![]() |
Anlatıma Bağlı Cümle Türleri |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Anlatıma Bağlı Cümle TürleriAnlatıma Bağlı Cümle Türleri Öznel Anlatım Doğruluğu ya da yanlışlığı kişiden kişiye değişen, doğruluğu tartışılan düşüncelerin anlatıldığı yargılara öznel yargı denir ![]() ![]() ![]() *İzmir,tarihi ve doğal güzellikleriyle eşsiz bir şehrimizdir ![]() *Şair söyleyiş güzelliğiyle türkü tadında bir şiir sunuyor bize ![]() *Konferansa katılanların saçma sapan fikirleri beni iyice sıkmıştı ![]() *Yazar,sürükleyici anlatımı ve ilginç betimlemeleriyle okuyucuyu olayın içinde yaşatıyor ![]() *Çatık kaşları,yaralı yüzüyle insanı ürküten bir havası vardı ![]() Nesnel Anlatım Doğruluğu ya da yanlışlığı kişiden kişiye değişmeyen, deney ve gözleme dayanan tarafsız yargılara nesnel yargı denir ![]() ![]() ![]() *Filmde olaylar küçük bir kasabada geçiyor ![]() *Eser dört bölüm halinde sinemaya uyarlanmış ![]() *Turizm gelirleri geçen yıla oranla yüzde 5'lik bir artış göstermiştir ![]() *Aruz ölçüsüyle yazılan şiirde nazım birimi dörtlüktür ![]() *Dört perdede oluşan bu oyunda yazar,aile bireyleri arasındaki sorunları anlatır ![]() Koşula Şarta Bağlılık Bir olayın, durumun gerçekleşmesi için daha önceden olması gereken başka bir durumun varlığına "koşulluk" denir ![]() *Sanatçı yapıtında toplumu anlatırsa ölümsüzleşir *Akşam baban gelsin , alışverişe çıkarız ![]() *Müzik dinleyebilirsin ama sesini fazla açmayacaksın ![]() *Akşama geri vermek üzere bu kitabı alabilirsin ![]() *Bizim buralara yağmur yağdıkça her yer toprak kokardı ![]() *Her güneş doğduğunda beni hatırla ![]() Sebep Sonuç İlişkisi Bu tür cümlelerde, yargılardan biri, diğerinin gerçekleşmesine neden olmaktadır ![]() ![]() ![]() "Salıncağın ipi kopunca çocuk yere düştü ![]() ![]() *Sınavda heyecanlandığı için bazı soruları yapamadı ![]() *Bakımsızlıktan ev harabeye dönmüştü ![]() *Matbaanın bulunmasıyla okuma yazma oranı arttı ![]() *Aşırı sıcaklar can kaybına yol açtı ![]() *Yoğun kar yağışı nedeniyle yollar trafiğe kapatıldı ![]() *Hediye almadım diye bana darılmış ![]() Amaç Sonuç İlişkisi Öznenin işi, hareketi gerçekleştirme amacı ve sonucu cümle içinde verilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() *Borçlarından kurtulmak için evini satmış ![]() *Ailesini görmeye Almanya' ya gitmiş ![]() *Başbakan, ticari anlaşmalar yapmak üzere yurtdışına çıkıyor ![]() *Bu ,bizi birbirimize düşürmek maksadıyla söylenmiş bir sözdür ![]() *Şair, şiirinde herkes anlayabilsin diye yalın bir dil kullanmış ![]() *Yazar,eleştirmene şirin görünmek maksadıyla iki yüzlü davranıyor ![]() |
![]() |
![]() |
|