Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
alışverişi, isı, katılarda

Katılarda İsı Alışverişi

Eski 10-28-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Katılarda İsı Alışverişi

Katılarda Isı Alışverişi - Katılarda Isı Alışverişi Nasıldır

Madde atomlardan, atomlarsa elektron, proton ve nötronlardan oluşur

Her maddenin atomunda bulunan elektron ve protonların özellikleri birbirlerinin aynıdır

O zaman aklımıza şöyle bir soru geliyor

Maddeler neden yalnızca katı, sıvı gaz ya da plazma halinde değilde, böyle dört halde bulunuyorlar?

Bunun nedeni maddeyi meydana getiren atomların konumlarından kaynaklanıyor

Maddeyi meydana getiren atomlar arasındaki çekim kuvveti çok büyükse, atomlar birbirleri ile çok sıkışık bir durumda duruyorlar ve bu maddenin katı olmasına neden oluyor

Maddeyi meydana getiren atom ya da moleküller sıkışık, ancak birbirlerinin üzerinden kayabiliyorlarsa sıvı maddeleri meydana getiriyorlar

Maddeyi meydana getiren moleküller her tarafa doğru hareket edebiliyorlarsa bu seferde gaz maddeler meydana geliyor

Katı bir maddeye dışarıdan ısı vererek onun atom ya da molekülleri arasındaki çekim kuvvetini azaltarak sıvıya, sıvı haline yine dışarıdan ısı verdiğimizde gaz haline dönüştürebiliriz

Bir katı maddenin sıvı hale, sıvı maddenin gaz haline dönüşmesine hal değişimi denir

Maddelerin hal değiştirmesi için verilmesi gereken ısı miktarı birbirinden farklıdır

ISI ALIŞ VERİŞİ

Sıcak bir cisimden soğuk bir cisme ısı akışı olur Bu ısı akışı iki maddenin sıcaklıkları eşit olana kadar devam eder

Burada dikkat edilmesi gereken konu ısı alış verişi yapan maddelerin kütlelerinin de birbirine yakın olması gerekir Denize bir kova kaynar su döktüğünüzde, denizin sıcaklığının değişmeyeceğini hepiniz tahmin edersiniz

Isı alış verişi doğada rüzgar oluşumunu da meydana getirir

Sıcak cisimden soğuk cisme ısı akışı olduğunu nereden biliyoruz?

Sobanın üzerine su dolu çaydanlığı koyduğumuzda çaydanlığın içerisindeki suyun sıcaklığının arttığını gözlüyoruz Tersi olsaydı sobanın sıcaklığının azalması gerekirdi

Isı alış verişlerinde alınan ısı verilen ısıya eşittir

Bu özellik bize ısı ile ilgili problemleri çözmemizde yardımcı olur

Qverilen = Qalınan

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com