Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Matematik / Geometri

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
paralelkenar

Paralelkenar

Eski 10-29-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Paralelkenar

PARELELKENAR
Karşılıklı kenarları eşit ve paralel olan dörtgenlere paralelkenar denir
[AB] // [DC] [AD] // [BC]
|AB| = |DC|
|AD| = |BC|

- Bir dörtgende karşılıklı kenarlar paralel ise eşit, eşit ise paralel olmak zorundadırlar

1 Paralelkenarda karşılıklı açılar eş, komşu açılar bütünlerdir
a + b = 180° 2 Paralelkenarın Alanı
a Paralelkenarın alanı herhangi bir kenarla o kenara ait yüksekliğin çarpımına eşittir
A(ABCD) = a ha = b hb
b İki kenarı ve bir açısının ölçüsü bilinen paralelkenarın alanı;
A(ABCD) = a b sina
c Köşegen uzunlukları ve köşegenleri arasındaki açısının ölçüsü bilinen paralelkenarın alanı;
3 Paralelkenarda Köşegen Özellikleri
a Paralelkenarda köşegenler birbirini ortalar
|AE| = |EC|
|DE| = |EB|
b Paralelkenarda köşegenler alanı dört eşit parçaya bölerler
c Paralelkenarda bir kenar üzerinde alınan bir noktanın karşı köşelere birleştirilmesiyle oluşan alan tüm alanın
yarısına eşittir

A(PCD) = A(APD) + A(BPC) d Paralelkenarın içinde alınan herhangi bir P noktası köşelere birleştirildiğinde oluşan karşılıklı üçgenlerin
alanları toplamı eşittir
S1 + S3 = S3 + S4

- Bir ABCD paralelkenarında bir köşeyi, karşı kenarların ortanoktaları ile birleştirdiğimizde alanlar şekildeki gibibölünür

Alıntı Yaparak Cevapla

Paralelkenar

Eski 10-29-2012   #2
Prof. Dr. Sinsi

Paralelkenar

e ABCD paralelkenarında K ve L noktaları kenarların orta noktaları olduğuna göre, E ABD üçgeninin, F de DCB üçgeninin ağırlık merkezidir |AE| = 2|EN| |FC| = 2|NF
|AE| = |EF| = |FC|
[AC] köşegeni, [DK] ve [DL] doğru parçaları paralelkenarın alanını şekildeki gibi bölerler f Paralelkenarda komşu iki açının açıortayları arasında kalan açı 90° dir

- E noktasından [AB] ve [DC] kenarlarına çizilen paralel AED dik üçgeninde hipotenüse ait kenarortayın uzantısıdır

[AB] // [KL] // [DC] Û |AK| = |KD| = |KE|
|BL| = |LC|

Açıortayların kesiştikleri noktanın paralelkenarın dışında kalması durumunda
|AD| = |AK| = |LB| = |BC|

g ABCD paralelkanarının alanının taralı alana oranı;

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com