Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Matematik / Geometri

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
cantor, teoremi

Cantor Teoremi

Eski 10-29-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Cantor Teoremi

Cantor Teoremi

Cantor Teoremi, kümeler teorisinin başlıca teoremlerindendir Teorem; boş olmayan herhangi bir X kümesinin kuvvet kümesinin kardinalitesinin, X kümesinin kardinalitesinden büyük olduğunu söyler P(X) ile kuvvet kümesi gösterilirse, teoreme göre X kümesi ile P(X) arasında birebir eşleme yapılamaz

Georg Cantor bu teoremi 1891 yılında ispatlamıştır

İspat

Sonlu kümeler için teoremin doğru olduğu açıkça görülmektedir:

Bir X kümesinin n tane elemanı olduğunu kabul edelim Bu durumda X kümesinin kuvvet kümesi 2n elemana sahip olacaktır Her n doğal sayısı için, n < 2n olduğuna göre, X ile P(X) arasında birebir eşleme yapılamaz

O halde sonlu sayıda elemana sahip kümeler için Cantor Teoremi doğrudur

Şimdi sonsuz kümeler için teoremi ele alalım:

X ile Y iki küme olsun ve X kümesinin kardinalitesi Y kümesinin kardinalitesinden küçük olsun Öyleyse X kümesinden Y kümesine birebir bir fonksiyon vardır, ancak örten bir fonksiyon yoktur (Y kümesinden X kümesine birebir bir fonksiyon yoktur)

f birebir ve örten bir fonksiyon olsun, öyle ki;

f: X → P(X)

x → {x}

Şimdi A kümesini, X in bir alt kümesi olarak alalım ve A = {x ∈ X : x ∉ f(x)} olsun

A ∈ P(X) olduğuna göre; X te öyle bir a elemanı vardır ki f(a) = A dır Bu durumda a ∈ A ya da a ∉ A olmalıdır

Eğer a ∈ A ise; A kümesinin tanımından dolayı a ∉ f(a) olmalıdır f(a) = A olduğuna göre, a ∉ A dır Bu a ∈ A ile çelişir

Eğer a ∉ A ise; A kümesinin tanımından dolayı a ∈ f(a) olmalıdır f(a) = A olduğuna göre, a ∈ A dır Bu a ∉ A ile çelişir

Bu durumda f(a) = A koşulunu sağlayan herhangi bir a yoktur ve A kümesi f fonkiyonunun görüntüsünde değildir Yani X ten P(X) e örten bir fonksiyon yoktur

O halde, Car(X) < Car(P(X)) tir

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com