10-28-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Asitler-Asit Türleri
Asit-Asitler-Asit türleri
Asitler, suyla hidrojen iyonları üreten hidrojen bileşimleridir Hidrojen iyonları çözeltiyi asidik yapar Asitler turnusol kağıdına kırmızı renk verir Eski Türkçe'de hamız, ve bazı kaynaklarda da ekşit denir
Gıdaların çoğu asit içerir Limonda sitrik asit, sirkede ise asetik asit bulunur Farklı asitler, limona, sirkeye, ekşi elmaya ve şerbete keskin tadını verir Aküler, sülfürik asit; midedeki sindirim sıvıları, hidroklorik asit içerir Asitler, suda eridiğinde hidrojen iyonları (H+) üreten madde çözeltileridir Asit maddelerin çoğu, saf katılar, sıvılar ya da gazlar olarak bulunsa da, sadece suda eridiğinde asit gibi tepki verir
Asit tepkimeleri
Asitler, gösterge adı verilen özel bir boya eklenerek tespit edilmektedir Örneğin, turnusol kağıdı asidik çözeltilerde maviden kırmızıya dönen bir gösterge boyası içerir Asitlerin çoğu, çinko ve magnezyum gibi metallerle karıştığında, hidrojen gazı üretir Diğer bir test ise, asidi sodyum bikarbonatla (NaHCO3) karıştırarak uygulanır Güçlü asitler, karbondioksit gazı üretirken karışım köpürür
Asit türleri
Asitler başlıca iki grupta toplanabilirler:
İnorganik asitler
Minerallerden ve metal olmayan maddelerden yapılan asitlere, inorganik asitler adı verilir Yaygın inorganik asitler arasında, sülfürik asit (H2SO4), hidrojen klorür (HCl), nitrik asit ve fosforik asit (H3PO4) yer alır Endüstri her yıl bu asitlerden milyonlarca üretir Bunlar plastik, lif, gübre, boya kimyasallarının yapımında kullanılır Konsantre inorganik asitler çok aşındırıcıdır Cilde zarar verebilir ve diğer metallerin içinde hızla eriyebilirler Hidroflorik asit (HF), camın yapısını bozarken diğer inorganik asitler cam için tehlikeli değildir
Organik asitler
Bitkiler ve hayvanlar, organik asitler adı verilen çeşitli asidik karbon bileşimleri üretir Bunların çoğu zararsızdır; meyveler ve diğer yiyeceklere tat verir Organik asitler yapıları karbon iskeletine dayalı asitlerdir Formik, asetik, propiyonik, bütirik, fumarik, sorbik, sitrik ve malik asit gibi asitler ve bunların tuzları başlıca organik asitlerdir Doğada saf olarak bitkisel ve hayvansal organizmada bulunabilirler ve ayrıca doğal yollardan elde edilebilirler Hayvan vücudunda kullanılıp, metabolize olduktan sonra karbondioksit ve suya okside olurlar Dolayısıyla canlı organizma için herhangi bir sağlık sorunu yada bir risk oluşturabilecek hiçbir kalıntı bırakmazlar Bu özellikleri nedeniyle organik asitler,kâr büyütme faktörlerinin hayvan beslemede kullanımının yasaklanmasından sonra antibiyotiklerin yerini alabilecek çok güçlü bir alternatif olması nedeniyle günümüzde büyük bir popülarite kazanmışlardır
Asitlerin özellikleri
Tatları ekşidir
Sulu çözeltileri elektirik akımını iletir
PH cetvelinde 0 ile 7 arasındadır
Mavi turnusol kağıdının rengini kırmızıya çevirirler
Metallerle tepkimeye girerek tuz+H2 çıkartırlar
Suda çözündükleri zamanki iyonlaşma miktarlarına göre:
Kuvvetli (tamamen iyonlaşan)asitler (örnCl)
Zayıf (tamamen iyonlaşamayan) asitler (örn:CH3COOH) olmak üzere ikiye ayrılırlar
Bazı asitler ve kullanıldıkları yerler
Formik Asit : Karıncada bulunan asittir
Asetik asit : Sirkelerde bulunan asittir
Malik Asit : Elmada bulunur
Laktik Asit : Yoğurtta bulunan asittir
Sitrik Asit : Limonda bulunur
Tartarik Asit: Üzümde bulunur
Bütirik Asit : Tereyağında bulunur
Karbonik Asit: Gazozda bulunur
Oleik Asit : Zeytinyağında bulunur
|
|
|