![]() |
Boğdan Usulü Poğaça Tarifi |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Boğdan Usulü Poğaça TarifiBoğdan Usulü Poğaça Tarifi 125 gr (8 çorba kaşığı) + 1 tatlı kaşığı tereyağı (yumuşatılmış) 15 gr taze (yaş) maya 100 gr (1/2 su bardağından biraz az) + 1 çay kaşığı şeker 2 tatlı kaşığı su (ılık) 350 gr (1+3/4 su bardağı) süt 250 gr (6 su bardağı) un 1 tatlı kaşığı tuz 1 yumurta (hafifçe çırpılmış) 15 gr (1 çorba kaşığı) tereyağı (eritilmiş) 2 büyük tepsiyi 1 çorba kaşığı yağla yağlayıp, bir kenara bırakınız ![]() Mayayı küçük bir kaseye ufalayıp, 1 çay kaşığı şekerle birlikte çatalla eziniz ![]() ![]() ![]() Sütü küçük bir tencerede kaynatmadan ısıtınız ![]() ![]() ![]() Un, tuz ve kalan 100 gr şekeri ısıtılmış büyük bir kaseye eleyip, ortasını çukurlaştırarak, maya, yağlı süt ve yumurtayı katınız ![]() ![]() Hamuru hafifçe unlanmış tezgaha çıkarıp 10 dakika (yapışırsa tezgahı yeniden unlayarak), esnek ve pürtüksüz olana kadar yoğurunuz ![]() ![]() ![]() ![]() Kaseyi ılık ve cereyansız bir yerde 1-1,5 saat, hamur kabarıp, hacmi yaklaşık iki kat olana kadar bekletiniz ![]() Kabarmış hamuru kaseden çıkarıp, unlanmış tezgahta 3 dakika yoğurduktan sonra, 0,5 cm kalınlığında açınız ![]() ![]() 7,5 cm çapında bisküvi kalıbıyla, hamuru yuvarlak parçalar halinde kesiniz ![]() Her yuvarlağın ortasını derince çizip, yarım ay biçiminde katlayınız ![]() ![]() Poğaçaları hazırladığınız tepsilere geniş aralarla dizip, bir fırçayla her birinin üstüne biraz eritilmiş yağdan sürünüz ![]() ![]() Önce, fırınınızı yüksek sıcaklığa (240 C) getirip ısıtınız ![]() Tepsileri, fırına sürüp, poğaçaları 15-20 dakika, nar gibi olana kadar pişiriniz ![]() Poğaçaları fırından çıkarıp, tel ızgarada biraz ılıtarak sıcak yada tamamen soğuttuktan sonra, servis ediniz ![]() |
![]() |
![]() |
|