![]() |
Cümle Yorumu-Cümle Bilgisi |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Cümle Yorumu-Cümle BilgisiCÜMLE BİLGİSİ Cümle bir duyguyu, bir düşünceyi, bir dileği, bir yargıyı tam olarak anlatan sözcük ya da sözcük öbeğidir ![]() Bir cümlenin her okuyan ya da dinleyen tarafından farklı anlaşılması cümle yorumu demek değildir ![]() ![]() Cümleyi okuyanın veya dinleyenin kültür düzeyi, düşünce yapısı nedeniyle bir cümleden farklı anlamlar çıkaracağını söylemek anlam bilgisiyle bağdaşmaz ![]() Bir cümlede göreceli kavramların egemen olduğu bir anlatım varsa bu anlatıma "öznel anlatım" denir ![]() ![]() * Sonbahar insanları olumsuz etkiler(Öznel) * Sonbaharda yapraklar sararır (nesnel) Cümle Vurgusu: Bir cümlede asıl verilmek istenen, yükleme en yakın sözcük veya sözcük öbeği ile verilir ![]() ![]() * Bu yıl sizi sınava biz hazırlayacağız ![]() * Bu yıl biz sizi sınava hazırlayacağız ![]() * Bu yıl biz sınava sizi hazırlayacağız ![]() * Biz sizi sınava bu yıl hazırlayacağız ![]() İsim cümlelerinde ise vurgu yüklemdedir ![]() * Komşumuz terbiyelidir ![]() * Bugün hava çok güzeldir ![]() UYARI: Devrik cümlelerde vurguyu bulmak için kurallı duruma getirmek doğru olur ![]() ![]() ![]() Cümlede Anlam Farklılıkları: 1- Kınama anlamı: Kınama, yapılan işi değer yargıları açısından değerlendirip doğru bulmayarak ayıplamaktır ![]() * Nasıl olur da küçücük bir çocuğun parasını alırsın ![]() * Böyle nur yüzlü bir ihtiyara bakılmaz mı hiç ![]() 2- Alay anlamı: Bir kişinin veya bir durumun yetersiz, kusurlu, gülünç yönlerini küçümseyerek eleştirmek, alay etmek demektir ![]() * O kadar zeki ki liseyi altı yılda bitirdi ![]() * Dili çok iyi kullanır, ne de olsa sakatatçı çocuğu! * Ne anlarsın ya resimden! 3- Yergi anlamı: Eksiklerin,sakıncalı durumların küçümsenmesi, eleştirilmesi yergidir ![]() * Böyle ders çalışırsanız tabii başaramazsınız ![]() * Baba kendi yapmadığını çocuğundan nasıl ister ki! * Borcunu ödemez, sözünü tutmaz, nasıl biri bu! 4- Küçümseme anlamı: Değer vermemek, önemsememek, küçük görmektir ![]() * Bu soruyu ilkokul öğrencileri bile çözer ![]() * Üç yıl bekledin de bu arabayı mı aldın! * Adam olacak da ailesine bakacak! ![]() ![]() ![]() 5- Beğenme anlamı: Yapılan bir işin, oluşan bir durumun veya kişinin değerli bulunması, değerlere uygun bulunması beğenmedir ![]() * Yediğim yemek nefisti ![]() * Verilen işi mükemmel yapardı ![]() * Ne giydiyse kendine yakıştırır ![]() 6- Azımsama anlamı: Bir şeyin umulandan az bulunması, yetersiz görülmesi, azımsamadır ![]() * Üç kez koşmakla koşucu olunmaz ![]() * Haftada bir saat sporla zayıflayamazsınız ![]() * Bu paraya asla çalışmam ![]() 7- Yetersizlik, gücü yetmeme, başarısızlık anlamı: * Birkaç soru daha çözebilseydi, sınavı kazanırdı ![]() * Yağmur yağınca sel baskınlarını önleyemiyor belediye ![]() * Konu oldukça iyi ama anlatım hiç de başarılı değil ![]() 8- Övgü, övünme anlamı: Kişinin, durumun, nesnenin, kavramın, üstün yönlerini de alıp değerlerini arttırmak, övmektir ![]() ![]() Övme: * Onu bir de bilgisayarın başında gör! * O boy, o gözler, o burun ![]() ![]() ![]() ![]() * Böyle uyumlu bir aile görmemişsinizdir ![]() Övünme: * Biz adamı böyle mat ederiz ![]() * Ben olmasaydım siz zor çıkardınız buradan ![]() * Ben sizin yaşınızdayken ![]() ![]() ![]() 9- Yakınma anlamı: Bir kişinin sözündeki, davranışındaki