Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
1604, 1604sn, süpernova

Süpernova Sn 1604-Sn 1604

Eski 10-29-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Süpernova Sn 1604-Sn 1604

SN 1604 süpernova kalıntısı bileşik fotoğrafı

Kaynak: HST/NASA/ESA
Gözlem verisi (J2000 dönem)
Süpernova tipi Tip Ia
Kalıntı tipi Kabuk
Ana gökada Samanyolu
Takımyıldız Yılancı
Bahar açısı 17s 30d 359sn[2]
Yükselim −21° 28′ 5623″[2]
Gökadasal koordinat G45+68
Keşif tarihi 9 Ekim 1604
Üst parlaklık (V) −225 - −25
Uzaklık 20000 ışık yılı
Fiziksel özellikler
Renk (B-V) ??
Dikkate değer özellikler Samanyolu'nda gözlenen son süpernova
Süpernova 1604 (ayrıca Kepler'in Süpernovası, Kepler'in Novası veya Kepler'in Yıldızı olarak da bilinir), gökyüzünde Yılancı takımyıldızı yönünde Samanyolu'nda ortaya çıkan bir süpernova Ocak 2011 itibariyle gökadamızda gözlenmiş son süpernovadır ve Dünya'dan yaklaşık olarak 20,000 ışık yılı uzaklıktadır -25 kadir görünen parlaklığıyla, gece gökyüzünde tüm yıldızlardan ve Venüs hariç tüm gezegenlerden daha parlak olarak çıplak gözle gözlemlenebilmiştir Süpernova 1604, üç hafta boyunca gündüzleri de görülebiliyordu

Tarihçe

Süpernova ilk olarak 9 Ekim 1604 tarihinde kuzey İtalya'da gözlenmiştir Johannes Kepler, 17 Ekim'de gözlemine başladı[4] SN 1604 üzerinde yaptığı sistemli araştırmalar nedeniyle Kepler'in yıldızı olarak anılmıştır Kepler bu çalışmalarını De Stella nova in pede Serpentarii adlı kitabında toplamıştır Bu kitapta Kepler, SN 1604'ten şöyle bahseder

Bu ne Satürn'ün, ne Jüpiter'in, ne Mars'ın ve ne de başka bir gezegenin yörüngesinde değildir Daha da ötesi açıktır ki onu ilk gördüğüm günden beridir aylar süren dönem boyunca yerinden bir tek dakika bile hareket etmemiştir Eğer gezegen olsaydı hareket ediyor olurdu Hatta yeni yıldız, ne Ay'ın üzerinde ne de yedi hareketli yıldızın yörüngesindedir Fakat diğer sabit yıldızlar gibi 8 kürededir

Kalıntı

1941 yılında gökbilimciler 100 inçlik bir teleskop kullanarak süpernovadan arta kalan gaz kalıntısını tespit ettiler Bu süpernovadan kaynaklanan süpernova kalıntısı, türünün "prototip" nesnelerinden biri olarak kabul edilir ve halen gökbilimcilerce üzerinde pek çok çalışmalar yapılmaktadır

Johannes Kepler'in süpernovanın yerini gösteren orjinal çiziminde SN 1604 N olarak işaretlenmiş (Aşağıya doyru 8 ızgara soldan 4 kare)

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com