Besin Nedir? Besin Çeşitleri Ve Görevleri |
10-28-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Besin Nedir? Besin Çeşitleri Ve GörevleriBesin nedir? Besin Çeşitleri ve Görevleri Yenebilen bitki ve hayvan dokuları besin olarak adlandırılmaktadırBesinler hayvansal ve bitkisel olarak ikiye ayrılmaktadır 1- Hayvansal Besinler: Süt ve sütten yapılan ürünler,yumurta,büyük ve küçük baş hayvan etleri (kırmızı et, tavuk eti,balık eti ve çeşitli et ürünleri) 2- Bitkisel Besinler:Tahıllar (buğday,pirinç,mısır), kuru baklagiller ( kuru fasulye,nohut,mercimek),sebzeler ( köklü ve yeşil yapraklı), meyveler Besinler, büyüyüp gelişmek,hareket etmek,çalışmak,enerjik olmak, düşünmek ve öğrenmek için vücudun gereksinim duyduğu besin öğelerinin ve enerjinin kaynağıdırYaşam için gerekli temel öğe olmalarının yanı sıra yaşamın vazgeçilmez zevklerinden biridirAile ve arkadaşlarınızla yemek yemekten nasıl hoşlandığınızı pek çok sosyal olayda besinlerin ne kadar önemli olduğunu düşünün ve yemekten zevk alırken doğru ve sağlıklı seçimler yaparak besinlerden en iyi şekilde yararlanın Besinler yaşam için vazgeçilmezdirİyi ve kötü besin yoktur ; ancak iyi ve kötü beslenme vardırVücudumuz çok çeşitli besin öğelerine gereksinim duymakta ve bunları yenilen yiyeceklerle karşılamaktadır Besin Öğeleri Nelerdir ? Doğada kırkı aşkın türde bunan ve vücuttaki görevlerine göre sınıflandırılan besin öğeleri: a) Karbonhidratlar b) Proteinler c) Yağlar d) Vitaminler e) Minareler Su ve posada vücutta önemli görevleri olan öğelerdir ************** Besin Çeşitleri ve Görevleri Karbonhidratlar Karbon, hidrojen ve oksijen elementlerinden (C, H, O) oluşmuştur İlk olarak fotosentez sonucunda üretilir Karbonhidratların fazlası bitkilerde nişasta olarak depo edilirken, hayvanlarda, glikojen olarak depo edilir Özel reaksiyonlarla yağ, protein ve vitaminlerin sentezinde kullanılabilir Hücrelerde enerji üretmede şekerler öncelikle kullanılır Bitkisel besinlerde bol miktarda bulunur Fotosentez sonucu üretilen şekerler yapı ve kullanım yerlerine göre de çeşitleri oluşturulur ·Glikoz (C6H12O6) Karbonhidratların en küçük yapı taşıdır Fotosentez ile bitkilerde üretilir Çok sayıda glikoz özel bağlarla birleşerek nişastayı, selülozu ve glikojeni oluşturur Kan sıvısında bulunan kan şekeri glikozdur ·Nişasta Çok sayıda glikozun özel bağlarla birleşmesinden oluşmuştur Şekerin bitkilerdeki depo şeklidir Nişasta, ayıracı olan iyot çözeltisi ile mavi renge boyanır ·Selüloz Yalnızca bitkilerde bulunur Bitki hücresinin çeperini oluşturur (Yapı maddesi) Hayvanlar tarafından sindirilemez (Bazı kuş ve geviş getirenler hariç) ·Glikojen Yalnızca hayvan hücrelerinde bulunur Glikozun hayvanlar ve insanlardaki depo şeklidir Karaciğer ve kas hücrelerinde bol miktarda bulunur Yağlar Karbon, hidrojen ve oksijen elementlerinden (C, H, O) oluşmuştur En küçük yapıtaşı yağ asidi ve gliseroldür Yağlar, beyaz kağıt üzerine bıraktığı parlak leke ile tanınır Vücudun ısı yalıtımını sağlar Hücre zarının, hormon ve vitaminlerin yapısına katılır Derinin esnek olmasını sağlar Kış uykusuna yatan canlılarla göçen kuşlarda depolanmış enerji ham maddesi olarak kullanılır Karın bölgesindeki iç organları darbelere karşı korur Proteinler Karbon, hidrojen, oksijen ve azot elementlerinden yapılmıştır En küçük yapıtaşı amino asitlerdir (aa) Amino asitler özel bağlarla birleşerek proteinleri meydana getirir (C+H+O+N) → Amino Asitler → Protein Proteinler, ayıracı olan Nikrik asit (HNO3) ile sarı renge boyanır Süt, et, yumurtada bol miktarda bulunur Hücrelerin ve vücudun temel yapıtaşıdır Enzimlerin yapısını oluştururlar Hücre zarının, kasların, antikorun, vitamin ve hormonların yapısına katılırlar Vitaminler Organların çalışma düzenini etkileyerek vücudun direncini artırırlar Vücuttaki kimyasal olayları düzenlerler Tüm tüketici canlılarca genellikle bitkilerden alınırlar Bazı vitaminler (B ve K) insan bağırsağındaki mikroorganizmalar tarafından üretilir Karaciğerde A, deride D vitamini üretilebilir Vitaminler sindirilmeden kana karışır ve enerji verici olarak kullanılmazlar A, D, E, K vitaminleri yağda eriyip vücutta depolanırken B, C vitaminleri suda eriyip vücutta depolanmaz Eksikliğinde çeşitli hastalıklar görülür A Vitamini eksikliğinde → Gece körlüğü B Vitamini eksikliğinde → Beriberi hastalığı C Vitamini eksikliğinde → Diş eti kanaması D Vitamini eksikliğinde → Raşitizm E Vitamini eksikliğinde → Kısırlık K Vitamini eksikliğinde → Kanın pıhtılaşmaması hastalıkları oluşur Mineraller Yeryüzünde, maden şeklinde bolca bulunurlar Canlılarca tabiattan hazır olarak alınır Sindirilmeden kana karışırlar Kemiklerin, dişlerin oluşmasında, kasların kasılmasında, sinirlerde uyartıların iletilmesinde, enzimlerin çalışmasında… görev yapar Su Vücutta en fazla ihtiyaç duyulan besindir Vücuttaki kimyasal olaylar ancak sulu ortamda gerçekleşir Su iyi çözücü olduğundan besinlerin sindiriminde, emiliminde, taşınmasında ve boşaltımında kullanılır Sıcak ve soğuk kanlı canlılarda vücut sıcaklığının yayılmasında kullanılır |
|