|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
işaretleri, işaretlerinin, kullanımı, noktalama |
![]() |
Noktalama İşaretleri Ve Noktalama İşaretlerinin Kullanımı |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Noktalama İşaretleri Ve Noktalama İşaretlerinin KullanımıNoktalama İşaretleri ve Noktalama İşaretlerinin Kullanımı Duygu ve düşünceleri daha açık ifade etmek, okumayı ve anlamayı kolaylaştırmak, cümledeki duraklama noktalarını belirlemek, sözün vurgu ve ton gibi özelliklerini belirtmek üzere noktalama işaretleri kullanılır ![]() Nokta ( ![]() 1 ![]() Gözlerim gözlerine değince felaketim olurdu, ağlardım ![]() 2 ![]() İng ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 3 ![]() 5 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() UYARI: Arka arkaya sıralandıkları için virgülle veya çizgiyle ayrılan rakamlardan yalnızca sonuncu rakamdan sonra nokta konur: 2, 4 ve 7 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 4 ![]() A ![]() ![]() ![]() 5 ![]() 27 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() UYARI: Tarihlerde ay adları yazıyla da yazılabilir ![]() 2 Temmuz 2006 6 ![]() Uçak 08 ![]() ![]() 7 ![]() Agâh Sırrı Levend, Türk Dilinde Gelişme ve Sadeleşme Evreleri, TDK Yayınları, Ankara, 1960 ![]() 8 ![]() 326 ![]() 9 ![]() 2 ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Noktalama İşaretleri Ve Noktalama İşaretlerinin Kullanımı |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Noktalama İşaretleri Ve Noktalama İşaretlerinin KullanımıVirgül (,) 1 ![]() Sevinçten, mutluluktan, heyecandan içim içime sığmıyor ![]() 2 ![]() Sabah erken kalktı, kahvaltı yapmadan çıktı ![]() 3 ![]() Yüzümdeki çizgiler, yaşadığım acıların hır göstergesidir ![]() 4 ![]() Halime Hanım, kapıda kızının sesini duyar duymaz, merdivenleri hızla inmiş, ona kapıyı kendi eliyle açmaya gelmişti ![]() 5 ![]() Bütün liseler, bu lise hariç, iki gün sonra açılacak ![]() 6 ![]() Kopar sonbahar tellerinden Derinden, derinden, derinden Biten yazla haşlar keder musikisi (Yahya Kemal Beyatlı) 7 ![]() Bu sorunu sen çözmelisin, dedi ![]() 8 ![]() Babasına, - Beni bırakma, dedi ![]() 9 ![]() Olur, hu akşam görüşürüz ![]() 10 ![]() Yaşlı, kadına yardım etti ![]() 11 ![]() Sevgili Kardeşim, Değerli Arkadaşım, 12 ![]() 38,6 13 ![]() ![]() Falih Rıfkı Atay, Tuna Kıyıları, Remzi Kıtahevı, İstanbul, 1938 ![]() UYARI: Metin içinde ve, veya, yahut bağlaçlarından önce de sonra da virgül konmaz: Gözlerini açtı ve annesine sevgiyle hakti ![]() UYARI: Metin içinde tekrarlı bağlaçlardan önce ve sonra virgül konmaz: Ya benimle gelirsin ya onunla gidersin ![]() UYARI: Cümlede pekiştirme ve bağlama görevinde kullanılan da / de bağlacından sonra virgül konmaz: Benim de anlatacaklarım var ![]() UYARI: Metin içinde -ınca / -ince anlamında zarf-fiil görevinde kullanılan mı / mi ekinden sonra virgül konmaz: Onu gördüm mü içim kıpır kıpır olur ![]() UYARI: Şart ekinden sonra virgül konmaz: Zamanım olursa seninle gelirim ![]() UYARI: Metin içinde zarf-fiil ekleriyle oluşturulmuş kelimelerden sonra virgül konmaz: Kitapları alıp dışarı çıktı ![]() |
![]() |
![]() |
|