Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
ampullerin, bağlanması

Ampullerin Bağlanması

Eski 10-28-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Ampullerin Bağlanması

Ampullerin Bağlanması

Ampul içindeki iletken telin(flaman) ısınıp akkor haline gelmesi ile ışık veren bir araçtırAmpulü bir çeşit direnç olarak düşünebilirizAmpulün parlaklığı gücüne bağlıdır

GÜÇ: Birim zamanda harjanan enerji Ampul ya da elektrikli bir aletin gücü üzerinden geçen akımın büyüklüğü ve uçları arasındaki gerilimin büyüklüğü ile ilgilidirAkım ve gerilim artarsa, güç de artar

Örneğin 60 Wattlık bir ampul saniyede 60 Joule enerji harcar100 Wattlık bir ampul saniyede 100 Joule enerji harcarDolayısıyla daha parlak ışık verir

1 Seri Bağlama:

2 Paralel Bağlama:

*Paralel bağlamada ampuller özdeş ise kollara ayrılan akımlar eşit olduğundan , ampullerin parlaklığı eşittir

*Ampul sayısı artsa bile ampullerin gerilimi pilin gerilimi kadar olduğundan üzerlerinden geçen akım değişmez Bu nedenle ampullerin parlaklığı da değişmezAmpul sayısının artması ile daha çok enerji harcanacağı için pilin tükenme süresi kısalır

*Ampullerden biri patlarsa sadece bozulan ampul söner

*Paralel bağlı ampuller seri bağlanırsa devrede eşdeğer direnç artar, ampullerden geçen akım azalırBuna bağlı olarak ampullerin parlaklığı da azalır

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com