Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
cenderesi, cenderesinin, kullanıldığı, yerler

Su Cenderesi, Su Cenderesinin Kullanıldığı Yerler

Eski 10-28-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Su Cenderesi, Su Cenderesinin Kullanıldığı Yerler

SU CENDERESİ

Yüklü bir akümülatör, bir tulumba veya bir kompresör yardımıyla bir akışkanı sıkıştırarak basınç elde eden ve sıvıların basınç iletme özelliğinden yararlanılarak yapılan araçlara ?su cenderesi ? denir (hidrolik cendere de denir)

Su cenderesi; kesit alanları farklı ve basınca dayanıklı iki borunun tabanlarının birleştirmesiyle oluşan bir bileşik kaptır

Kuvvet kazancı ve iş kolaylığı sağlar Küçük kesikli silindire bir kuvvet uygulandığında, bu silindirde basınç basınç oluşur:

P1= F2: A1 olur Sıvılar kendilerine yapılan basıncı her doğrultuda olmak üzere aynen ilettiğinden bu basınç büyük pistonun alt yüzeyünde de ulaşır Büyük pistondaki basınç:
P2=F2:A2 olur

P1=P2 ise F1 : A1 = F2 : A2 ise F1A2=F2A1

Pistonun kesit alanları ayarlanarak istenilen büyüklükte kuvvet elde edilir Pistonların konumları ayarlanarak istenilen yönde ve doğrulta kuvvet elde edilir Küçük kesite uygulanan F1kuvveti ile büyük kesitli piston üzerine oturtulan G ağırlığı kaldırılır veya sıkıştırılır G ağırlığını kaldıran F2 kuvveti en az ağırlığa eşit olacağından:

F1 : A1= G: A2 bağıntısı kullanılır

Kod:

ÖrnekBir su cenderesinde küçük pistonun kesiti 25 cm2, büyük pistonun kesiti 250 cm2'dir Küçük pistona 50 N'luk bir kuvvet uygulanırsa kaç N'luk yük kaldırabilir? A-100 B-250 C-500 D-1000 Verilenler;A1=25A2=250F1=50NG=? Çözüm: F1: A1= F2 : A2 25:50=G:250 G=500N
Su Cenderesinin Kullanıldığı Yerler
  • Pamuk, ot , saman gibi maddeleri balya yapmak
  • Kağıt sıkıştırmak
  • Zeytin, pamuk gibi bitkilerin tohumlarından yağ çıkartmak
  • Üzüm sıkmak
  • Çelik vb metalleri bükmek
  • Ağır yükleri kaldırmak
  • Salça fabrikasında domates sıkmak
  • Otomobil frenleri yapmak
  • Meyve suyu fabrikalarında meyve sıkmak

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com