklar :
(1)İbnü’l Esir, El Kâmil Fi’t-Tarih Tercümesi, Bahar Yayınları: 1/53-54
(2)Kısas-ı Enbiya/Ahmet Cemil Akıncı/Gamze Dağıtım/C1S300

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com