![]() |
İsının Yayılması - İsının Yayılma Yolları |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() İsının Yayılması - İsının Yayılma YollarıIsının Yayılması - Isının Yayılma Yolları Bulunduğu ortama göre sıcaklığı fazla (yüksek) olan her madde çevresine ısı aktarır yayar ![]() ![]() ![]() Isı enerjisi iletim konveksiyon (taşıma = sıvı ve hava akımı) ve ışıma (radyasyon) yolu ile yayılır ![]() 1- Isı Enerjisinin İletim Yoluyla Yayılması (İletim) (Taneciklerin Çarpışmasıyla Isının Yayılması) : Maddeyi oluşturan taneciklerin birbirine çarpması ile ısı enerjisinin aktarılmasına ısının iletim yoluyla yayılması denir ![]() ![]() ![]() ![]() Katı haldeki maddenin bir ucu ısıtıldığında ısınan uçtaki tanecikler diğerleri ile çarpışarak ısıyı diğer uca aktarırlar ![]() Katı haldeki madde ısıtıldığında ısı enerjisini alan katı madde tanecilerinin hareket (kinetik) enerjisi arttığı için titreşim hızı da artar ![]() ![]() ![]() Isıtılan Teldeki Isı Enerjisinin Telde Yayılması a) Sıcaklıkları Farklı İki Madde Arasındaki Isı Aktarımının İletim Yoluyla Gerçekleşmesi : Isı enerjisinin iletim yoluyla yayılması maddeler birbirine temas ettiğinde de gerçekleşir ![]() ![]() Sıcaklığı fazla olan maddeye dokunan soğuk maddedeki tanecikler ısı enerjisini alır ve tanecilerin hareket enerjisi arttığı için titreşim hızı da artar ![]() ![]() ![]() ÖRNEKLER : 1- Sobaya konan çaydanlığın kendinin ve metal kulpunun ısınması ![]() 2- Sobadaki tencerenin içindeki metal kaşığın ısınması ![]() 3- Sıcak tavadaki katı yağın erimesi ![]() b) Maddelerin Isı İletkenlikleri : Bütün maddelerin ısı iletkenlikleri farklıdır ![]() ![]() ![]() ![]() Isı enerjisinin iletim yoluyla yayılabilmesi için maddeyi oluşturan taneciklerin birbiri ile çarpışması ve çarpıştığı taneciği de titreştirmesi (yani ona ısı enerjisi aktarması) gerekir ![]() ![]() Isı enerjisinin iletim yoluyla yayılması katı maddelerde sıvı ve gaz halindeki maddelerden daha kolay gerçekleşir ![]() ![]() ![]() Bütün maddelerin ısı iletkenlikleri farklıdır ![]() ![]() Isıyı iyi ileten maddelere ısı iletkeni denir ![]() ![]() ![]() ![]() Isıyı iyi iletemeyen maddelere ısı yalıtkanı denir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|