![]() |
Dilde Vurgu |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Dilde VurguDilde Vurgu Konuşurken veya okurken, bazı hecelerin veya sözcük gruplarının diğerlerinden daha baskılı, şiddetli ve yüksek sesle söylenmesine vurgu adı verilir ![]() - Söze duygu değeri katar ![]() - Dinleyicinin dikkatini uyandırmak anlamın kavlanmasını kolaylaştırır ![]() - Sesi, söyleyişi, sözdeki ezgiyi canlandırır ![]() Vurgular çeşitlidir; başlıcaları şunlardır:
Cümlede anlamca en önemli sözcük, vurgu ile belirtilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cümledeki Vurguyu Belirleme Dayıma o kitabı ben verdim ![]() "Ben" sözcüğü cümlenin vurgusudur ![]() İlk yağmur damlası dün düştü bu çorak topraklara ![]() "Dün" sözcüğü cümlenin vurgusudur ![]() Yürüyorum gurbeti gönlümde duya duya ![]() Yüklem başta olursa cümlenin vurgusu kendisi olur ![]() Koca Ali, bu kararı duyunca ömründe ilk defa olarak sarsıldı ![]() "Koca Ali" cümlenin vurgusudur ![]() Sözcük Vurgusu Türkçede kural olarak vurgu genellikle sözcüğün son hecesindedir ![]() ![]() Çiçek, çiçekçi Bu örnekte çiçek sözcüğünün vurgusu son hecesindeyken ek alınca vurgu eke kaymıştır ![]() Bazen vurgu sondan önceki hecelerden birinde olur ![]()
|
![]() |
![]() |
|