|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
anlatım, nelerdir, türleri, özellikleri |
![]() |
Anlatım Türleri Nelerdir? -Anlatım Türleri Özellikleri |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Anlatım Türleri Nelerdir? -Anlatım Türleri ÖzellikleriAnlatım Türleri Nelerdir? -Anlatım Türleri Özellikleri BETİMLEYİCİ ANLATIM ÖZELLİKLERİ: 1 ![]() ![]() 2 ![]() ![]() 3 ![]() ![]() 4 ![]() ![]() 5 ![]() ![]() Sanatsal Betimleme: 1 ![]() ![]() 2 ![]() ![]() 3 ![]() ![]() 4 ![]() ![]() Örnek metinler:s ![]() ![]() (Bakınız dil ve anlatım kitabı sayfa 183 “Ütopya” ve “İklim Değişikliği” başlıklı metinler ![]() SÖYLEŞMEYE BAĞLI ANLATIMLA OLUŞTURULMUŞ METİNLERİN ÖZELLİKLERİ 1 ![]() ![]() 2 ![]() ![]() 3 ![]() ![]() 4 ![]() ![]() 5 ![]() ![]() 6 ![]() ![]() 7 ![]() ![]() 8 ![]() ![]() 9 ![]() ![]() MİZAHİ ANLATIM Özellikleri: 1 ![]() ![]() 2 ![]() ![]() 3 ![]() ![]() 4 ![]() ![]() 5 ![]() ![]() 6 ![]() ![]() 7 ![]() ![]() ![]() Açıklayıcı Betimleme: 1 ![]() ![]() 2 ![]() ![]() 3 ![]() ![]() 4 ![]() ![]() 5 ![]() ![]() 6 ![]() ![]() Örnek metinler: s ![]() ÖYKÜLEYİCİ ANLATIM ÖZELLİKLERİ: 1 ![]() ![]() 2 ![]() ![]() 3 ![]() ![]() 4 ![]() ![]() 5 ![]() ![]() ![]() 6 ![]() ![]() 7 ![]() ![]() 8 ![]() ![]() 9 ![]() ![]() 10 ![]() ![]() ![]() 11 ![]() ![]() 12 ![]() ![]() 13 ![]() ![]() Örnek metinler için bakınız Dil ve anlatım kitabında sayfa 73 (Kefil) 75 (Kıbrıs’ın Fethi)76(Cemile)77(On İkiye Bir Var)78(Biz İnsanlar)81(Ayı ve İki Ahbap)82(İstanbul’un Fethi)83 (Başını Vermeyen Şehit)adlı metinler ![]() COŞKU VE HEYECANA BAĞLI (LİRİK) ANLATIM Özellikleri: 1 ![]() ![]() 2 ![]() ![]() 3 ![]() ![]() 4 ![]() ![]() 5 ![]() ![]() ![]() DESTANSI(EPİK)ANLATIM Özellikleri: 1 ![]() ![]() 2 ![]() ![]() 3 ![]() ![]() 4 ![]() ![]() 5 ![]() ![]() 6 ![]() ![]() 7 ![]() ![]() 8 Şiir destan roman hikâye tiyatro destansı anlatımın kullanıldığı türlerdir ![]() 9 ![]() ![]() 10 ![]() ![]() Örnek metin: s ![]() ![]() EMREDİCİ ANLATIM Özellikleri: 1 ![]() ![]() 2 ![]() ![]() 3 ![]() ![]() 4 ![]() ![]() 5 ![]() ![]() 6 ![]() ![]() 7 ![]() ![]() ÖĞRETİCİ ANLATIM 1 ![]() ![]() 2 ![]() ![]() 3 ![]() ![]() 4 ![]() ![]() 5 ![]() ![]() 6 ![]() ![]() 7 ![]() ![]() 8 ![]() ![]() 9 ![]() ![]() 10 ![]() ![]() 11 ![]() ![]() 12 ![]() ![]() 13 ![]() ![]() Örnek metinler için bakınız Dil ve anlatım kitabı sayfa 147–148 “Meridyenler” ”Klasizm” Maddenin Üç Hali” TARTIŞMACI ANLATIM Özellikleri: 1 ![]() ![]() 2 ![]() ![]() 3 ![]() ![]() 4 ![]() ![]() 5 ![]() ![]() 6 ![]() ![]() 7 ![]() ![]() 8 ![]() ![]() 9 ![]() ![]() 10 ![]() ![]() 11 ![]() ![]() ![]() 12 ![]() ![]() Örnek metinler için bakınız Dil ve anlatım kitabında sayfa 160–161–162’deki metinler KANITLAYICI ANLATIM Özellikleri: 1 ![]() ![]() 2 ![]() ![]() 3 ![]() ![]() 4 ![]() ![]() 5 ![]() ![]() 6 ![]() ![]() 7 ![]() ![]() 8 ![]() ![]() 9 ![]() ![]() Örnek metinler için bakınız Dil ve anlatım kitabında sayfa 165–166–167–169 ‘daki metinler ![]() ÖĞRETİCİ METİNLER AÇIKLAYICI METİNLER TARTIŞMACI METİNLER KANITLAYICI METİNLER’İN BENZER VE FARKLI YÖNLERİ Anlatım türleri Ortak özellikleri Farklı özellikleri Öğretici metinler —Dil göndergesel işlevde kullanılır ![]() —Kelimeler gerçek anlamda kullanılır ![]() —Amaç bilgi vermektir ![]() —Tanımlama açıklama ve örneklendirmeden yararlanılır ![]() —Kesin açık ve anlaşılır ifadelere yer verilir ![]() —Sade gösterişsiz bir dil kullanılır ![]() ![]() Açıklayıcı metinler Tartışmacı metinler Tartışmacı anlatımda iki farklı bakış açısının olduğu konular işlenir ![]() Kanıtlayıcı metinler Kanıtlayıcı anlatımda kendi görüşünü kabul ettirme amaçlanır ![]() DÜŞSEL (FANTASTİK) ANLATIM Düşsel Anlatımın Özellikleri: 1 ![]() ![]() ![]() ![]() 2 ![]() ![]() 3 ![]() ![]() ![]() 4 ![]() ![]() ![]() 5 ![]() ![]() 6 ![]() ![]() Örnekler: Harry Potter Yüzüklerin Efendisi Gora E ![]() Düşsel Anlatımla; Düşsel Olmayan Metinlerin Benzer Ve Farklı Yönleri: Benzerlikleri: Her iki anlatımda da yapıyı meydana getiren ögeler (kişizamanmekanve olay örgüsü)aynıdır ![]() Farklılıkları: 1 ![]() ![]() ![]() ![]() Düşsel Olmayan Anlatımda: Konu yaşanmış ya da yaşanabilir olmalıdır ![]() ![]() 2 ![]() Düşsel Olmayan Anlatımda: Tema konuyla ilgili olarak günlük yaşama ait yaşanabilir özelliktedir ![]() 3 ![]() ![]() ![]() Düşsel Olmayan Anlatımda: Zaman belirli ya da belirsizdir ![]() ![]() 4 ![]() ![]() ![]() Düşsel Olmayan Anlatımda: Mekân olağanüstü düşsel ögelerden uzak sıradan günlük yaşamda karşılaşacağımız mekânlardır ![]() 5 ![]() ![]() ![]() Düşsel Olmayan Anlatımda: Kişiler gerçekte olabilecek sıradan günlük yaşamda karşılaşabileceğimiz kişilerdir ![]() Örnek metinler için bakınız Dil ve anlatım kitabında sayfa 176(“Bitmeyecek Öykü” ”Ağrı Dağı”) 177 (Dünyalar Savaşı) adlı metinler GELECEKTEN SÖZ EDEN ANLATIM Gelecekten söz eden anlatımın kullanıldığı metin türleri: roman hikâye tiyatro şiir deneme Gelecekten söz eden metinlerin ortak özellikleri: 1 ![]() ![]() 2 ![]() ![]() 3 ![]() ![]() 4 ![]() ![]() 5 ![]() ![]() 6 ![]() ![]() “Gelecekten söz eden anlatım” ile “Düşsel anlatım” arasındaki benzerlik ve farklılıklar: Gelecekten söz eden anlatımda ve düşsel anlatımda kişinin kendi hayal dünyasındakiler dile getirilir ve buna göre bir anlatım yolu seçilir ![]() Düşsel anlatımda gerçeklikle ilgisi olmayan tamamen çağrışımlara dayalı olaylar kişiler zamanlar anlatılır ve bu yapı unsuruyla konu ve tema oluşturulur ![]() Gelecekten söz eden anlatımda ise gerçeklerden yola çıkılarak tahmine dayalı bir anlatım yolu benimsenir ![]() |
![]() |
![]() |
|