|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
boşaltım, canlılarda, çok, hücreli, sistemi, tek |
![]() |
Tek Ve Çok Hücreli Canlılarda Boşaltım Sistemi |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Tek Ve Çok Hücreli Canlılarda Boşaltım SistemiMetabolizma sonucunda oluşan zararlı ve işe yaramayan maddelerin dışarı atılmasına boşaltım denir ![]() ![]() Tek hücreli canlılarda çoğunlukla CO2 ve NH3 gibi artık maddeler doğrudan difüzyon veya osmozla dışarı atılır ![]() Tatlı sularda yaşıyan canlılarda (paramesyum gibi) fazla suyu dışarı atan kontraktil kofullar bulunur ![]() BİR HÜCRELİLERDE BOŞALTIM Tek hücreli organizmalarda boşaltımı sağlamak amacıyla oluşmuş özel bir yapı veya sistem yoktur ![]() Tek hücreli canlılardan amip öglena ve paramesyum da CO2 NH3 gibi boşaltım maddeleri pelikula denilen hücre zarından difüzyon ve osmozla atılır ![]() Tatlı sularda yaşayan amip öglena ve paramesyum gibi organizmalar metabolizma artıklarını hücre yüzeyi ile attıkları için hücre hacmine göre hücre yüzeyi fazladır ![]() ![]() ![]() ![]() Boşaltım sistemi sayesinde sindirim sonucu hücrelerde oluşan artık maddeler, dışarıdan vücuda girmiş olan zararlı maddeler ve yararlı olmasına rağmen hücrelere fazla gelen maddeler vücut dışına atılır ![]() |
![]() |
![]() |
|