Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
bulutları, fırtınalar, oraj

Oraj Bulutları Ve Fırtınalar

Eski 10-29-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Oraj Bulutları Ve Fırtınalar

Oraj Bulutları ve Fırtınalar

Gökgürültülü sağanak yağışlara neden olan kumülonimbus bulutları, yer yüzeyinin farklı ısınması, oroğrafik yükselme ve cephesel sistemlerde dinamik olarak yükselmeyle meydana gelir Elbette bu bulutların oluşması için yer ve yukarı seviyelerde gerekli soğuk hava ile neme gereksinim vardır Bu bulutlar yerden 20km yüksekliğe kadar ulaşabilir, dolu, kuvvetli rüzgar, gök gürültüsü,şimşek,kuvvetli yağış ve hortumlara neden olurHortumlarda dönen havanın hızı saatte 500 km ye kadar ulaşabilirGök gürültüsüne neden olan bu bulutlar orta enlemde yazın,tropiklerde ise yıl boyunca görülürOrta enlem siklonlarında bulunan soğuk cephe üzeri ve onun 100 ila 300 km ilerisi (dry line) bu bulutların oluşum alanlarıdır

Şekil-64 Gelişmiş bir oraj bulutu, kümülonimbus

Şekil-65 Oraj bulutunun dikey yapısı

Hortum olayı ülkemizde nadir de olsa görülmekte büyük hasarlara neden olmaktadır19 haziran 2004 tarihinde Ankara’nın Çubuk ilçesinin Sünlü köyünde meydana gelen hortumda 4 kişi hayatını kaybetmiştir

Şekil-66 19 Haziran 2004 tarihinde Ankara-Çubuk’ta meydana gelen hortum sonrası

Çubuk-Ankara karayolu üzerinde, ilçeye 3 kilometre mesafede, anayoldan 1 kilometre kadar içeride bulunan Sünlü Köyü’nde, saat 1300 sıralarında hortum meydana geldi Köyün belirli bir bölgesinden geçen ve yaklaşık 25 dakika kadar süren hortum, bütün evlerde ağır hasara yol açtı

Kutupsal yörüngeli NOAA-16 uydusundan alınan görüntülerde, Türkiye’nin kuzey kesimlerinde ısınmaya ve atmosferin yukarı sevilerinde bulunan soğuk hava bağlı olarak kuvvetli dikey faaliyetler sonucunda konvektif bulutlar oluşmuşturAnkara civarında iyi gelişmiş Kümülonimbus bulut kümeleri görülmektedir

Şekil-67 Çubuk’ta meydana gelen hortumun uydu görüntüsü

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com