10-28-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Pogaçalar
Peynirli Poğaça III
MalzemelerMutfak Zorluk 2Süre 70 dk Kaç Kişilik 15Yöntem 1 Kilo un
250 gr margarin
1 Su bardağı sıvıyağ
1 Su bardağı süt
2 Adet yumurta
2 Çorba kaşığı yaş maya
100 gr beyaz peynir
Tuz
Üzerine serpmek için : Susam veya çörek otu
Hazırlanışı- Un, oda sıcaklığında yumuşamış margarin, sıvıyağ, süt, maya, 1 adet yumurta ve 1 adet yumurtanın akını geniş bie kap içinde karıştırın

- Ancak ikinci yumurtanın sarısını poğaçaların üzerine sürmek için ayırın

- Malzemeler bütünleşecek şekilde yoğurun

- Poğaça hamuru yağlı olduğundan hamura şekil verirken elinizle ezin

- Ezilmediği takdirde poğaçalar pişme sırasında çatlayabilir

- Hamura şelik verdikten sonra içine beyaz peynir koyup, kapatın

- Üzerlerine yumurta sarısı sürün

- Arzuya göre üzerine susam veya çörek otu serpin

- Önceden ısıtılmış 200 dereceli fırında poğaçaların üzeri pembeleşene dek pişirin

Peynirli Poğaça II
MalzemelerMutfak Zorluk 3Süre 90 dk Kaç Kişilik 12Yöntem Mayalı hamur malzemesi :
4 5 su bardağı un
5 Kahve fincanı margarin
5 Tatlı kaşığı toz maya (pakmaya)
2 yumurta
2 5 Tatlı kaşığı tozşeker
3/4 Su bardağı ılık su veya süt
2 Çay kaşığı tuz
İç malzemesi
1 Su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
1 demet maydanoz
1 Adet çırpılmış yumurta
Üzerine sürmek için 1 adet yumurta sarısı
Hazırlanışı- Mayalı hamurun hazırlanışı : Su veya sütü ısıtıp 1 tatlı kaşığı tozşeker ekleyin

- Şeker eriyince ılık karışıma toz mayayı ekleyip eritin

- Unu bir kaba alın ve ortasını çukur şeklinde açıp mayalı karışımı döküp karıştırın ve 10 dakika bekletin

- Karışıma tarifteki diğer malzemeleri ilave edip hamur, yoğurma kabından ayrılıncaya dek elle veya mikserle yoğurun

- Hazırladığınız hamuru temiz bir bezle örterek sıcak bir yerde kabarmak üzere 20-25 dakika dinlenmeye bırakın

- Hamur yüzeyinin düzgün olmasına, üzerinde pütür ve çatlaklar olmamasına dikkat edin

- Dinlendirilmiş hamuru yumurta büyüklüğünde parçalara bölün

- Unlanmış tezgah üzerine aralıklı olarak dizip 10 dakika bekletin

- Maydanozu ince ince kıyın

- Bir kapta maydanoz, rendelenmiş kaşar peyniri ve çırpılmış yumurtayı karıştırıp iç malzemesini hazırlayın

- Yumurta büyüklüğünde parçalara böldüğümüz hamurların üzerini elinizle bastırın

- Yarısına iç malzemesinden koyup kalan hamuru üstüne kapatın ve kenarlarını elinizle bastırıp yağlanmış tepsiye dizin

- Mayalanmak üzere 25-30 dakika bekletin

- Üzerine yumurta sarısını sürüp 200 derece ısıtılmış fırında 15-20 dakika çiğ kalmayacak biçimde pişirin

- Fırından çıkarttığınız poğaçaları 10-15 dakika soğumasını bekleyip servis yapınız

Peynirli Poğaça I
MalzemelerMutfak Zorluk 2Süre 45 dk Kaç Kişilik 8Yöntem 3 Su bardağı un
Yarım paker margarin (125 gram)
Yarım su bardağı sıvıyağ
1 Su bardağı yoğurt
1 Çay kaşığı karbonat
1 Adet yumurta
1 Çay kaşığı tuz
1 Su bardağı ufalanmış beyaz peynir
yarım demet maydanoz
Üzerine serpmek için çörekotu
Hamurun dinlendirilme süresi : 1 saat
Hazırlanışı- Margarin, sıvıyağ, yoğurt, tuz, karbonat, un ve yumurta akını derin bir kapta karıştırarak yoğurun

- Hazırladığınız hamurun üzerine nemli bez örtüp, 1 saat buzdolabında dinlendirin

- Ayrı bir kabın içine maydanozları kıyın, beyaz peyniri ilave edin

- Dinlenmiş hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar koparıp açın

- İçlerine peynirli karışımdan yerleştirip, ikiye katlayın

- Fırın tepsisini yağlayıp poğaçaları aralıklı olarak dizin

- Üzerlerine yumurta sarısı sürün

- Çörekotu serpip önceden ısıtılmış 180 dereceli fırında kızarıncaya kadar pişirin

|
|
|