![]() |
Briyoş Tarifi ( Video ) |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Briyoş Tarifi ( Video )Briyoş Tarifi ( Video ) bölümümüzde ekmek ötesi ![]() ![]() ![]() çok lezzetli bir ekmek tarifi paylaşacağız Fransa'ya ait "Brioche" ama isterseniz önce malzemeleri öğrenelim 1 paket çabuk maya 1 çorba kaşığı toz şeker 1 çay bardağı ılık su 1 çay bardağı ılık süt 1 adet yumurta ve 1 adet yumurta beyazı yarım paket tereyağı 1 tatlı kaşığı tuz ve yeteri kadar un üzeri için; 1 adet yumurta sarısı malzemelerden sonra, briyoşun yapımına geçelim briyoş için yoğurma kabına ![]() ![]() ![]() ılık suyu boşalttık arkasınadan çabuk mayayı ![]() ![]() ![]() ve toz şekeri ekliyoruz şöyle bir parmak uçlarıyla karıştırıyoruz şimdi 1 adet yumurtamızı kırıyoruz bir adet de yumurtanın beyazını aktarıyoruz sarısını üzeri için kullanacağız ve sütü ekliyoruz ve kısa süre karıştırıyoruz sıra, yakmadan erittiğimiz ve ılıttığımız tereyağında tereyağından sonra da tuzu ilave ediyoruz şöyle biraz daha karıştırdıktan sonra ![]() ![]() ![]() artık un ilave ederek yoğurmaya başlayacağız hamurumuz kıvam aldı, ne çok sert ne de çok yumuşak biraz kabın dibine un serptik şimdi üzerini kapatıyoruz ve ılık bir ortamda 45 dakika - 1 saat bekletiyoruz briyoş hamuru dinlendi kabardı şimdi şekil vermeye başlayalım şöyle bir alalım, birkaç tur yoğuralım yalnız şunu da söyleyelim ![]() ![]() ![]() yağlı bir hamur olduğu için normalden biraz daha fazla ![]() ![]() ![]() mayalandırmak gerekiyor şimdi parçalara ayıracağız, öncelikle hamurumuzun ![]() ![]() ![]() dörtte birini bir kenara bırakacağız sonra kalan hamurumuzu da 9 eşit parçaya böleceğiz geleneksel tarifimizde yok ama şekilli olmasını istiyorsak ![]() ![]() ![]() bu şekilde tartolet kalıplarına da hamurlarımızı yerleştirebiliriz biz geleneksel şekli koruyarak en basit biçimiyle gösteriyoruz yuvarlaklarımızı aralık bırakarak tepsimize yerleştiriyoruz şimdi ortasına herhangi bir mutfak aleti ile hafif oyuyoruz ve diğer ayırdığımız hamur parçasını da ![]() ![]() ![]() gene 9 eşit parçaya bölüyoruz hazırladığımız minik topları da oyuklarımızın üzerine yerleştiriyoruz hazırladığımız briyoşları 20-30 dakika arası ![]() ![]() ![]() tepside biraz daha mayalanması için bekletiyoruz evet şimdi son olarak; 1 yumurta sarımızı ayırmıştık 1 çorba kaşığı suyla karıştırdık ve briyoş ekmeklerimizin üzerlerine ve kenarlarına sürüyoruz yumurta sarısını sürdükten sonra ![]() ![]() ![]() önceden ısıttığımız 190 derece fırında briyoşlarımız ![]() ![]() ![]() kızarana kadar pişiriyoruz briyoşlarımız pişti şöyle bir yarım saat beklettikten sonra sofraya götürebiliriz Mütevazı Lezzetler mutfağında bu bölümümüzde ![]() ![]() ![]() Fransa'ya ait; sütlü, yumurtalı, çok lezzetli bir ekmek tarifi paylaştık denerseniz mutlaka beyeneceksiniz, buna inanıyorum şimdiden Afiyet Olsun! |
![]() |
![]() |
|