Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
alkali, grubu, metallerin, özellikleri

Alkali Metallerin Özellikleri (İa Grubu)

Eski 10-28-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Alkali Metallerin Özellikleri (İa Grubu)

Alkali Metallerin Özellikleri (IA Grubu)

Periyodik cetvelin IA grubunda bulunan lityum, sodyum, potasyum, rubidyum, sezyum ve fransiyum elementleri alkali metaller olarak bilinir

IA grubunda yer alan hidrojen bir alkali metal değildir Hidrojen bir ametal olup bazı özellikleri ile alkali metallere, bazı özellikleri ile de halojenlere benzer Ancak elektron dizilişinin alkali metallere benzemesi nedeniyle IA grubu içinde gösterilir

Alkali metallerin bazı özellikleri şunlardır:

Yoğunlukları düşüktür Bu nedenle IA ve IIA grubu elementlerine hafif metaller de denir

Çoğu bıçakla kesilebilecek kadar yumuşaktır

Metaldirler (Hidrojen hariç) Metallerin tüm özelliklerini gösterirler Yani, ısı ve elektriği iyi iletir, tel ve levha haline getirilebilirler

Elektron dizilişleri s1 ile biten bu elementler, kendilerine en yakın soy gazdan bir fazla elektrona sahiptir Bileşik oluştururken bu bir elektronlarını kolaylıkla vererek +1 yüklü iyon haline geçerler

Aktif metallerdir Bu yüzden doğada bileşikleri halinde bulunurlar Aktiflikleri (elektron verme eğilimleri) grup içinde yukarıdan aşağıya doğru artar Su ve hava ile kolaylıkla tepkimeye girerler

Halojenleri tuzları oluşturur

Bunzen beki alevini karakteristik renklere boyarlar Alevde; lityum kırmızı, sodyum parlak sarı, potasyum menekşe, rubidyum kırmızı, sezyum mavi renk oluşturur Alev rengi, her alkali metal için karakteristiktir

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com