![]() |
Abel Testi |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Abel TestiMatematikte Abel testi (Abel kriteri veya Abel ölçütü olarak da bilinir) sonsuz bir serinin yakınsaklığını belirlemek için kullanılan bir yöntemdir ![]() ![]() ![]() Gerçel analizdeki Abel testi Gerçel sayıların iki dizisi {an} ve {bn}, şunları sağlarsa * yakınsar * , monotondur ve o zaman, serisi yakınsar ![]() Karmaşık analizdeki Abel testi Yine Abel testi olarak bilinen oldukça yakın ilişkili yakınsaklık testi sıklıkla bir kuvvet serisinin yakınsaklık çemberinin sınırı üzerindeki yakınsaklığını kurmak için kullanılır ![]() ise ve serisi |z| < 1 iken yakınsarsa, |z| > 1 iken ıraksarsa, n > m için (yani başka bir deyişle çok büyük n 'ler için) {an} katsayıları sıfır limitine doğru monoton olarak azalan pozitif gerçel sayılar ise, o zaman f(z) 'nin kuvvet serisi birim çember üzerindeki z = 1 dışında her yerde yakınsaktır ![]() ![]() ![]() Abel testinin kanıtı: z birim çemberin üzerinde bir nokta ve z ≠ 1 olsun ![]() olur; böylece, p > q > m olan herhangi iki pozitif tamsayı için yazabiliriz ![]() Ancak şimdi, |z| = 1 ve an 'ler n > m iken monoton olarak azalan pozitif gerçel sayılar olduğu için, ayrıca ![]() yazabiliriz ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Abel Testi |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Abel Testitopuklama lazım olur ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Abel Testi |
![]() |
![]() |
#4 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Abel TestiMatematiği sevmem ama yapabiliyorum ama artık tiksiniyorum formüllerden herşeyden |
![]() |
![]() |
![]() |
Abel Testi |
![]() |
![]() |
#5 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Abel Testimatematiği sevdiğim halde ben bile bıktım sen sevmediğin halde iyi dayanmısın |
![]() |
![]() |
![]() |
Abel Testi |
![]() |
![]() |
#6 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Abel TestiKıRMıZı´isimli üyeden Alıntı matematiği sevdiğim halde ben bile bıktım sen sevmediğin halde iyi dayanmısın Gerek lisede gerek ortaokulda hocalarımı ço ksevidğim için dayanmak zorunda kaldım |
![]() |
![]() |
![]() |
Abel Testi |
![]() |
![]() |
#7 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Abel Testisadece lise ortaokulda gördüysen sen daha matematikle ilgili hiçbişi görmemişsin ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Abel Testi |
![]() |
![]() |
#8 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Abel Testihayır polis koleji mezunuyum lisede ve matemetikten çok iyi anlarım sadece sevmiyorum |
![]() |
![]() |
|