veya çevresindeki yanlışlıklardan, eksiklerden duyulan rahatsızlığı, kırgınlığı üçüncü bir kişiye yakınarak anlatmak, şikayette bulunmak bir yakınmadır ![]() * Bir de aldığı borçlarını ödeyebilse ![]() * Yememiş, içmemiş, söylediklerimi öğretmene yetiştirmiş ![]() * Benden habersiz akşam yemeğine konuk çağırmış ![]() 10- Sitem anlamı: Bir kişiyle ilgili alınganlık, üzüntü, kızgınlık gibi duyguların biraz da iğneleyici bir dille ortaya konulması sitemdir ![]() * Parti vermişsiniz de en yakın komşunuzu, bizi, çağırmamışsınız ![]() * Senin bu sözleri söyleyeceğini hiç sanmazdım ![]() * Aşkolsun bana da mı böyle davranıyorsun! 11- Uyarma: Bir kişiye yanlış bir iş yapmamasını, yanlış bir davranışta bulunmamasını söylemek, uyarmaktır ![]() * Biraz daha sessiz olabilir misiniz? * Derslerinizi günü gününe yapmalısınız ![]() * Bütün seçenekleri okumadan yanıtınızı işaretlemeyin ![]() 12- Şaşma anlamı: Beklenmedik bir durumla karşılaşıldığında duygu ve düşüncelerin ortaya konması şaşırmadır ![]() * Nasıl kesebildin bunca odunu! * Aa! Siz de mi bu sitede oturuyorsunuz! * Köşeyi dönünce köpekle karşılaşmayayım mı! 13- Tehdit, korkutma anlamı: Birini kaygılandırmak, korkutmak, göz dağı vermek, tehdit etmektir ![]() * Bir daha seni bu evde görmeyeceğim! * Hele bir geç kal da! ![]() ![]() ![]() * Bunu ne duymuş olayım ne de görmüş! 14- İkilem (tereddüt) anlamı: Kararsızlığın ortaya konulması ikilemdir ![]() * Biz de sizinle gelsek mi ki! ![]() ![]() ![]() * Acaba biz de alsak mı ki bu arabalardan? * Yarın sinemaya gideyim mi, gitmeyeyim mi! 15- Varsayım anlamı: Bir şeyin kanıtlanmadan geçici olarak benimsenmesi önerisi, tahminde bulunma, öyle kabul etme varsayımdır ![]() * Diyelim ki enflasyon % 10'a düştü ![]() * Tut ki ülkedeki işsizlik sona erdi ![]() * Bizim görmediğimizi say ![]() 16- Yanılgı anlamı: Düşünülen, varsayılan bir durumun gerçekleşmemesi, yanılmayı ortaya çıkarır ![]() * Seni çok çalışkan biri sanırdım ![]() * Körfez savaşında kazançlı çıkacağımızı sanmıştık ![]() * Avrupa her şeyi kolaylıkla kabul edeceğimizi düşünmüş ![]() 17- Aşamalı gelişme: Zaman içinde durumun değişip azalması veya artması aşamalı bir gelişmeyi anlatır ![]() * Son yıllarda çok daha güzel yaşıyordu ![]() * Her yıl biraz daha güzelleşiyorsunuz ![]() * Damlaya damlaya göl olur ![]() 18- Acıma anlamı: Bir kişinin ya da canlının içine düştüğü olumsuz durumdan üzüntü duymak, acımaktır ![]() * Depremden kurtulanların hali yürekler acısıydı ![]() * Tanrı kimseyi bu durumlara düşürmesin ![]() * Zavallı her gün eriyip gidiyordu ![]() 19- Koşul (şart) anlamı: Bir olgunun gerçekleşmesi için bir başka etmenin gerekmesi, koşuldur ![]() * Derslerinize çalışırsanız kazanırsınız ![]() * Ekonomik sorunlarımızı çözelim de kalkınmış olalım ![]() * Düşünen kişiler çoğalırsa demokrasi gelişir ![]() 20- Sebep (neden) anlamı: Bir durum diğer bir durumun oluşmasına yol açıyorsa buna yeni durumun sebebi denir ![]() * Parası yetmediği için uçakla gelememiş ![]() * Sözlerinizi dinlemediğinden hata yapıyor ![]() * Mutluluktan uçacaktı ![]() 21- Amaç anlamı: Bir eylemi hedeflenen bir başka eylem için yapmak amaç gütmektir ![]() * Yeni bir elbise almak için çok çalışıyor ![]() * Gelecek kuşaklara güzel bir dünya bırakmak için çalışalım ![]() * Sınavı kazanayım diye gece gündüz çalışıyor ![]() |
![]() |
![]() |
|