![]() |
Şiir Ve Gelenek Nedir ? |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Şiir Ve Gelenek Nedir ?ŞİİR VE GELENEK Bir toplumda kuşaktan kuşağa iletilen kültürel değerlere, alışkanlıklara bilgi, töre ve davranışlara gelenek denir ![]() ![]() Şiir geleneği daha önce yaşamış şairlerin eserleriyle oluşmuştur ![]() ![]() ![]() Mesela Murat Çobanoğlu, geleneği Türk edebiyatının başlangıç tarihine dayanan halk edebiyatının bir temsilcisidir ![]() ![]() Türk edebiyatında üç şiir geleneği vardır: 1-Halk Şiiri Geleneği ve Özellikleri Halkın içinden yetişmiş ve çoğu okur-yazar olmayan sanatçılar tarafından oluşturulmuştur ![]() Şiirler, sade bir halk Türkçesiyle söylenmiştir ![]() Nazım birimi olarak dörtlük kullanılmıştır ![]() Hece vezni kullanılmıştır ![]() Kafiyeye önem verilmiştir ![]() Aşk, tabiat,tasavvuf,yiğitlik gibi konular işlenmiştir ![]() Şiirler hazırlıksız olarak söylenmiştir ![]() Genellikle yarım kafiye kullanılmıştır ![]() Gelenek usta-çırak ilişkisiyle bugüne kadar gelmiştir ![]() Koşma,semai,varsağı,destan,ila hi,nefes,mani,türkü gibi nazım şekilleri vardır ![]() Halk şiiri geleneğinin en güçlü temsilcileri Karacaoğlan,Aşık Seyrani,Pir Sultan Abdal, Dadaloğlu,Yunus Emre, Kaygusuz Abdal, Erzurumlu Emrah,Gevheri’dir ![]() Bu geleneğin son dönem temsilcileri arasında Aşık Veysel, Murat Çobanoğlu ,Aşık Reyhani, Aşık Şeref Taşlıova ve Aşık Mahzuni’nin önemli bir yeri vardır ![]() 2- Divan Şiiri Geleneği ve Özellikleri Divan edebiyatı, saray ve çevresinde gelişen ve aydın zümreye hitap eden bir edebiyattır ![]() ![]() Bu döneme ait şairlerin, şiirlerini topladıkları "divan" adı verilen birer defterleri vardır ![]() ![]() Divan şiirinin dilinde Arapça ve Farsça kelime ve tamlamalar sıkça görülür ![]() ![]() Nazım birimi beyittir ![]() Aruz vezni kullanılmıştır ![]() Şiirlerde aşk, tabiat, din, tasavvuf gibi genellikle ferdi konular işlenmiştir ![]() Şiirlerde konu bütünlüğüne ve bütün güzelliğine değil, beyit güzelliğine yer verilmiştir ![]() Kaside, gazel, mesnevi, murabba, terkib-i bend, rubai, şarkı gibi nazım şekilleri vardır ![]() Gazel Tahammül mülkünü yıktın Hulagu Han mısın kâfir Aman dünyayı yaktın ateş-i sıızan mısın kâfir Nedir bu gizli gizli ahlar çak-i giribanlar Aceb bir şuha sende aşık-ı nalan mısın kâfir Sana kimisi canım kimi cananım deyü söyler Nesin sen doğru söyle can mısın canan mısın kâfir Niçin sık sık bakarsın öyle mirat-ı mücellaya Meğer sen dahi kendi hüsnüne hayran mısın kâfir Nedim-i zarı bir kafir esir etmiş işitmiştim Sen ol cellad-ı din ol düşmeni iman mısın kâfir Nedim Kelimeler: ateş-i suzan: yakıcı ateş, çak-i giriban yaka yırtmalar, şuh: sevgili, âşık-ı nalan: ağlayıp inleyen aşık, mirat-ı mücella: cilalı ayna, hüsn: güzellik, Nedim-i zar: dertli Nedim, 3- Modern Şiir Geleneği Bu geleneğin özellikleri şunlardır: ·Bu şiir geleneğinde şiirde ölçünün, nazım biriminin ve kafiyenin şart olmadığı savunulmuş ve ölçüsüz ve kafiyesiz şiirlerin örnekleri verilmiştir ![]() ·Sanatlı söyleyişin yerine yalın ve tabiî söyleyiş benimsenmiştir ![]() ·Her türlü konu işlenmiştir ![]() ·Nazım birimi kullanılmamıştır ![]() ·Serbest şiir tarzı benimsenmiştir ![]() ·Şiirlerde sözcük dizilişi ve iç ahenk ön plandadır ![]() ÖRNEK METİN: MODERN ŞİİR ANLATAMIYORUM Ağlasam sesimi duyar mısınız, Mısralarımda; Dokunabilir misiniz, Gözyaşlarıma, ellerinizle? Bilmezdim şarkıların bu kadar güzel, Kelimelerinse kifayetsiz olduğunu Bu derde düşmeden önce ![]() Bir yer var, biliyorum; Her şeyi söylemek mümkün; Epeyce yaklaşmışım, duyuyorum; Anlatamıyorum ![]() Orhan Veli KANIK |
![]() |
![]() |
|