Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Edebiyat / Dil Bilgisi

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
bilgisi, kelime, sözcük

Kelime (Sözcük) Bilgisi

Eski 10-28-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Kelime (Sözcük) Bilgisi

Kelime (Sözcük) Bilgisi

Bir sözcük, anlam yüklenen, az çok birbirine sıkı sıkı bağlı bir ya da daha fazla biçimbirimden (morfem) oluşan, ses değeri taşıyan dil birimidir Sözcükler, bir kök ve ona bağlı bir ya da daha fazla ekten oluşabilir Sözcükler bir araya gelerek sözcük öbekleri, cümlecik ve cümleleri meydana getirirler

Sözcükle ilgili dil bilgisi kitaplarında çok farklı tanımlamalar vardır

* Ad ya da İsim

* Önad ya da Sıfat

* Adıl ya da Zamir

* Belirteç ya da Zarf

* İlgeç ya da Edat

* Bağlaç

* Ünlem

* Eylem ya da Fiil

Bu söcük türlerinden ilk yedisi ad soyludur Eylemler ise kendi içinde önemli bir sözcük türünü oluşturur

Sözcük türleri içinde en önemlileri ad ve eylemlerdir Jean Deny, Türkçe'deki sözcük türlerini ad, eylem ve ilgeç olmak üzere üçe ayırır Bu temel ayrım Türkçe için genelde kabul gören bir anlayışı gösterir Çünkü, dilin anlatım yapısının temelinde yapılan bir iş vardır, bir de işi yapan kişi bulunur Ad işi yapanı, eylem işin yapılışını bildirir Öteki sözcük türleri ise yalnızca ad ve eylemin anlamlarını tamamlar

Türkçe'de sözcük türleri birbirinden kesin çizgilerle ayrılmaz Aynı sözcük ad, sıfat, belirteç, ünlem gibi görevleri üstlendiği için söcük türlerini sınıflandırmak zordur Bu konuda en geçerli ve kolay çözüm, sözcüklerin cümle içerisindeki anlam ve işlevlerine bakmaktır bu nedenle, br sözcük bir sözcük türünde dondurulmamalı, cümle içerisimdeki anlam ve işleyişine göre değerlendirmelidir

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com