![]() |
Doğumda İlkyardım |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Doğumda İlkyardımDoğumda İlkyardım Doğumların çoğu normal yoldan ve sorunsuz olarak gerçekleşir ![]() ![]() PRENATAL (ANTEPARTUM, DOĞUM ÖNCESİ) Embriyonal dönem: hamileliğin ilk üç ayını(birinci trimester; 0-12 hafta) kapsar Fetal dönem: hamileliğin son altı ayını (ikinci ve üçünü trimester; 13-40 hafta) kapsar NATAL (DOĞUM) Perinatal dönem: doğumdan önceki bir hafta ile doğumdan sonraki bir haftayı kapsayan döneme denir POSTNATAL (POSTPARTUM, DOĞUM SONRASI) Neonatal dönem: 0-28 günlük dönemdir (0-8 gün erken, 8-28 gün geç neonatal dönem olarak kabul edilir Postneonatal dönem: 28 günden sonraki dönemdir PRİMİGRAVİDA : İlk kez hamile olan (daha önce hiç hamile kalmamış) MULTİGRAVİDA : Birden fazla hamileliği olan (iki, üç,altı vs) NULLİGRAVİDA : Hiç hamile olmamış PRİMİPAR : İlk kez canlı doğum yapacak olan MULTİPAR : Daha önce birden fazla canlı doğum yapmış olan (1, 2, 5 vs) NULLİPAR : Hiç canlı doğum yapmamış olan (daha önce hamile kalmış ama düşük ya da ölü doğumla sonuçlanmış olabilir; hamilelik sayısı ile canlı doğum sayısı farklı olabilir) KÜRTAJ : Değişik nedenlerle hamileliğin doktor tarafından sonlandırılması |
![]() |
![]() |
|