Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
alkanlar, alkanlarda, izomerlik, özellikleri

Alkanlar Ve Özellikleri, Alkanlarda İzomerlik

Eski 10-28-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Alkanlar Ve Özellikleri, Alkanlarda İzomerlik

Alkanlar ve Özellikleri

Alkanlar; sadece karbon [C] ve Hidrojen [H] elementlerinin bulunduğu ve bu elementlerin birbirleriyle tekli bağ yaptığı organik bileşiklerin genel ismidir

Alkanlar birbirlerini 1 karbon ve 2 hidrojen ile takip eden bir homolog seri oluştururlar Örneğin tek karbonlu metan, CH4 formülüne sahipken, çift karbonlu etan C2H6 kapalı formülüne sahiptir

Alkanlardan bir hidrojen çıkarılmasıyla elde edilen gruba alkil grubu (radikal grup) denir ve 'R' ile gösterilir Örneğin metandan bir hidrojen çıkarılırsa metil (CH3), etandan bir hidrojen çıkarılırsa etil (C2H5) elde edilir Bu moleküller bir bağ daha yaparak hidrokarbon zincirine bağlanır

Doymuş hidrokarbonlardan olan alkanlar, CnHn+2 genel formülüne sahiptir Alkanların dallanabilmesi için, genel formüldeki n sayısının 3'ten büyük, halkalı (siklo) yapıda olabilmesi içinse 2'den büyük olması gerekir

Alkanlarda izomerlik

Üç karbondan fazla karbonu olan alkanların izomeri bulunabilir En basit izomeri herhangi bir dallanmaya uğramamış olan normal (n-) izomeridir Bu izomeri dallanmaya uğrayarak çeşitli izomerleri oluşturabilir

Karbon sayısı arttıkça dallanma çeşidi ve sayısı artacağından izomer sayısı da artar Alkanlar sadece dallanma ve halka izomeri gösterirler Geometrik izomerlik göstermezler

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com